1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli kolmasosa tuomioon johtaneista raiskauksista kohdistui nukkuvaan tai sammuneeseen, kertoo Tilastokeskus

Suomessa vain muutama prosentti raiskauksista tapahtuu julkisella paikalla, suurin osa asunnossa.

seksuaalirikokset
Kuvassa oikeustalon kyltti.
Selvityksen aineistona olivat syyttäjän teonkuvaukset raiskauksista, joista käräjäoikeudet langettivat tuomioita viime vuonna.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tyypillinen raiskaus tapahtuu Suomessa asunnossa ja enemmistöön tuomioon johtaneista raiskausrikoksista sisältyy väkivaltaa, ilmenee Tilastokeskuksen torstaina julkaisemasta selvityksestä.

Vain hieman yli kolme prosenttia raiskauksista tehdään julkisella paikalla ja viitisen prosenttia autossa. Asunnoissa tapahtuneiden raiskausten osuus on lähes neljä viidesosaa, noin 78 prosenttia.

Selvityksen aineistona ovat syyttäjän teonkuvaukset niistä raiskauksista ja törkeistä raiskauksista, joista suomalaiset käräjäoikeudet langettivat tuomioita vuonna 2019. Tapauksia on kaikkiaan 215.

Väkivaltaa liittyy kolmeen viidesosaan tuomituista raiskausrikoksista. Ilman väkivaltaa tapahtuneiksi on laskettu ne raiskaukset, joissa uhri on peloissaan totellut raiskaajaa eikä fyysistä väkivaltaa ole käytetty.

– Samoin nukkuvat tai erittäin juopuneet, jotka eivät tilansa vuoksi ole tehneet minkäänlaista vastarintaa, on katsottu tapauksiksi, joissa väkivaltaa ei ole käytetty, selvityksessä todetaan.

Yli kolmasosa – 36 prosenttia – tuomituista raiskaustapauksista on sellaisia, että rikoksen uhri on raiskauksen alkaessa ollut unessa, sammunut, tajuton tai huumattu. Sellaisia tuomioon johtaneita tapauksia, joissa raiskattu ei teonkuvauksen perusteella ollut nukkumassa eikä lainkaan päihtynyt, on hieman alle puolet eli 48 prosenttia. Näissä raiskaukseen useimmiten liittyi väkivaltaa.

Raiskattujen joukossa yksi mies

Noin kolmessa tapauksessa neljästä syyttäjän teonkuvauksesta ei ilmene, ovatko raiskaaja ja raiskattu olleet ennestään tuttuja ja millainen heidän suhteensa on ollut.

– Varmasti tai melko varmasti tuntemattoman henkilön raiskauksen uhriksi joutui 4,2 prosenttia uhreista, joka antaa aihetta epäillä tiedon luotettavuutta. Myös ero täysin tuntemattoman ja saman yön aikana pintapuolisesti tutustuneen henkilön välillä on hiuksen hieno, sanotaan selvityksessä.

Tuomioon johtaneista raiskaustapauksista vain yhdessä rikoksen uhriksi joutui mies. Tällöin törkeä raiskaus tapahtui törkeän pahoinpitelyn yhteydessä.

Lue seuraavaksi