Tampere haluaa maata vastineeksi sairaanhoitopiirin alijäämän kattamisesta

Piiri peittäisi alijäämää konsernin sisäisellä kaupalla, mutta suurin omistajakunta pitää sitä lähinnä kikkailuna.

Sairaanhoitopiirin Tampereen Kaupin alueelle on viime vuosina rakennettu paljon, mutta käyttämätöntä maata on vielä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampere haluaa vastinetta sairaanhoitopiirin alijäämän hoitamiselle.

Piiri päätti syyskuun alkupuolella peittää alijäämää myymällä maaomaisuutta konsernin sisäisenä kauppana. PSHP:n omistajakunnat, myös Tampere, haluavat kuitenkin, että myynti tapahtuu suoraan maiden sijaintikunnille.

Tampereen kaupunkia kiinnostaa Kaupin alueen maapohja. Sen hankkimiskulut Tampere voisi vähitellen kattaa maanvuokratuloilla, kun alueelle rakennetaan uutta. Linjauksesta on kaupunginhallituksen päätös.

Tampereen mielestä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin on noudatettava talousarvion laadinnassa omistajien maksukykyä. Sillä se tarkoittaa, että hintojen keskimääräinen nousu voi olla enintään 2,9 prosenttia. Tampere haluaa eroon myös potilaiden siirtoviivemaksusta.

Pirkanmaan kuntajohtajakokous oli elokuussa maan myynnistä samoilla linjoilla kuin Tampereen kaupunki. Viesti sairaanhoitopiirille oli, että alijäämä tulee kattaa ensisijaisesti maaomaisuuden myymisellä kyseisten maiden sijaintikunnille.