Hyppää sisältöön

Paltamon Myllypuro kunnostetaan opiskelijoiden kurssityönä – risukkoja raivataan ja taimenille rakennetaan soraikkoja

Käytännön läheisen koulutuksen tavoitteena on saada lisää vesistökunnostusosaajia Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Paltamon Myllypurolla parannetaan taimenten kutumahdollisuuksia rakentamalla soraikkoja. Kuvituskuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Paltamon Myllypuroa kunnostetaan maanantaina 28. syyskuuta opiskelijavoimin. Virtavesien kunnostuskurssille osallistuu 10 opiskelijaa Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta.

Kunnostuksen tarkoituksena on parantaa taimenten elinolosuhteita. Kunnostustöissä puretaan esimerkiksi majavien tekemiä patoja ja risukkoja sekä parannetaan taimenten kutumahdollisuuksia rakentamalla soraikkoja.

Käytännön läheisen koulutuksen tavoitteena on saada lisää vesistökunnostusosaajia maakuntiin, sillä tällä hetkellä heistä on pula, sanoo toiminnanjohtaja Heikki Tahkola koulutuksen suunnitelleesta ProAgria Oulusta.

– Vesistökunnostamisen osaamista tarvitaan myös vesistöalueiden omistajatahoille, eli osakaskuntiin. Usein asiat etenevät hitaasti ja osalla osakaskunnista ei ollenkaan, koska heillä ei ole osaamista, ammattitaitoa tai tietoa etenkään rahoitusmahdollisuuksista, Tahkola sanoo.

Paltamon Mieslahdessa olevan Myllypuron kunnostustyöt toteutetaan osana Oulujärvi Leader ry:n koordinoimaa Osaajia vesistökunnostukseen -hanketta, josta virtavesien kunnostuskurssi on vain yksi osa.

– Koulutuksessa puhutaan kokonaisuudesta valuma-alueilta vesistöihin. Tapahtumaketjun välissä on esimerkiksi poistokalastusta, vesikasvien niittoa ja koekalastusta. Mukana on todella aktiivinen opiskelijaporukka, Tahkola kertoo.

Kunnostustöitä rahoittaa energiayhtiö Fortum.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.