Katso video: Marja-aroniasta ei tullutkaan uutta suosikki-superfoodia – heikon menekin syyksi arvellaan sen makua, mutta muitakin syitä on

Erittäin terveellinen marja-aronia on alihyödynnetty, vaikka sitä olisi tarjolla monissa koti-pihoissa.

Marja-aronia.
Marja-aronia ei ole monille tuttu marja. Katso videolta, miten se maistui kuopiolaisille.

Monien kotipihojen pensaissakin kasvavasta marja-aroniasta odotettiin vielä muutama vuosi sitten menestystä, mutta toisin kävi.

Superfoodina pidetystä marjasta valmistetut tuotteet jäivät kauppojen hyllyille. Myös itsepoimintamarjana sen kysyntä on ollut heikkoa.

Esimerkiksi suonenjokelainen Pakkasmarja lopetti marja-aronian ostamisen lähes kokonaan ja siitä ja muista marjoista tehdyn luomumarjapureen valmistus päättyi muutama vuosi sitten.

– Tuote ei myynyt riittävästi, muistelee markkinointipäällikkö Terhi Janatuinen Pakkasmarjasta.

Muutamat pohjoissavolaiset marjanviljelijät ovat viljelleet marja-aroniaa jo vuosia, mutta laihoin tuloksin.

Osa on luopunut marja-aroniasta juuri huonon kysynnän vuoksi.

Suonenjokelaisen Pakkasmarjan markkinointipäällikkö Terhi Janatuisen mielestä marja-aronian tuotekehittelyä kannattaisi jatkaa, vaikka se onkin haasteellista. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Moni ei osaa hyödyntää marja-aroniaa

Suurimmaksi syyksi marja-aronian vähäiseen käyttöön arvellaan sen makua.

– Kirpeä maku rajaa käyttöä. Toki saatavuuskin voi olla osasyynä, koska se ei ole metsämarja, pohtii ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Marja-aronialla on suuta supistava vaikutus ja tämä tekee sen, että osa vierastaa marjaa. Suusta tulee kuivan tuntuinen.

Pakkasmarjan Terhi Janatuinen uskoo, että marjan vaikea hyödynnettävyys vaikuttaa sen suosioon marja-alalla.

– Aroniat ovat todella kuituisia, joten niitä pitäisi käsitellä aika paljon, että parhaat ominaisuudet tulisivat esille, Janatuinen kertoo.

Käsittely pitäisi tehdä niin, että terveysominaisuudet säilyisivät. Tämän vuoksi Pakkasmarjalla marja-aronian käyttö on jäänyt vähäiseksi.

Tuoremarjanakaan se ei kelpaa monille ja siksi se jää myös kotipihoissa useimmiten pensaaseen.

Janatuinen kertoo itse kokeilleensa marja-aroniaa omenan kanssa. Yhdistelmä toimii esimerkiksi hillona, jolloin aronian voimakas maku hälvenee.

Ursula Schwab vinkkaa kokeilemaan marja-aroniaa esimerkiksi jogurtin tai rahkan kanssa ja maustamaan sekoitusta jollain muulla.

Upean värinsä vuoksi sitä käytetään väriaineena elintarviketeollisuudessa.

Kaikki marjat ovat superfoodia, muistuttaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Mainio osa marjavalikoimaa

Marja-aronia on erittäin terveellinen kuten marjat yleensä.

Sen C-vitamiinipitoisuus on samanlainen kuin mustikassa ja kaliumpitoisuus mansikan kaltainen.

Marjan tummuus kertoo siitä, että se sisältää paljon flavonoidisia yhdisteitä. Ne toimivat ihmisen elimistössä antidoksidanttien tavoin. Mustaherukan tapaan marja-aronia myös erittäin kuitupitoinen.

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan aliarvostetussa marja-aroniassa on paljon sellaista, joista ei ole olemassa edes saantisuosituksia.

Aronia on siis erittäin hyvä vaihtoehto marjavalikoimaan, sanoo Schwab.

– Marjoja on hyvä syödä vaihdellen, jo kyllästymisen välttämiseksikin. Jokaisella marjalla on omat erityispiirteensä.

Schwab muistuttaa, että kaikilla marjoilla on terveyshyötyjä osana kasvis-marja-hedelmäryhmää, koska ne ovat kevyitä ja sisältävät mukavasti suojaravintoaineita.

Näin ne parantavat ruokavalion ravintoainesisältöä energiamäärää juurikaan lisäämättä.

Se on myös satoisa ja vaivaton kerätä.

– Toivoisin, että joku reseptinikkari lähtisi kehittelemään reseptejä, niin saataisiin marja hyödynnettyä. On harmi, että se mätänee pensaisiin, sanoo Schwab.

Onko marja-aronia tuttu marja? Mihin käytät sitä? Keskustele aiheesta 4.10.2020 klo 23.00 saakka.

Lue lisää: