Hyppää sisältöön

Keski-Suomi hehkuu punaisena koronakartalla, uusia suosituksia ei ole tulossa – johtajaylilääkäri: "Tilanne on hallinnassa"

Epidemian kiihtymisvaiheessa maskien käyttöä suositellaan esimerkiksi korkeakouluissa ja siihen JAMK on jo varautunut.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Terveydenhuollon ammattilaisista koottu Keski-Suomen koronanyrkki ei suunnittele nopeasti uusia, alueellisia suosituksia. Perusteena on, että tilanne on hallinnassa – vaikka tartuntoja on maakunnassa paljon.

– Vaikka luvut tällä hetkellä näyttävät koronakartassa aika ikäviltä, niin tilanne on kuitenkin hallinnassa. Tartuntaketjut tunnetaan varsin hyvin. Tällä hetkellä noin 85 prosenttia uusista, todetuista tapauksistahan ovat sellaisia, jotka ovat todettu altistuneiksi ja he ovat karanteenissa valmiiksi, sanoo johtajaylilääkäri Juha Paloneva Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Alunperin nyrkin piti kokoontua vasta ensi viikolla, mutta Paloneva uskoo, että kokousta aikaistetaan, vaikka tällä hetkellä toimenpiteitä ei suunnitteilla olekaan.

– Luonnollisesti tilannetta täytyy tarkasti seurata ja herkästi reagoida.

Keski-Suomen keskussairaalassa on ollut viime aikoina hoidossa yksittäisiä koronapotilaita. Tällä hetkellä tehohoidossa ei ole ketään.

Jyväskylässä koronatilanteen paheneminen on saanut kaupungin suosittelemaan maskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa.

"Oppilaitosten maskisuositusta harkittava tarkkaan"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänpäiväisen infon mukaan epidemian siirtyminen kiihtymisvaiheeseen toisi maskisuosituksen toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin, leviämisvaiheessa maskeja suositeltaisiin käytettävän myös yläkouluissa.

– Nyt kun asia on noussut esille, sitä täytyy meidänkin luonnollisesti käsitellä. Maskisuositukseen ja erityisesti maskin oikeaan käyttöön liittyy haasteita. Asia pitää tarkasti harkita, sanoo Paloneva.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on jo hankkinut hengitysmaskeja varastoon, vaikka pääosin opiskelijat hankkisivatkin maskit itse, mikäli maskisuositus jatkossa laajenisi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallintojohtaja Mikko R. Salminen kertoo, että koulu tarjoaisi maskit vain välttämättömään lähiopetukseen.

– Esimerkiksi sairaanhoidon opetuksessa on tilanteita, joissa ollaan hyvin lähikontaktissa, eikä voida pitää turvavälejä. Ne ovat myös sellaisia opetustilanteita, joita ei voida etänä tai muutoin toteuttaa, eikä opiskelijan opinnot voisi jatkua normaalisti, ellei niitä kyetä jotenkin hoitamaan.

Salmisen mukaan JAMK on jo hankkinut varastoon maskeja, jotka riittävät välttämättömään lähiopetukseen, mikäli suositus tulee voimaan.

– Tällä hetkellä meidän opetuksesta yli puolet järjestetään etänä. Mikäli maskisuositus tulee voimaan, lähiopetusta vähennetään lisää.

.
.