Hyppää sisältöön

Muinaismuistot on saatava alta pois, ennen kuin tieremontti voi alkaa Hartolassa – kauan odotettu parannustyö käyntiin ehkä kesällä 2021

Nelostietä parannetaan Hartolasta Joutsan rajalle Oravakivensalmelle. Matkan varrella on paljon historiallisesti arvokkaita kohteita, joista osassa on tehtävä arkeologisia kaivauksia.

Ennen kuin kaivurit ja maansiirtokoneet päästetään tekemään entistä ehompaa tietä, maata pitää kaivaa Hartolan ja Joutsan välillä kevyemmillä välineillä muinaisen esineistön löytämiseksi. Arkistokuva. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Nelostien parannusta Hartolan ja Joutsan välillä päästään aloittamaan vasta, kun muinaismuistot on saatu talteen. Valtio on myöntänyt rahat Hartola–Oravakivensalmi-osuuden parantamiseen ja remonttia varten on jo lainvoimaiset suunnitelmat.

Tielinjauksen alueella on kuitenkin muinaismuistoja, ja siellä on tehtävä arkeologisia kaivauksia. Tien alle on jäämässä muun muassa historiallisia asuinpaikkoja, kuppikiviä ja tervahautoja.

Kaivauksia saatetaan päästä aloittamaan loppusyksystä 2020, jos säät sallivat. Väyläviraston tämänhetkinen tavoite on saada tienrakennus käyntiin kesällä 2021.

Hartola–Oravakivensalmi on ainoa ilman remonttia jäänyt osuus valtatie 4:n Lusi–Vaajakoski-parannushankkeessa. Osuuden pituus on noin 12 kilometriä.