1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylään laaja maskisuositus, mutta ei pakkoa: "Ei se mukavaa ole, mutta kaikkien puolesta sen tekee", sanoo Linnea Koskenmies

Tartuntojen määrän kasvu pakottaa Jyväskylän tiukentamaan koronarajoituksia, mutta kieltoihin ei vielä turvauduta.

Jyväskylä
Kasvomaskisuosituksesta kertova kyltti bussipysäkillä Jyväskylässä.
Maskien käyttöä on suositeltu joukkoliikenteessä jo aiemmin.Heli Kaski / Yle

Koronatartuntojen jyrkkä kasvu pakottaa Jyväskylän tiukentamaan koronaohjeistustaan.

Kaupunki antaa tänään kattavan maskisuosituksen kaikkiin julkisiin tiloihin ja tapahtumiin. Jyväskylä vetoaa myös opiskelijoihin, että nämä eivät järjestäisi tapahtumia.

Tiukempi maskisuositus kuulostaa Jyväskylän yliopistossa opiskelevien Linnea Koskenmiehen ja Jenna Kyyhkysen mielestä järkevältä.

– Minun mielestä se on hyvä idea. Esimerkiksi yliopistolla on paljon porukkaa samassa tilassa, niin onhan siitä hyötyä, Jenna Kyyhkynen toteaa.

Sekä Kyyhkynen että Koskenmies ovat sitä mieltä, että jokaisen kannattaa tehdä koronatilanteessa sen verran mitä voivat.

– Aina kun menen junalla takaisin kotiin Espooseen, käytän maskia. Muutenkin aina julkisessa liikenteessä. Eihän se nyt mukavaa ole, mutta kyllä sen ehdottomasti tekee kaikkien puolesta, Koskenmies kertoo.

Koska maskisuositus ei tarkoita maskin pakollista käyttämistä, maskien käyttö jää yksilöiden vastuulle. Jyväskylän keskustassa jututetun Eero Hautalan mielestä pitää vain toivoa, että ihmiset noudattavat suositusta.

– Tässä tilanteessa kaikki mistä on vähänkään hyötyä, kannattaa tehdä uusien tartuntojen estämiseksi. Minulla on tällä hetkellä maski, koska olen menossa verikokeisiin. Ajattelin että siellä voi olla hyvä käyttää, voi olla paljon riskiryhmäläisiä ja vanhempaa väestöä. Jos sattuisi olemaan vaikka oireeton kantaja, niin ainakin minimoi sen riskin.

Jami Hokkanen Laukaasta perää ihmisten oman vastuun perään.

– Itse olen sitä mieltä, että se on jokaisen henkilökohtainen päätös. Pitäisi ottaa vastuuta itse siitä. Itse todennäköisesti käytän, jos se minua hyödyttää, Jami Hokkanen sanoo.

Jyväskylä ei ole tässä vaiheessa asettamassa millekään toiminnoille kieltoja tai rajoituksia, sanoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Tiukemmat rajoitukset otetaan käyttöön, jos tartuntatilanne pahenee hallitsemattomaksi, Koivisto sanoo.

Jyväskylä ja koko Keski-Suomi ovat viimeisen kahden viikon aikana olleet maan kärkeä väkilukuun suhteutetussa koronatartuntojen määrässä. Tartuntojen määrät ovat korkeampia kuin ne olivat kevään ensimmäisessä aallossa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirista kerrotaan kuitenkin, että kahdeksan kymmenstä uudesta todetusta tartunnasta on henkilöillä, jotka ovat aiemman altistumisen vuoksi jo valmiiksi karanteenissa.

Lue myös:

9 sairaanhoitopiiriä ylittää nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheen rajan koronan ilmaantuvuuden perusteella – katso kartasta, kuulutko johonkin niistä

Koronan leviäminen kiihtyy hiljalleen – "Maskin käyttöä kannattaa harkita, oli suosituksia tai ei", sanoo STM

Maskisuositus päivitetty: THL suosittaa maskin käyttöä epidemian kiihtymisvaiheessa myös yleisötilaisuuksissa, joissa turvaetäisyydet eivät toteudu

Lue seuraavaksi