Hyppää sisältöön

Rajavartijat palaavat pohjoiseen vain viikon tauon jälkeen – haaparantalainen Kyllikki Lindroth: "Tämä on lapsellista"

Sisärajavalvonnan paluu tarkoittaa noin miljoonan euron kuukausikustannuksia. Rajanylitys vapautui vasta viime lauantaina.

Rajavartijat purkivat rajaesteitä Suomen ja Ruotsin rajalta Torniossa vain vajaa viikko sitten. Pian esteet pystytetään uudestaan, kun matkustusrajoitukset kiristyvät. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Sisärajavalvonta palautuu maanantain vastaisena yönä Ruotsin, Norjan ja Viron rajoille. Rajanylitys vapautui viime lauantaina, jolloin rajavartijat esimerkiksi Lapin länsirajalta palasivat omille asemapaikoilleen itärajalle. Nyt heidät kutsutaan siis takaisin.

Rajavartiolaitoksen suunnittelupäällikkö Jukka Ikäläinen kertoo, että kolmen viikon jaksossa sisärajavalvontaan osallistuu kaikkiaan 500–600 rajavartijaa, tosin kaikki eivät kokoaikaisesti.

– Vapaaehtoisia on tähän asti löytynyt tarpeeksi enkä usko, että siihen tulee muutosta. Kyllä siellä halukkuutta on, Ikäläinen toteaa.

Sisärajavalvontaan on osallistunut rajavartijoita kaikista rajavartiostoista sekä merivartiostosta.

Lapin rajavartiostolle hallituksen päätös tarkoittaa, että rajaa palautuu valvottavaksi yli 1200 kilometrin ja yhdentoista Ruotsin ja Norjan rajalla sijaitsevan rajanylityspaikan edestä. Tornion rajanylityspaikasta vastaa Länsi-Suomen merivartiosto, mutta sitä pohjoisempana sijaitsevat rajanylityspaikat ovat Lapin rajavartioston vastuulla.

– Nyt otetaan jarrut pois päältä ja laitetaan suunnitelma toteen. Tätähän on harjoiteltu pariin kertaan, joten kyllä se rajavalvonta saadaan ajoissa pystyyn, sanoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen.

Kurvinen viittaa Norjan rajan vapautumiseen kesäkuussa ja rajavalvonnan palauttamiseen kaksi kuukautta myöhemmin.

Kyllikki Lindrothin mielestä rajamääräysten kiristäminen on "lapsellista". Haaparanta ja Tornio ovat yhtä kaupunkia, Lindroth sanoo. Kuva: Minna Aula / Yle

"Tämä on lapsellista"

Haaparannalla hallituksen päätös on pettymys. Kyllikki Lindroth ihmettelee rajan sulkemisen tarpeellisuutta, kun koronatilanne Pohjois-Ruotsissa on hyvin rauhallinen.

– Mehän kuulumme yhteen, Haaparanta on oikeastaan sellainen Tornion nukkumalähiö. Torniosta meille ovat aina asiat löytyneet, ei täällä ole sellaista kenkäkauppaa tai vaatekauppaa, josta voisi ostaa jotain.

Lindroth kuuluu haaparantalaisena rajayhteisöön eli voi käydä Tornion puolella, vaikka rajavalvonta palautuu.

– Ei muuta kuin paperit ja passit mukaan, mutta en tykkää tästä hommasta eikä varmasti moni muukaan. Minusta tämä on lapsellista.

Birgitta Fuller kertoo ottaneensa matkustusrajoitusten lyhyestä poistumisesta ilon irti ja shoppailleensa Torniossa koko perheellä. Kuva: Minna Aula / Yle

Haaparannalla Seskarön saaressa asuva Birgit Fuller kertoo ottaneensa viikon kestäneestä vapauden ajasta kaiken irti ja käyneensä lähes päivittäin Suomessa, jossa myös poika opiskelee.

– Poika on tulossa viikonloppuna käymään kotona ja joutuu nyt lähtemään sunnuntaina takaisin, vaikka oli suunniteltu, että hän lähtee vasta maanantaina.

Suhtautuminen rajavartijoiden paluuseen on hänestä asennekysymys.

– Voi se olla vaikeaa, jos sen tekee vaikeaksi. Itse olen enemmän etsinyt ratkaisuja muualta ja olemme esimerkiksi käyneet Kalixissa paljon.

Rajalle vartijoita, lennokkeja ja kulkuesteitä

Lapin rajavartioston alueella länsirajaa valvoo päivittäin 60–100 rajavartijaa. Työvoiman etsiminen aloitetaan Lapin rajavartiolaitoksen sisältä eli Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilta ja sitten pyydetään tarvittava lisäapu muista Suomen rajavartiostoista. Myös jo eläköityneitä rajavartijoita aiotaan jälleen kutsua takaisin töihin.

Länsirajalle avuksi tulevilla rajavartijoilla on mukanaan myös valvontakalustoa, kuten lennokkeja. Sisärajavalvonnan palautuminen tarkoittaa, että raja pitää ylittää virallisessa rajanylityspaikassa eikä rajaa voi ylittää vaikkapa tunturin yli patikoiden. Tornionjoella voi veneillä vapaasti ja myös rantautua naapurimaan puolelle.

Rajalle kootaan myös muuta tarvittavaa kalustoa. Kurvinen kertoo, että Lapissa kulkuesteitä, aitoja ja liikennevaloja vuokrattiin rakennuskonevuokraamoista ja nyt niitä siis vuokrataan uudestaan.

– Ihan kaikkea ei välttämättä ehditä saada heti paikalleen, mutta kalustoa täydennetään viimeistään alkuviikosta, Kurvinen toteaa.

Osa valvonta- ja muusta kalustosta jäi viime lauantaina rajanylityspaikoille odottamaan mahdollista jatkoa.

Työmatkaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä jatkuu normaalisti, samoin kuin rajayhteisöjen asiointiliikenne. Rajayhteisön määritelmä laajenee kattamaan koko kunnan. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Rajayhteisöön kuuluu nyt entistä useampi

Sisärajavalvonnan palauttaminen tarkoittaa, että vapaa-ajan turistimatkat Ruotsista ja Norjasta Suomeen loppuvat. Perustellusta syystä, kuten työhön tai naapurimaassa sijaitsevan omaisuuden hoitoon liittyen rajanylitys onnistuu.

Suomen kansalaisella on oikeus lähteä ja palata Suomeen, mutta kahden viikon karanteenisuositus tulee voimaan maanantaista lähtien. Rajayhteisöön kuuluvat voivat yhä ylittää rajan vapaasti.

Valtioneuvosto päätti tänään rajayhteisö-määritelmän laajentamisesta niin että rajayhteisöön kuuluvat Suomen, Ruotsin ja Norjan rajakunnat kokonaisuudessaan.

Rajaturvallisuusasiantuntija Tomi Kivenjuuri Rajavartiolaitoksen esikunnasta sanoo, että päätöksessä on huomioitu alueen rauhallinen koronatilanne ja myös alueelta saatu palaute.

Tähän asti rajayhteisö on määritelty niin, että siihen ovat kuuluneet tiettyjen valtateiden läheisyydessä asuvat henkilöt, eikä kuntarajoja ole huomioitu. Määritelmä on saanut kovaa kritiikkiä rajaseuduilla.

Sisärajavalvonnan palauttaminen Ruotsin, Norjan ja Viron rajoille tarkoittaa noin miljoonan euron kustannuksia kuukaudessa.

Korjattu klo 17.10 kohta, joka käsittelee rajanylitystä Tornionjoella: siellä rantautuminen naapurimaan puolella on yhä sallittua.