Seksin myyminen vaihtui ompelemiseen – Madridissa ihmiskaupan uhrit tekevät kangasmaskeja muotigurun ohjauksessa

Ompelijat työssään madridilaisessa ompelimossa. Suurin osa heistä on ihmiskaupan uhreja. Kuva: Maija Salmi / Yle

Espanjan muotipiireissä tunnetulla Ulises Méridalla on omavaatemallisto ja sen lisäksi hän on työskennellyt muun muassa luksusmerkki Ágatha Ruiz de la Pradalle.

Koronaepidemia tyhjensi kuitenkin viime keväänä myös huippusuunnittelijan työpöydän. Samaan aikaan Madridin sairaaloissa kärsittiin hengityssuojainpulasta.

– Mietin, miten voisin auttaa ja maskien valmistaminen tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, Mérida sanoo Madridin keskustassa sijaitsevan Apramp-järjestön tiloissa.

Järjestö auttaa prostituoituja ja ihmiskaupan uhreja saamaan asunnon, koulutuksen ja työpaikan, ja sen kanssa syntyi ajatus maskiompelimosta.

Ompelimossa työskentelevät kaksitoista naista valmistivat karanteenin aikana lähes 10 000 maskia terveydenhuoltohenkiöstölle.

Muotisuunnittelija Ulises Mérida jatkaa yhteistyötä Apramp-järjestön kanssa myös tulevaisuudessa. Kuva: Maija Salmi / Yle

– Sain niihin ohjeet viranomaisilta ja ne tehtiin hygieniasäädösten mukaan, Mérida kertoo.

Suojaimia käyttivät esimerkiksi Madridiin pystytetyn kenttäsairaalan työntekijät.

Yökerhot kiinni, bordellit auki

Ompelimo sijaitsee Madridin keskustan tuntumassa kapealla kadulla, joka on tunnettu prostituutiosta. Seksikauppa kukoistaa siellä edelleen kaupungin pahasta tartuntatilanteesta huolimatta.

Keskellä päivää asiakkaita ei tosin juuri näy, ja naiset istuvat maski kasvoillaan katukivetyksellä.

Bordellit ja prostituutio ovat tiukista koronarajoituksista tunnetussa Espanjassa poikkeus, sillä esimerkiksi yökerhot ovat olleet jo pitkään kiinni pandemian vuoksi.

Espanjan tasa-arvoministeri Irene Montero vetosi elokuun lopussa (siirryt toiseen palveluun)Madridin aluejohtoon ja muihin itsehallintoalueisiin bordellien sulkemiseksi.

Hänen mukaansa se on välttämätöntä pandemien torjumiseksi ja seksityöläisten turvallisuuden takaamiseksi.

Espanjassa on pitkin kesää raportoitu bordelleihin (siirryt toiseen palveluun) liittyvistä tautiryppäistä. Toistaiseksi ainoastaan Katalonian ja Kastilia-La Manchan itsehallintoalueet ovat päättäneet sulkea ne.

Ompelimo sijaitsee Madridissa alueella, jossa prostituutio rehottaa pandemiasta huolimatta. Kuva: Maija Salmi / Yle

Yli 90 prosenttia ihmiskaupan uhreja

Prostituutio ei Espanjassa ole laitonta, mutta sitä ei ole myöskään säännelty samalla tavoin kuin esimerkiksi Hollannissa tai Saksassa.

Bordellien sulkeminen ei myöskään automaattisesti vähentäisi ongelmaa.

Esimerkiksi Kataloniassa ainoastaan 94 yrityksellä on seksikauppaan oikeuttava lisenssi. Valtaosa prostituutiosta tapahtuu kuitenkin kaduilla ja tavallisissa baareissa.

Koronapandemia on painanut prostituution entistä enemmän maan alle.

– Parittajat pitävät paperittomia tyttöjä piilossa asunnoissa, ja monet pakotetaan olemaan ilman minkäänlaista suojausta, kertoo Apramp-järjestön perustaja ja johtaja Rocio Nieto.

Tilastojen mukaan maan prostituoiduista yli 90 prosenttia on ihmiskaupan uhreja. Viime vuonna Espanjan turvallisuusviranomaiset rekisteröivät 12 000 ihmiskaupan tunnusmerkit (siirryt toiseen palveluun) täyttävää tapausta.

Tilastoja myötäilee Nieto, joka on auttanut heitä Madridissa jo lähes 40 vuotta.

Prostituoiduista jopa yhdeksän kymmenestä on ihmiskaupan uhreja. Kuva: Maija Salmi / Yle

– Etenkin alaikäiset ja lapset ovat lisääntyneet viime vuosina. Jotkut on oma perhe myynyt ihmiskauppaa pyörittäville mafioille, Nieto sanoo.

"Koska asiakkaita on vähemmän, he voivat pyytää mitä tahansa"

MuotisuunnittelijaMeridan ja Aprampin projekti on saanut paljon julkisuutta Espanjassa ja synnyttänyt myös keskustelua prostituoitujen ja ihmiskaupan uhrien tilanteesta pandemian keskellä.

Ihmiskaupan uhreina Espanjaan päätyy tyttöjä ja naisia kaikkialta maailmasta. Seksin ostaminen ihmiskaupan uhrilta on laissa kiellettyä, mutta sen todistaminen usein mahdotonta.

Ihmiskaupasta Espanjassa langetetaan vain muutamia satoja tuomioita vuodessa, vaikka uhreja arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia.

Barcelonassa toimivan prostituoitujen epävirallinen ammattiliitto on myös valittanut (siirryt toiseen palveluun)seksityöläisten putoamisesta tukijärjestelmien ulkopuolelle ja heikoista mahdollisuuksista terveydenhuoltoon.

Moni on menettänyt työnsä (siirryt toiseen palveluun)ja samalla asuntonsa, koska eivät pysty maksamaan parittajilleen vuokraa.

– Tilanne pakottaa prostituoidut työskentelemään turvattomissa olosuhteissa. Asiakkaita on vähemmän ja he voivat vaatia mitä tahansa, Rocio Nieto sanoo.

Tuttu lupasi hyvän työpaikan

Kaikki Espanjaan huijatut eivät päädy seksityöläisiksi, vaan ihmiskauppaan erikoistuneet rikollisjärjestöt myyvät heitä myös kotiapulaisiksi.

Kankaisia kasvomaskeja valmistui karanteenin aikana liki kymmenen tuhatta. Kuva: Maija Salmi / Yle

Yksi heistä on Aprampin ompelimossa työskentelevä venezuelalaisnainen, joka haluaa esiintyä nimettömänä turvallisuussyistä.

Kotimaassaan hän tutustui poikaystävänsä kautta ihmiseen, joka lupasi hyvän työpaikan taloudenhoitajana Espanjassa. Hänet tuotiin taloon, josta käsin organisoitiin huumekauppaa.

Palkkaa ei maksettu eikä hän saanut lähteä talosta ilman lupaa. Töitä saattoi olla mihin aikaan tahansa.

–Joskus he saattoivat herättää aamuyöllä tekemään ruokaa.

Hän uskalsi lopulta paeta ja ilmoittaa hyväksikäytöstä poliisille, jonka avustuksella hän päätyi järjestön ylläpitämään ompelimoon.

Nyt hän tekee maskien lisäksi Ulises Méridan tulevaa mallistoa.

Lue lisää: