1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Koronaviruksen uhka on karkottanut asiakkaita ravintoloista – mikkeliläinen ravintolapäällikkö: "olen todella peloissani alan puolesta"

Ravintolat odottavat jännityksellä pikkujoulusesonkia, mutta huolta herättää kuinka rajuksi asiakaskato osoittautuu syksyllä.

Kuva: Henri Vainio-Hynnilä / Yle

Koronaviruksen uhka, siitä seuranneet rajoitustoimenpiteet ja suositukset ovat verottaneet asiakkaita paikallisissa ravintoloissa.

Esimerkiksi mikkeliläisten ravintoloiden Estradan ja Jälkipelin ravintolapäällikkö Jenna Immosesta asiakkaat vähenivät välittömästi kun uutisointi koronan leviämisestä kaupungissa alkoi syksyllä.

– Tämä näkyi saman tien. 50 prosenttia asiakkaista hävisi siinä vaiheessa, Immonen kuvailee.

Muun muassa Mikkelissä toimiva sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote jatkaa vielä ensi maanantaihin saakka suositusta, että ravintolat olisivat auki ainoastaan kello 24 saakka. Lisäksi voimassa ovat aluehallintovirasto Avin rajoitukset (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat voimassa lokakuun loppuun saakka.

Immonen kertoo olevansa huolissaan alan tulevaisuudesta. Hän kokee, että ravintola-alaa on leimattu syyttä koronan leviämisestä. Hän ei ymmärrä, miksei ravintoloihin kohdistuvan rajoitusten sijaan rajoiteta matkustusta.

– Ravintola-ala näytti kesällä, että ollaan vastuuntuntoisia, toimitaan oikein ja pidetään puhtaudesta huolta. Kesällä ei tullut tartuntoja.

Tulevaisuusnäkymät ovat ravintola-alalle epävarmat. Rajoitusten pelätään verottavan myös pikkujoulukautta, joka on alalle kesän ohella tärkeimpiä sesonkeja.

– Olen todella peloissani alan puolesta. Myös kaikkien kollegoiden puolesta, että miten tässä käy.

Vastaavanlaiset tunnot ja huolet ovat kentällä yleisempiä, vahvistaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapista ravintoloiden omavalvonta on toiminut MaRan jäsenravintoloissa erinomaisesti tähän mennessä.

– Kriisi on kokonaisuutena toimialan ja työntekijöiden kannalta erittäin hankala. Työntekijät ovat olleet tässä heikoimmassa asemassa ja suuri osa on joutunut lomautetuksi. Karkean arvion mukaan tilanne palanee ennalleen aikaisintaan vasta syksyllä 2021.

Lapin mukaan alan yritykset joutuvat sinnittelemään vailla toiveikkaita tulevaisuuden näkymiä. Tiedossa on lomautuksia ja irtisanomisia.

– Ravintoloiden omat pääomat on syöty. Koronaviruksen aiheuttamiin menetyksiin saatiin valtiolta tukipaketteja, jotka auttoivat joitakin yrityksiä. Uusia lainoja on otettu, kaikki lainojen takaisinmaksut on siirretty. Kulut kuitenkin juoksevat vaikka asiakkaita ei olisi, Lappi kuvailee tilannetta.

– Mikkelin ja Etelä-Savon kannalta tilanne voi näkyä vielä hankalampana. Ne ovat suosittuja kesäkaupunkeja, mutta maakunnan kaupungit ovat olleet voimakkaan rakennemuutoksen kourissa ilman koronakriisiäkin, mikä tekee tilanteesta vielä hankalampaa siellä päin.