Koulukiusaaminen nousi kyselytunnin pääaiheeksi, opetusministeri Andersson: "Tämä on yhteinen asia" – Yle seurasi kyselytuntia

Iltapäivän täysistunnossa otettiin myös käyttöön kasvomaskit.

Ministerit Maria Ohisalo, Krista Kiuru ja Li Andersson eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) kyselytunnilla. Voit katsoa kyselytuntilähetystä klikkaamalla kuvaa.

Koulukiusaaminen nousi eduskunnassa tämänpäiväisen kyselytunnin ykkösaiheeksi.

  • Voit katsoa kyselytunnin tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Edustaja Sofia Vikman (kok.) kuvaili kyselytunnin ensimmäisessä kysymyksessä koulukiusaamista laajaksi ja "sydäntäsärkeväksi" ongelmaksi.

– Fyysiselle ja henkiselle väkivalalle täytyy olla nollatoleranssi. Tällä viikolla meitä on järkyttänyt kouluväkivaltatapus, jossa tekijät ja uhri ovat alakouluikäisiä, Vikman sanoi.

– Mitä hallitus tekee, jotta jokaisen lapsen koulurauha sekä henkinen ja fyysinen koskemattomuus turvataan? Mikä on hallituksen viesti vanhemmille, joiden lapsi pelkää mennä aamulla kouluun?

Opetusministeri Li Andersson (vas.) korosti vastauksessaan, että kiusaamisongelman ratkaisu on koko salin yhteinen asia.

– Koulutuksen järjestäjillä, opettajilla ja koulujen aikuisilla on yksiselitteinen, lakisääteinen vastuu huolehtia siitä, että kaikkien lasten oikeus turvalliseen koulupäivään toteutuu. Jokainen tapaus kertoo siitä, että oikeuksien turvaamisessa on epäonnistuttu. Oleellista on se, että meillä on toimivat toimintamallit, niistä on tietoa ja yhteistyö toimii sekä se, että on koulussa on riittävästi aikuisia, jolloin on myös riittävästi aikaa kiusaamisen vastaiseen työhön.

Andersson sanoi myös hallituksen lisäävän resursseja oppilas- ja opiskelijahuoltoon.

Tulisiko kiusaajan vaihtaa koulua?

Jenna Simula (ps.) kritisoi hallitusta siitä, että koulukiusaamisesta puhuttaessa riittää kyllä kauniita sanoja, mutta ei tekoja.

– Miksi hallitukselle ei kelpaa tehdyt avaukset, kuten että kiusaajan tulisi vaihtaa koulua, ei kiusatun? Simula kysyi.

Hän viittasi myös Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) esitykseen, joka antaisi rehtorille oikeuden evätä kiusaajan oikeuden opetukseen.

Andersson muistutti, että Suomen lainsäädäntö turvaa kaikkien oppilaiden oikeuden opetukseen omassa lähikoulussa.

– Koulu ei voi pakottaa oppilasta vaihtamaan koulua huoltajien tahdon vastaisesti, hän sanoi.

– Yleensä kiusaaminen on paljon monimutkaisempi ilmiö. Siihen osallistuu muitakin oppilaita kuin vain yksi. Monet kiusaajat ovat myös itse usein kiusattuja.

Hallituksella on pöydällään myös sote-uudistus, jonka lausuntokierros päättyy huomenna perjantaina. Oppositiossa nähtiin sote-uudistuksessa ongelmia myös kiusaamisen näkökulmasta. Miten käy kuraattoreiden ja koulupsykologien, kun vastuu koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta siirtyy maakunnille?

– Hallituksen sote-esityksessä ei ole sellaista kohtaa, joka siirtäisi kuraattorit ja kouluspykologit kouluilta pois, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi.

Essayah vaati vastauksia elpymisrahastosta

Kyselytunnin loppupuolella kuultiin lyhyempiä kysymyksiä myös muista aiheista. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi hallitukselta EU:n elpymisrahastosta.

– Kristillisdemokraatit eivät ole hyväksyneet EU:n elpymisrahaston perustamista. Hallitus sen sijaan on tähän kokonaisuuteen sitoutunut ja perustellut sitä muun muassa sillä, että kyse on kertaluontoisesta asiasta. Kuitenkin Euroopan keskuspankki (EKP) on todennut, että EU:n kannattaisi tehdä rahastosta pysyvä, hän sanoi.

– Ensi viikolla on EU-huippukokous, ja siellä otetaan kantaa tähän omien varojen sopimukseen. Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, että aikooko Suomen hallitus vaatia selkeää kirjausta siitä, että paketti on kertaluontoinen?

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi tietävänsä, että EKP:n piirissä on toiveita myös yhteisestä finanssipolitiikasta.

– Mutta EKP ei ole euroryhmässä, ecofinissä tai neuvostossa päätöksentekijänä. Päätös on kertaluontoinen, se on näin tehty, hän sanoi.

Kyselytunnilla olivat Anderssonin, Kiurun ja Vanhasen lisäksi paikalla vastaamassa pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Vehviläinen: Maskia suositellaan käytettäväksi myös puhuttaessa

Kyselytunti aloitti eduskunnassa ensimmäisen täysistunnon, jota koski tänään annettu maskisuositus. Kyselytunnilla nähtiinkin kasvomaski lähes jokaisella edustajalla.

– Maskia suositellaan käytettäväksi koko ajan salissa oltaessa, myös puhuttaessa. Tämän lisäksi huolehdimme turvaetäisyyksistä, puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi täysistunnon aluksi.

Eduskunnassa on edelleen voimassa myös muita koronarajoituksia. Täysistuntoihin voi osallistua vain 74 kansanedustajaa kerrallaan, ja salissa eduskuntaryhmille on varattu turvaetäisyydet mahdollistavat ryhmäkohtaiset paikat.

Juttu on päivitetty lopulliseen muotoonsa klo 17.06.

Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin 25.9. klo 23 saakka.