Hyppää sisältöön

Intialainen jättikonserni osti enemmistön suomalaisesta puimuritehtaasta

Mahindra & Mahindra omistaa jatkossa lähes 75 prosenttia Porissa puimureita valmistavasta Sampo-Rosenlewista.

Sampo-Rosenlew siirtyy intialaiseen enemmistöomistukseen. Kuva: Katja Halinen / Yle

Intilalaisyhtiö Mahindra & Mahindra on ostanut enemmistön Porissa leikkuupuimureita ja metsäkoneita valmistavasta Sampo-Rosenlew Oy:stä. Mahindra omistaa nyt 74,97 prosenttia Porin keskustan tuntumassa toimivasta yhtiöstä.

Mahindra on ollut Sampo-Rosenlewin osakkeenomistajana heinäkuusta 2016 alkaen. Mahindra lupaa, että Sampo-Rosenlew jatkaa yhä erillisenä yrityksenä, mutta yhteistyötä lisätään mahdollisuuksien mukaan.

Pieni porilainen, suuri intialainen

Mahindra on kappalemäärällisesti maailman suurin traktoreiden valmistaja. Yhtiöt toivovat, että Sampo-Rosenlew pystyisi uuden enemmistöomistajan johdolla kasvamaan markkina-alueillaan Euroopassa, IVY-maissa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Pohjois-Afrikassa.

Sampo-Rosenlewin liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa. Yhtiö myy tuotteita yli 50 maahan. Viennin osuus yhtiön myynnistä on 90 prosenttia.

Puimurivalmistusta Porissa. Kuva: Mari Itkonen / Yle

Porilaistehdas on Mahindra & Mahindran konsernissa pieni tekijä. Mahindran liikevaihto on 19,4 miljardia dollaria. Se valmistaa ajoneuvojen lisäksi tietotekniikkaa ja tuottaa rahoituspalveluja. Konserni työllistää 256 000 ihmistä sadassa maassa.

Rosenlewin perinteenjatkaja

Sampo-Rosenlewillä on ollut runsaat 250 työntekijää. Yhtiö on viime vuosina lomauttanut henkilöstöä kysynnän ongelmien takia.

Puimurien valmistus sai alkunsa Porissa osana legendaarista Rosenlew-konsernia. Rosenlew työllisti Porissa vuosikymmenten ajan tuhansia ihmisiä.

1990-luvun alussa Rosenlewin yritysjärjestelyjen aikana puimurien valmistus siirtyi Timo Prihtin omistukseen. Prihtin perhe sai maatalouskonevalmistuksen Porissa uuteen nousuun.