1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirsikkapuut

Yli sata kirsikanpuun taimea istutettiin Lappeenrannan Pappilanpellolle: "Tarvittiin jotain ilonaihetta koronan keskelle"

Lahjoitustaimia saatiin yli sata. Seurasimme istutustapahtumaa suorassa lähetyksessä.

Kirsikkapuiden istutusta Pappilanpellolla Lappeenrannassa.
Asukkaiden toiveesta perustettuun kirsikkapuistoon on saatu valtavasti lahjoituksia.

Kymmenet ihmiset saapuivat perjantaina kirsikkapuupuiston istutustapahtumaan Lappeenrannan Pappilanpellon puistoalueelle. Kirsikkapuisto perustettiin asukkaiden aloitteesta jo kesällä, jolloin alueelle istutettiin yli 50 taimea.

Istutustapahtuma järjestettiin, koska uusia rusokirsikkapuun taimia on saatu lahjoituksena toista sataa kappaletta yksityisiltä henkilöiltä, yrityksiltä ja yhdistyksiltä.

– On yllättänyt, miten innokkaasti tähän on tartuttu. Taimet ovat jopa paikallisesti loppuneet kesken, kun on ollut niin paljon lahjoittajia, kertoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Kirsikkapuiston paikaksi valittiin arboretum-alue, koska puisto haluttiin saada lähelle keskustaa. Jarva uskoo, että lahjoittajia on innostanut poikkeuksellinen vuosi.

– Luontoa on ruvettu katsomaan ihan eri tavalla ja opittu arvostamaan sitä, mitä ei ehkä aikaisemmin ole osattu samalla tavalla huomata. Kirsikkapuisto on tästä erinomainen esimerkki.

Istutettaville taimille oli kaivettu perjantaina valmiiksi istutuspohjat, jotka oli merkitty numeroin varustetuilla vihreillä seipäillä. Istutuspaikan kukin lahjoittaja sai valita itse.

Piristystä korona-aikaan

Idea on peräisin Veikko Viertiöltä ja hänen vaimoltaan Ritvalta. Pariskunta istutti kesällä ensimmäiset taimet yhdessä vaimonsa kanssa.

– Ajatus tuli koronakeväänä, kun katselin kuvia kirsikkapuutarhoista Japanista sekä Roihuvuoresta ja Kotkasta. Tuli ajatus, että koronakevään keskelle tarvitaan jotakin ilon aihetta. Ihan mahtavaa, mitä tämmöinen yhteistyö voi saada aikaan.

Myös kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen on iloisesti yllättynyt kaupunkilaisten innostuksesta lähteä mukaan rakentamaan kirsikkapuistoa Lappeenrantaan. Istutuspäivän jälkeen taimia on jo yli 150, ja määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan ensi vuonna.

– Rusokirsikka on kestävimpiä kirsikkapuita näillä meidän leveysasteilla. Syksyn sateet eivät haittaa, ja se kestää myös pakkasta. Marjoja se ei paljonkaan tee, ei juuri ollenkaan. Marjat ovat myös myrkyllisiä, niitä ei saa syödä, muistuttaa Tolonen.

Jo ensi keväänä voi Lappeenrannan Pappilanpellolla nähdä ensimmäiset kirsikankukat.