Hyppää sisältöön

Aku Louhimies valmistelee uutta sotaelokuvaa – suunniteltu budjetti lähes yhtä suuri kuin Tuntemattomalla sotilaalla

Valmisteilla oleva Lapin sodasta kertova elokuva on esillä elokuva-alan ammattilaistapahtumassa.

Aku Louhimies Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa Suomenlinnassa lokakuussa 2016. Kuva: Pasi Murto / AOP

Ohjaaja Aku Louhimies työskentelee uuden sotaelokuvan parissa. Jatkosodasta kertoneen Tuntemattoman sotilaan (2017) jälkeen vuorossa on Lapin sodasta kertova historiallinen sotadraama.

– Historia ja sotahistoria ovat olleet intohimojani nuoruudesta saakka. Niiden parissa olen elokuvantekijänä kotonani, Louhimies kertoo uuden elokuvan esittelytekstissä.

Louhimiehen Tuntematon sotilas oli menestyselokuva. Sen kävi elokuvateattereissa katsomassa runsaat miljoona katsojaa, ja se palkittiin neljällä elokuva-alan Jussi-palkinnolla.

– Uskon, että nämä elokuvat ovat tärkeitä tämän päivän nuorille. Toivon, että ne lisäävät tulevien sukupolvien tietämystä heidän omasta lähihistoriastaan ja opettavat arvostamaan rauhaa, Louhimies perustelee esittelytekstissä.

Luvassa suuren luokan sotaelokuva

Valmisteilla oleva elokuva on esillä parhaillaan verkossa järjestettävässä Finnish Film Affairissa, joka on satoja elokuva-alan ammattilaisia yhteen kokoava kansainvälinen tapahtuma.

Esittelytekstin mukaan elokuvalle haetaan muun muassa rahoittajia ja tuottajia. Projektin toteutuessa luvassa on suuren luokan sotaelokuva. Budjetiksi on tässä vaiheessa kirjattu kuusi miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi, Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan budjetti oli runsaat seitsemän miljoonaa euroa. Vastikään ensi-iltansa saaneen Ville Jankerin ohjaaman Metsäjätti-elokuvan budjetti oli 1,4 miljoonaa euroa.

Suomen tähän mennessä kallein elokuva on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Jalmari Helanderin ohjaama Big Game. Sen tekeminen maksoi 8,5 miljoonaa euroa.

Käsikirjoittajina Louhimies ja Antti Tuuri

Juoniselosteen mukaan tositapahtumiin perustuva elokuva sijoittuu vuoteen 1944, jolloin Suomen oli käännettävä selkänsä liittolaiselleen Saksalle. Tarinassa oikean ja väärän raja sumentuu, kun joukko nuoria suomalaissotilaita saa tehtäväkseen saattaa maanpetturuudesta syytettyjä suomalaisia naisia tuomittavaksi oikeuden eteen.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Louhimies ja kirjailija Antti Tuuri. Tuottajina ovat tässä vaiheessa Louhimiehen lisäksi näyttelijä Andrei Alén sekä kulttuurialalla eri tehtävissä työskennellyt Kaarina Gould. Molemmat ovat mukana myös Louhimiehen ohjaamassa Odotus-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa loppuvuodesta 2021.

Lapin sodasta kertova elokuva on Louhimiehen suurin kotimainen tuotanto sen jälkeen, kun hänen työskentelytavoistaan käytiin laajaa julkista keskustelua keväällä 2018. Elokuvan ensi-ilta-ajankohdaksi on kirjattu marraskuu 2022.

Lue lisää: Louhimiehen Tuntematon toi niin "erinomaisen tuoton", että sijoittajat laittavat nyt rahojaan kotimaisiin elokuviin