1. yle.fi
  2. Uutiset

Lieksan koronaryppäässä altistuneiden kartoitus on yhä kesken, tartuntoja yhteensä 12 – tartunnan alkuperä todennäköisesti Keski-Euroopassa

Lieksassa on voimassa kokoontumisrajoitus sekä maskisuositus julkisilla paikoilla.

koronavirus
Mitä Lieksan koronatilanteesta tiedetään nyt?
Mitä Lieksan koronatilanteesta tiedetään nyt?

Lieksan koronaryppään altistusten selvittely on kesken, eikä kaikkia altistuneita ole vielä tavoitettu.

Lieksassa Pohjois-Karjalassa paljastui laaja koronarypäs tiistai-iltana.

– Todettuja tapauksia on 12, joista yksi on ulkomailla. Tartunnan alkuperä on todennäköisesti Keski-Euroopassa, sanoo infektioylilääkäri Jennifes Sieberns Siun sotelta. Siun sote vastaa julkisista terveys- ja sosiaalipalveluista Pohjois-Karjalassa.

Siun sote tiedotti keskiviikkona yhdeksästä tautitapauksesta, mutta Sieberns tarkensi torstaina iltapäivällä, että tapauksia on kaikkiaan 12.

Altistuneita on tähän mennessä tavoitettu reilut 40. On todennäköistä, että heitä tulee vielä lisää.

– Pidän todennäköisenä, että tapauksia tulee vielä lisää.

Virus on levinnyt erityisesti Binderholz Nordicin Lieksan sahalla. Sahalla työskentelee noin 160 työntekijää. Sahan toimintaa on toistaiseksi keskeytetty.

Lieksassa on tiukennettu väliaikaisesti kokoontumisrajoituksia tartuntojen vuoksi. Kaikki yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty viikon ajaksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla.

– Myös pienempiä kokoontumisia kannattaa välttää, Sieberns huomauttaa.

Jäähalli, liikuntahalli, uimahalli ja koulujen liikuntasalit on suljettu viikoksi.

Lisäksi Lieksassa on voimassa kasvomaskisuostus yli 15-vuotiaille julkisilla paikoilla ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Vierailukäytäntöjä terveyskeskussairaalaan ja palveluasuntoihin on tiukennettu.

Koulut pysyvät toistaiseksi auki

Lieksan varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat lähiopetuksessa. Tartuntaketjujen seuraamisen perusteella koulujen sulkemiselle ei ole tällä hetkellä tarvetta, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti.

Lukio-opetus jatkaa myös lähiopetuksessa, lukuun ottamatta abiturientteja, jotka siirtyvät etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Juttua päivitetty 24.9. klo 14:12: korjattu tautitapausten määräksi 12 ja lisätty Siebernsin kommentit.

Lue lisää:

Lieksan koronaryppäässä jopa satoja altistuneita, useita uusia rajoitustoimia voimaan – asukas: "En olisi ikinä uskonut, että tänne asti tulee"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Jos epidemia kiihtyy, THL suosittaa maskien käyttöä kaupoissa, kirjastoissa ja toisen asteen koulutuksessa – suositukset voimaan alueittain

Lue seuraavaksi