Hyppää sisältöön

Jyväskylä kaupunginjohtaja: "Olemme koronan leviämisen kiihtymisvaiheessa" – suositus maskin käytöstä muun muassa kaupoissa

Jyväskylä ei ole ainakaan vielä asettamassa millekään toiminnoille kieltoja tai rajoituksia

Koronan hiljentämä Jyväskylän keskusta maaliskuussa 2020 keskellä kirkasta päivää.
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Ira Vainikainen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnasta sekä Antti Paunonen Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunnasta kertovat koronantorjunnasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi tänään Jyväskylässä seitsemän uutta koronatartuntaa, koko maassa uusia tartuntoja on kirjattu 91.

Jyväskylä reagoi tilanteeseen antamalla kahden viikon määräaikaisen suosituksen kasvomaskin käytöstä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja paikoissa, joissa ei voi pitää suojaetäisyyksiä.

– Kyseessä on THL:n linjauksen (siirryt toiseen palveluun) mukainen kiihtymisvaiheen maskisuositus. Me arvioimme, että olemme täällä siinä vaiheessa, sanoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Julkisia tiloja ovat linjauksessa (siirryt toiseen palveluun) muun muassa toisen asteen koulut, kirjastot, kirkot ja liikuntapaikat, mutta peruskoulut eivät. Listauksessa ovat mukana myös postit, pankit, ostoskeskukset, kaupat, teatterit ja kansalaisopiston kurssit.

Keski-Suomessa välilukuun suhteutettu tartuntojen määrä on viimeisen kahden viikon aikana ollut koko maan korkeimpia.

Maskien käyttö vähentynyt

Koiviston mukaan tarkoitus on myös herätellä ihmisiä tilanteen vakavuuteen.

– Havaintojen mukaan maskien käyttö esimerkiksi julkisessa liikenteessä on viime aikoina jopa vähentynyt. Jos pidetään maskeja, pidetään etäisyyksiä ja huolehditaan hygieniasta, virus pysyy kurissa, Koivsto sanoo.

Kaupunki myös vetoaa opiskelijoihin, jotta he eivät järjestäisi tapahtumia.

– Toivomme, että he jatkavat vastuullista toimintaa, ja ottavat edelleenkin huomioon meidän toiveemme tapahtumien järjestämisistä. Samoin toiveemme on, että opiskelijajärjestöt kiinnittäisivät huomiota myös erilaisiin epävirallisiin tapahtumiin, sanoo Koivisto.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnasta Ira Vainikainen sanoo, että järjestöt ovat noudattaneet viranomaisten suosituksia.

– Tapahtumia on peruttu ja siirretty virtuaalisiksi. Jos tapahtuma on ollut mahdollista järjestää varotoimet huomioiden, niitä on voitu järjestää, hän sanoo.

Samaa kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestön puheenjohtaja Antti Paunonen.

– Opiskelijoiden demonisoiminen on turhaa. Olemme peruneet lähes kaikki tapahtumat, niin isot kuin pienetkin. Tapahtumien järjestäminen on käytännössä loppunut, hän sanoo.

Järeämpiinkiin toimiin valmistauduttu

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan koronatilanne on hallinnassa, ja suurin osa sairastuneista on altistumisen vuoksi jo valmiiksi karanteenissa.

– Meidän arvioimme on, että koska tartuntaketjut tunnetaan, erilaisilla sulkemisilla tai laajemmilla rajoituksilla ei olisi tässä taudinkuvassa juuri vaikutusta, sanoo Koivisto.

Jyväskylä on jo valmistellut myös järeämpiä toimia siltä varalta, että koronan leviäminen kiihtyy edelleen.

– Olemme puhuneet muun muassa ravintoloiden aukioloajoista ja tapahtumien rajoittamisesta. Kouluissa voidaan ylemmillä luokilla siirtyä etäopetukseen, mutta kun katsotaan, ketkä ovat sairastuneet, se ei ole millään lailla tarpeellista, Koivisto sanoo.

Lue myös: