1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen koronatoimia kehutaan – koronakoirat saavat huomiota maailmalla

Financial Times muistuttaa talvisodan kokemuksista, kun lehti selostaa Suomen koronatilannetta.

Ulkomaat
Koronakoira Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Helsinki-Vantaan lentokentällä kokeillaan koronakoiria.Matti Myller / Yle

Vaikka todettujen koronatapausten määrä on viime aikoina lähtenyt nousuun, Suomen koronatoimet saavat osakseen myönteistä huomiota ulkomailla.

Talouslehti Financial Times kertoo (siirryt toiseen palveluun) "kuinka Suomi piti koronan kurissa". Lehden jutussa muistutetaan, että Suomessa koronaan kuolleiden määrä on murto-osa Ruotsin luvuista ja alkuvuoden aikana Suomen talous kutistui vähemmän kuin Ruotsin.

Lehden Pohjoismaiden ja Baltian kirjeenvaihtajan Richard Milnen jutussa todetaan, että vaikka koronatapausten määrä on lähtenyt kasvuun, tartuntojen määrä Suomessa on edelleen Euroopan alhaisimpia.

"Syrjäinen sijainti helpotti"

Financial Timesin mukaan Suomen strategiana oli nopea osittainen sulku, jonka jälkeen yhteiskuntaa voitiin avata uudestaan muutaman kuukauden kuluttua.

Kuvakaappaus Financial Times-verkkolehden sivulta.
Harri Vähäkangas / Yle

Jutussa viitataan myös asiantuntija-arvioihin, joiden mukaan Suomen syrjäinen sijainti helpotti vastatoimia.

Talvisota yhtenä selityksenä

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoo lehden haastattelussa, että yhteiskuntaa ei missään vaiheessa suljettu kokonaan ja rajoituksia ryhdyttiin purkamaan suhteellisen nopeasti kesäksi. Tämä saattaa selittää sen, että talousvaikutukset jäivät lievemmiksi.

Financial Timesin jutussa muistetaan myös kehua Suomen varautumista. Hyvän valmiuden taustaksi mainitaan talvisota ja lainataan Ruotsin valtionepidemiologia Anders Tegnelliä, jonka kerrotaan todenneen, että Ruotsi voi vain haaveilla Suomen valmiustasosta. Tegnell tarjoaa selitykseksi Venäjän läheisyyden ja lukuisat sodat Venäjän kanssa.

Koronakoirat saavat huomiota

Useat ulkomaiset nettisivustot ja lehdet, niiden joukossa yhdysvaltalainen New York Times (siirryt toiseen palveluun), uutisoivat Helsinki-Vantaan lentokentän koronakoirista.

Vantaan kaupunki on päättänyt kokeilla niin sanottujen koronakoirien käyttöä lentoasemalla. Vapaaehtoiseen testaukseen koirilla voivat hakeutua kaikki matkustajat ja lentoaseman henkilökunta.

New York Timesin jutussa todetaan, että nyt on tarjolla huomattavasti mukavampi koronatesti kuin nenänielunäyte.

Lue seuraavaksi