1. yle.fi
  2. Uutiset

Torniossa kymmenkerroksisen kaupungintalon remontti vauhdissa – työmiehille on kertynyt askeleita jo hurja määrä

Viime toukokuussa aloitettu peruskorjaus valmistuu ensi heinäkuussa.

peruskorjaus
Kaupungintalo, Tornio, peruskorjaus
Viime toukokuussa aloitettu peruskorjaus valmistuu ensi heinäkuussa. Remontin kustannusarvio on 7,9 miljoonaa euroa.Kimmo Hiltula

Tornion kaupunki pystyy jatkossa keskittämään palveluitaan nykyistä paremmin kaupungintalolle.

Meneillään olevan peruskorjauksen yhteydessä kaupungintaloon rakennetaan pääosin yhden hengen työhuoneita, joihin mahtuu noin 30 prosenttia enemmän työntekijöitä kun ennen remonttia.

Myös 1970-luvulta peräisin oleva talotekniikka uusitaan, mikä vähentää jatkossa muun muassa lämmityskuluja.

Työnjohtaja Jussi Kantola TSV-Rakennuksesta kertoo, että keväällä käynnistyneen remontin aikana on saatu jo paljon aikaiseksi. Ylimpien kerroksien ulkoikkunat on vaihdettu ja purkutyöt saatu valmiiksi. Jälleenrakentaminen on jo käynnissä.

– Kaikki vanhat pinnat on purettu, alakatot maalattu ja väliseinätkin ovat seitsemännessä kerroksessa valmiit. Seuraavaksi aletaan maalata väli- ja ulkoseiniä sekä asentaa sisäpuolelle tulevia ikkunoita, Kantola listaa.

Askeleita on otettu melkoinen määrä

Kaupungintalon ulkopuolelle rakennettu työmaahissi puretaan pois vuodenvaihteessa, jotta ikkunat saadaan asennettua loppuun.

Oman miettimisensä on siinä, kuinka kaikki raskaat tavarat saadaan kuljetetuksi ylös ennen hissin purkamista. Kantola huomauttaa, että rakennus on 36 metriä korkea ja maanpäällisiä kerroksia on 10.

– Tai sitten tavarat joudutaan kantamaan. Toki me ollaan purettu melkein koko talo ilman työmaahissiä eli askeleita on kertynyt meidän työmiehille hurjia määriä, Kantola kuvaa.

Talon julkisivu säilyy ennallaan

Tornion tekninen johtaja Markus Kannala kertoo, että kaupungintalon marmorinen pinta säilyy remontissa ennallaan.

– Ensinnäkin tämä on semmoinen julkisivun arkkitehtoninen kysymys, tämä pintarakenne kuuluu tähän rakennukseen. Se on vuonna 2005 edellisen kerran saumattu, korjattu ja sen on katsottu sen olevan hyvässä kunnossa.

Kannala jatkaa, että pinta tarkistettiin myös ennen peruskorjausta ja se saumataan nyt remontin yhteydessä uudestaan.

– On katsottu, että sillä on vielä hyvin käyttöikää.

Kaupungintalon pinta on Louen marmoria, jota ei enää ole saatavilla. Kun julkisivuremontin aika koittaa joskus tulevaisuudessa, on vuorossa korvaavan materiaalin etsintä.

– Sitten pitää keksiä, mitä materiaaleja siinä ajassa on markkinoilla tarjolla, jotka säilyttäisivät tämän ulkonäön mahdollisimman autenttisena, Kannala sanoo.

Viime toukokuussa aloitettu peruskorjaus valmistuu ensi heinäkuussa. Remontin kustannusarvio on 7,9 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi