1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong vapautettiin lyhyen pidätyksen jälkeen – EU: ”Heikentää luottamusta Kiinaan”

Kiinan ote erityishallintoalue Hongkongista on kiristynyt uuden turvallisuuslain myötä.

Joshua Wong
Joshua Wong oli yksi Hongkongin suurmielenosoitusten johtohahmoista. Nyt hän työskentelee kampanjoijana ja lobbarina Demosisto-puolueessaan.
Demokratia-aktivisti Joshua Wongia uhkaa yhä vuosien vankeus.Jenny Matikainen / Yle

Hongkongin demokratian puolustajana tunnetuksi tullut aktivisti Joshua Wong, 23, joutui hetkellisesti kiinni otetuksi torstaina.

EU pitää tilannetta huolestuttava.

– Viimeaikainen kehitys Hongkongissa kyseenalaistaa Kiinan tahdon noudattaa kansainvälisiä sitoumuksiaan, heikentää luottamusta ja vaikuttaa EU: n ja Kiinan suhteisiin, EU-blokin edustaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Wong vapautettiin takuita vastaan pian pidätyksen jälkeen, mutta häntä uhkaa yhä vuosien vankeus. Wongin mukaan häntä uhkaa viiden vuoden vankilatuomio "laittoman kokoontumisen" järjestämisestä ja vuoden vankeus siitä, että hän on peittänyt kasvonsa mielenosoituksessa.

Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt uuden turvallisuuslain myötä, ja monia aktivisteja on pidätetty ja painostettu sen nojalla entisestään. Lain mukaan mielenosoituksissa ei saa peittää kasvoja. Sääntö on sittemmin todettu perustuslain vastaiseksi.

– Jatkan vastarintaani, toivoen maailman tietävän, että hongkongilaiset eivät ole antautumassa, hän sanoi toimittajille vapautuksensa jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Wong on ollut keskeisessä roolissa Hongkongin protestiliikkeessä, joka on jo vuosia vastustanut Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Hongkongissa ja vaatinut demokraattisia uudistuksia.

EU on toistuvasti ilmaissut huolensa viime lokakuussa voimaan astuneesta laista ja penännyt demokratiaoikeuksien säilyttämistä.

Lue lisää:

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi