1. yle.fi
  2. Uutiset

Maahanmuuttokriittisiltä Itä-Euroopan mailta ennakoitu tyrmäys komission ehdotukselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi

Unkarin, Puolan ja Tšekin pääministerit neuvottelivat komission puheenjohtajan kanssa uudesta maahanmuuttopolitiikasta.

turvapaikanhaku
Puolan, Slovakian ja Unkarin pääministerit neuvottelivat tänään Brysselissä komission puheenjohtajan kanssa.
Puolan, Slovakian ja Unkarin pääministerit neuvottelivat tänään Brysselissä komission puheenjohtajan kanssa.Francois Lenoir / EPA

EU-komissio julkaisi eilen ehdotuksensa unionin maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi.

Ehdotuksen kantava ajatus on, että jäsenmaiden on osallistuttava turvapaikanhakijoiden hoitoon joko ottamalla vastaan turvapaikanhakijoita tai järjestämällä jossakin unionin alueella kielteisen päätöksen saaneiden käännyttämisen.

Lue täältä tarkemmin, mitä komission ehdotus pitää sisällään.

Yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja varsinkin Etelä-Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamista ovat vastustaneet kiivaimmin itäeurooppalaiset Visegrád-ryhmän maat eli Unkari, Slovakia, Tšekki ja Puola.

Tšekin, Puolan ja Unkarin johtajat keskustelivat torstaina Brysselissä komission ehdotuksesta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Unkari haluaa pysäyttää maahanmuuttajat

Unkarin oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen puheenjohtajan ja pääministerin Viktor Orbánin mukaan ehdotus ei ole läpimurto. Orbán vaatii pakolaisleirien, ns. hotspotien perustamista unionin ulkopuolelle. Niistä voisi hakea turvapaikkaa EU-alueelle.

– Läpimurto saavutetaan vasta, kun Unkarin ehdotus hyväksytään. Sen mukaan kukaan ei saa tulla Euroopan unionin alueelle ennen kuin yksi jäsenmaista on tehnyt (myönteisen) turvapaikkapäätöksen, sanoi Orbán.

Nyt turvapaikkaa haetaan yleensä vasta kohdemaassa. Sitä ei voi esimerkiksi Suomeen hakea ulkomailla (siirryt toiseen palveluun), toisin kuin vaikkapa perheenyhdistämistä.

Orbánin mukaan ehdotuksen sävy on lähempänä hänen kantojaan kuin aiemmat, mutta "peruslähestymiskulma ei ole muuttunut".

– He haluaisivat hallita maahanmuuttoa, eivätkä pysäyttää maahanmuuttajia. Unkarin kanta on: Pysäyttäkää maahanmuuttajat, hän sanoi.

Myös muut Visegrad-maat ovat ehdotukselle kielteisiä

Tšekin pääministeri, populistisen Ano-puolueen puheenjohtaja Andrej Babiš piti ajatusta turvapaikanhakijoiden vastaanotolle vaihtoehtoisesta palauttamisvastuusta "perustavanlaatuisena hölynpölynä":

– Ensisilmäyksellä vaikuttaa siltä, että Euroopan komissio ei ole vieläkään tajunnut, että laittoman maahanmuuton pysäyttämiseksi meidän on pysäytettävä laittomat maahanmuuttajat kun he saapuvat Euroopan maaperälle.

Turvapaikanhakijoita siirrettiin elokuun alussa Lampedusassa koronakaranteeniin laivaan.
Turvapaikanhakijoita siirrettiin elokuun alussa Lampedusassa leireiltä koronakaranteeniin laivaan.Alessandro Di Meo / EPA

Puolan pääministeri, kansalliskonservatiivista Laki ja oikeus -puoluetta edustava Mateusz Morawiecki sanoi Visegrad-ryhmän pysyvän vaatimuksessaan rajavalvonnan merkittävästä tehostamisesta.

– Haluamme estää ongelmat niiden lähteillä, sanoi Morawiecki.

Von der Leyen tviittasi tapaamisten jälkeen, että keskustelut (joissa käsiteltiin myös muun muassa koronaelvytystä ja ilmastokysymyksiä) olivat olleet hyvät ja osapuolet päättivät työskennellä tiiviisti yhdessä.

EU-komission ehdotusta on arvosteltu myös päinvastaisin perusteluin. Maahanmuuttajien oikeuksia ajavat järjestöt ja aktivistit ovat katsoneet EU:n antaneen ehdotuksillaan liikaa periksi maahanmuuttovastaisille jäsenmaille (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi