1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin biotuotetehtaalle tulossa uuden ajan älylaitteisto – auttaa vähentämään puunkäsittelyn meluvaikutuksia

Toimitus sisältää kaksi automatisoitua siltanosturia, niiden asennuksen ja käyttöönoton. 

Kemin biotuotetehdas
Kemiin suunniteltu biotuotetehdas sijoittuisi nykyiselle tehdasalueelle.
Tekoälyä hyödyntävä laitteisto on täysin automatisoitu ja mahdollistaa suunnitelmallisella sijoittelulla fossiilittomilla polttoaineilla toimivat puukenttäoperaatiot.Metsä Group

Metsä Fibre Oy ja sellu- ja paperiteollisuuden laitetoimittaja Andritz Oy ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan puuraaka-aineen vastaanotto- ja syöttölaitteistosta.

Toimitus sisältää kaksi automatisoitua siltanosturia, niiden asennuksen ja käyttöönoton.

Tekoälyä hyödyntävä laitteisto on täysin automatisoitu ja sen ansiosta puukentällä voidaan työskennellä ilman fossiilisia polttoaineita.

– Kemin uudelle biotuotetehtaalle hankitaan parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa ja olemme valmiita tällaisiin uudenlaisiin ratkaisuihin, joilla voimme kehittää biotuotetehdaskonseptiamme, projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä sanoo tiedotteessa.

Johanssonin mukaan laitteistovalinta auttaa osaltaan vähentämään puunkäsittelyn meluvaikutuksia.

– Ympäristövaikutusten minimointi on tärkeä asia ja tämä laitteistovalinta auttaa osaltaan vähentämään puunkäsittelyn meluvaikutuksia, Johansson toteaa.

Puukentän meluvaikutusten minimointi on ollut yksi keskeinen asia Kemin biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Raaka-aineen siirtelytarve minimoidaan

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että puuraaka-aineen tehdasvaraston tarvitsema pinta-ala voidaan myös minimoida ratkaisun ansiosta.

Puunkäsittelylaitteisto sijoitetaan niin, että puun purkualueet ja puukenttä ovat laitteiston lähellä ja näin voidaan minimoida myös puuraaka-aineen siirtelytarve.

Yhtiön mukaan biotuotetehdasprojekti etenee suunnitellusti. Elokuun alussa käynnistetty toteutussuunnittelu tarkoittaa tehtaan tekniikan, rakentamisen, asennusten ja käyttöönoton yksityiskohtaista suunnittelua ja valmistautumista rakennusvaiheeseen.

Suunnittelutyö tehdään yhdessä neljän valitun päätoteutuskumppanin kanssa, jotka ovat Valmet, ABB, AFRY ja Fimpec.

Toteutussuunnittelussa työskentelee yhteensä yli 400 henkilöä.

Lue seuraavaksi