1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsalaisselvitys: Synnyttäjän koronatartunnan ja lapsen terveysongelmien välillä ei havaittu yhteyttä

Suurin osa tartunnan saaneista on ollut oireettoimia.

koronavirus
Wuhanissa 7. maaliskuuta syntynyt lapsi jonka äidin epäillään sairastuneen koronavirukseen.
Wuhanissa 7. maaliskuuta syntynyt lapsi jonka äidin epäillään sairastuneen koronavirukseen.Yuan Zheng / EPA

Ruotsalaisessa Karoliinisessa instituutissa tehdyn selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronatartunta raskauden aikana ei näytä vaikuttavan kielteisesti synnytykseen tai lapseen.

Selvityksessä on käyty läpi tiedot kaikista lähellä Tukholmaa sijaitsevassa Karoliinisessa yliopistosairaalassa synnyttäneistä äideistä.

Kaikki synnyttäjät testattiin

Maaliskuun lopussa sairaalassa aloitettiin kaikkien synnyttäjien testaus koronan varalta ja näin voitiin seurata virustartunnan saaneiden ja terveiden synnyttäjien eroa.

Maaliskuun lopun ja heinäkuun lopun välillä sairaalassa kävi synnyttämässä yhteensä 2 682 naista. Synnyttäjien joukosta löytyi 156 koronatapausta, mikä oli vajaat kuusi prosenttia kaikista tutkimusjakson aikana synnyttämään tulleista.

Yksi havaittu ero koronatartunnan saaneiden ja muiden välillä oli, että harvempi tartunnan saanut tarvitsi synnytyksen käynnistämistä. Koronatartunnan saaneiden joukossa oli myös jonkin verran muuta ryhmää korkeampi osuus raskausmyrkytyksestä kärsiviä.

Suurin osa tartunnan saaneista oireettomia

Tartunnan saaneiden joukosta kaksi kolmasosaa oli oireettomia, mikä myös vaikuttaa tutkimustuloksen arviointiin, sanoo tutkija ja kätilö Mia Ahlberg Karoliinisen instituutin tiedotteen mukaan.

– Oireilevien naisten osuus oli liian pieni, jotta olisi voitu päätellä onko tässä ryhmässä suurempi riski komplikaatioille.

Tarvitaan lisää tutkimusta

Ahlberg toivoo tarkempia tutkimuksia laajemmalla aineistolla, jotta voitaisiin selvittää miten eriasteiset koronaoireet vaikuttavat esimerkiksi ennenaikaisen syntymän todennäköisyyteen.

Ahlbergin mukaan on raportoitu tapauksista, joissa vakavasti sairastuneilla synnyttäjillä on esiintynyt ongelmia synnytyksen yhteydessä.

Suomessa on käynnissä tutkimus, jossa pyritään selvittämään raskaana olevan äidin oireettoman koronatartunnan vaikutusta lapsen terveyteen.

Lue seuraavaksi