Korona leviää Euroopassa vauhdilla – maat ovat kiristäneet maskilinjauksiaan, monessa maassa sakotetaan maskittomuudesta

Jopa koronavirusta pitkään vähätellyt Britannia on kääntänyt kelkkansa maskien suhteen.

Kirjeenvaihtajat kertovat eri maskisäännöistä
Kirjeenvaihtajat kertovat eri maskisäännöistä

Moni keskieurooppalainen ehti jo huokaista helpotuksesta vaikean kevään jälkeen. Seitsemän viikon kotikaranteenit tulivat tutuiksi muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Nyt koronatartunnat ovat jälleen kasvamaan päin, ja valtiot ottavat uudelleen käyttöön erilaisia toimia kansalaisia suojatakseen.

BELGIA

Koronavirustartuntojen hurjasta noususta huolimatta (siirryt toiseen palveluun) Belgia on lieventämässä epidemiarajoituksiaan.

Tähän asti belgialaiset ovat käyttäneet kasvomaskeja käytännössä kaikkialla, myös kadulla – ja maskittomuudesta on voinut saada 250 euron sakot. Lokakuun alussa voimaan tulevien määräysten jälkeen maskit puetaan päälle ulkotiloissa ainoastaan silloin, kun paikalla on paljon ihmisiä.

Kahden viikon karanteenijakson pääministeri Sophie Wilmes supistaa yhteen viikkoon.

Belgialaiset terveydenhuollon työntekijät osoittamassa mieltään. Bryssel 13.9.2020. Kuva: Julien Warnand / EPA

Sisätiloissa Belgia pysyy tiukkana. Maskit on edelleen pidettävä kasvoilla niin kaupoissa, elokuvateattereissa kuin julkisissa liikennevälineissäkin.

Ehdottomia matkustuskieltoja muutetaan vahvoiksi suosituksiksi olla matkustamatta.

– Koronavirus ei ole häviämässä, mutta elämän on viimeinkin jatkuttava, pääministeri Wilmes kertoi hallituksensa linjauksista tänään perjantaina.

BRITANNIA

Kuolleisuuslukujen perusteella Britannia on Euroopan pahin koronapesäke. Noin 42 000 brittiä on menehtynyt virukseen virallisten lukujen perusteella – todellisen määrän uskotaan olevan merkittävästi suurempi.

Kevään vähättelevien linjausten jälkeen Britannia on kiristänyt otettaan. Tartunnat kasvavat kovaa vauhtia, ja pääministeri Boris Johnson sanoo maansa olevan nyt "hengenvaarallisessa murroskohdassa". (siirryt toiseen palveluun)

Englantilaismies lukemassa koronauutisia Lontoossa. Huhtikuu 2020. Kuva: Andy Rain / EPA

Koronarajoitukset vaihtelevat jonkin verran Englannin, Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin välillä mutta maskin käyttö on pakollista kaikkialla kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa (siirryt toiseen palveluun) maskipakko ulottuu osittain kouluun saakka. Siellä toisen asteen oppilaiden on käytettevä maskeja välitunneilla.

Uutena, koko Britanniaa koskevana määräyksenä hallitus laajensi maskipakkoa myös muun muassa ravintoloiden henkilökunnalle ja taksikuskeille. Määräys tuli voimaan tänään torstaina.

Määräystä tahditetaan tulevaisuudessa 200 punnan eli 220 euron sakolla.

SAKSA

Euroopan väkirikkain maa Saksa pitää tiukkaa kuria maskien kanssa. Se on pakollinen esimerkiksi julkisessa lähiliikenteessä ja kaupoissa. Rikkuria uhkaa 50 euron sakko.

Berliinissä, Brandenburgin portin edustalla juhlittiin maanantaina Love world peace -paraatissa, kasvomaskit kasvoilla. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Säädökset vaihtelevat jonkin verran osavaltioittain, ja kiristyksissä on tällä hetkellä menossa pisimmälle eteläinen Baijeri. Pääkaupungissa Münchenissä (siirryt toiseen palveluun) on tästä lähtien käytettävä kasvomaskia myös keskustan katuosuuksilla.

Kaupungin kuuluisa olutjuhla, Oktoberfest, peruttiin tältä vuodelta koronan takia, mutta viranomaisia huolettavat sen tilalle suunnitellut oheisjuhlat.

ITALIA

Korona iski Euroopan maista ensimmäisenä Italiaan, ja vaikka tautitilanne on jo helpottanutkin, tarkkoja rajoituksia pidetään edelleen voimassa.

Kasvot täytyy suojata maskilla (siirryt toiseen palveluun) ilta- ja yöaikaan, jos turvavälin säilyttäminen ei ole mahdollista. Sääntö koskee myös ulkona järjestettäviä tapahtumia. Sakko on 400 euroa.

Ravintolat ovat edelleen auki, mutta yökerhot joutuivat sulkemaan ovensa elokuun puolivälissä.

ESPANJA

Espanjassa hallitus velvoittaa ihmisiä käyttämään maskia julkisissa tiloissa. Kasvosuojainta on käytettävä myös ravintolassa omasta pöydästä poistuttaessa. Kouluissa kuusivuotiaiden ja sitä vanhempien lasten on käytettävä maskia.

Espanjassa päätettiin elokuun lopussa maskipakosta pienillekin koululaisille. Kuusivuotiaasta ylöspän lasten on käytettävä koulussa kasvomaskia. Nämä koululaiset on kuvattu syyskuun 10. päivä Santiago de Compostelassa. Kuva: Xoan Rey / EPA

Ruokaostoksilla monet liikkeet edellyttävät asiakkaalta maskin lisäksi käsineiden käyttöä.

Rikkureille voi mätkähtää sadan euron sakko.

Espanja päästää EU-kansalaiset maahan ilman karanteenia, mutta jokaisen on silti sitä ennen täytettävä omaa terveyttä koskeva selvitys.

RANSKA

Myös Ranskassa on käytössä laajamittainen maskipakko: julkiseen liikenteeseen tai kauppoihin ei ole asiaa ilman kasvosuojainta. Mahdollinen sakko on 135 euroa.

Jopa pyöräilykilpailu Tour de Francen viimeisen etapin lähdössä sunnuntaina käytettiin kasvomaskeja. Kuva: Marco Bertorello / EPA

Espanjan tapaan myös ranskalaiset ravintola-asiakkaat käyttävät maskia heti kun nousevat pois omalta paikaltaan.

Koronarajoitukset vaihtelevat Ranskassa jonkin verran kaupungeittain. Esimerkiksi Marseille, Bordeaux, Lyon ja Nizza kieltävät kaikki yli kymmenen henkilön kokoontumiset.

Ranska ei ole asettanut minkäänlaisia maahantulorajoituksia EU-maiden kansalaisille.

KIINA

Koronan syntymaassa Kiinassa tautitilanne vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä.

Erittäin järeiden alkurajoitusten jälkeen esimerkiksi maskipakko on poistunut pääkaupungista Pekingistä.

Tartuntojen määrä on laskenut (siirryt toiseen palveluun) muutamaan tapaukseen per vuorokausi, ja virallisten arvioiden mukaan kaikki uudet tapaukset ovat tulleet ulkomailta.

Kiinaan matkustavia turisteja tai työntekijöitä odottaa kahden viikon tiukasti valvottu karanteeni.

Korjaus 25.9. klo 12.37 Espanjassa monet liikkeet vaativat ruokaa käsiteltäessä käsineiden käyttöä, mutta kaikki eivät vaadi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 asti. Asutko ulkomailla, mitä sääntöjä asuinmaassasi on maskien suhteen? Mitä mieltä olet kasvomaskien käytöstä?