1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eurajoki

Ruoan verkkokaupasta tuli uusi normaali – viitteitä vilkastumisesta kesän notkahduksen jälkeen

Kevään koronarajoitukset loivat ruoan verkkokaupan kasvulle ponnahduslaudan, jonka turvin kauppaketjut rakentavat uutta palveluverkostoa Suomeen.

Eurajoki
K- ja S-ryhmän verkkokaupat näytöllä. Omenoita.
Ruoan verkkokauppa on tullut monelle asiakkaalle tutuksi koronarajoitusten aikana.Jari Pelkonen / Yle

Ruoan verkkokauppa ampaisi nousuun keväällä koronarajoitusten astuttua voimaan. Moni kauppias ryhtyi tarjoamaan erilaisia tilaus- ja keräilypalveluita asiakkaiden pyynnöstä.

Kysyntä oli niin suurta, että esimerkiksi K-Market Eurajoen portissa paiskittiin ympäripyöreitä päiviä kaikkien verkkokauppa-asiakkaiden palvelemiseksi.

Kesän aikana tilanne tasaantui, mutta kauppias Saku Vätin mukaan moni jäi verkkokaupan asiakkaaksi myös koronarajoitusten purkamisen jälkeen.

– Meillä on verkkokaupan myynti nelinkertainen verrattuna aikaan ennen koronaa, mutta se on vain viidesosa siitä, mitä se oli koronan kiireisimpään aikaan.

K-market Eurajoen portin kauppias Saku Vätti järjestelee myyntihyllyä
Kauppias Saku Vätti sanoo verkkokaupan myynnin olevan yhä moninkertainen verrattuna aikaan ennen koronaa.Jari Pelkonen / Yle

Eurajoen portin verkkokauppa työllistää nyt noin puolitoista työntekijää kokopäivätoimisesti. Työhön kuuluu tilausten vastaanottoa, keräilyä ja toimituksia. Kauppa myös vie ruokatilaukset tarvittaessa kotiovelle asti.

Lounais-Suomessa erityisen kattava verkosto

Ruokaa verkossa myyvät tällä hetkellä suurista kauppaliikkeistä S- Ja K-ryhmä. S-ryhmän Lounais-Suomen alueen osuuskaupoista kerrotaan, että verkkokauppa on käytännössä tuplaantunut viime vuodesta.

– Poikkeustila loi uuden normaalin, jota nyt eletään. Ihmiset oppivat tilaamaan verkosta. Uskon sen osuuden kasvavan tästä eteenpäin, kun toimintatapa on tullut tutuksi, sanoo Turun osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Junttila.

Satakunnan osuuskaupan toimialajohtaja Jussi Kaartisen mukaan kevään kymmenkertaiseen kysyntään ei kyetty kunnolla vastaamaan, ja kasvu jäi keväällä noin nelinkertaiseksi. Nyt verkkokaupan kapasiteettia on kasvatettu.

– Uusin ruoan verkkokaupan piste on avattu S-market Kankaanpäähän noin pari viikkoa sitten.

Muun muassa Salon alueella toimivalla Suur-Seudun osuuskaupalla ei ennen koronaa ollut verkkokauppaa, mutta nyt kauppakassi-toimintaa on kolmessa Prismassa ja yhdessä S-marketissa.

– Vauhtiin varmasti vaikuttaa tarjonta, ja tuleeko toinen aalto koronan osalta, sanoo toimialajohtaja Heikki Voittonen.

Kämmentietokone ja elintarvikkeita
Ruokatilausten keräily kaupassa on aikaa vaativaa työtä.Jari Pelkonen / Yle

Kesko on panostanut Lounais-Suomessa verkkokauppaan eniten. Aluejohtaja Lauri Inna kertoo ketjun luoneen lounaaseen koko maahan nähden poikkeuksellisen kattavan verkkokauppaverkoston.

– Meillä on K-ryhmällä jokaisessa Citymarketissa ja useimmissa K-marketeissa verkkokauppa. Keväällä on se digiloikka otettu ja nyt vahva verkkokauppa näyttää vain säilyvän ja pitävän pintansa.

Kasvu jatkuu jälleen kesän jälkeen

Lauri Innan mukaan tyypillisin verkkokaupan asiakas on tällä hetkellä kasvukeskuksessa asuva, hyvin toimeentuleva lapsiperhe. Verkkokaupan ostokset ovat myös normaalia suurempia. Ruokaa hankitaan usein perheen koko viikon tarpeisiin.

Lauri Inna kertoo, että syksyllä on jälleen nähty viitteitä verkkokaupan vilkastumisesta. Hän odottaa mielenkiinnolla sitä, minkälainen osuus verkkokaupalla on esimerkiksi joulumyynnistä.

– Vielä verkkokaupan osuus kokonaismyynnistä ei näyttele kovin isoa osaa, mutta kun katsotaan muutaman vuoden kasvua, niin voidaan todeta, että kehitys on ollut merkittävää.

Kaupan työntekijä keräilee ruokatarvikkeita pahvilaatikoihin
Eurajoen portissa etämyynnin ruokatilauksia keräsi keväällä kymmenkunta työntekijää aamusta iltaan.Jari Pelkonen / Yle

Koronan aikana verkkokauppa jopa kannatteli useaa kauppiasta. Eurajoen portin K-kauppias Saku Vätin mukaan sen osuus kaupan kokonaismyynnistä oli erittäin merkittävä.

– Joillakin kaupoilla eri paikkakunnilla se pyöri jopa siellä kymmenen prosentin luokassa. Nyt pyöritään kahden ja puolen tai kolmen prosentin tasolla liikevaihdosta.

Lue seuraavaksi