1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensimmäinen 5G-verkko Kokkolaan

Teleoperaattori Elisan verkko toimii aluksi keskustan lisäksi muun muassa Leenalassa ja Torkinmäellä.

5G
yleiskuva
Kokkolan telemastoissa on nykyään myös 5G-laitteistojaEsa Syväkuru / Yle

Kokkolaan on rakentunut ensimmäinen huippunopeita nettiyhteyksiä välittävä 5G-verkko. Teleoperaattori Elisan verkko kattaa keskustan lisäksi muun muassa Leenalan ja Torkinmäen alueita. Lisäksi verkkoa on rakennettu Koivuhakaan, Ykspihlajaan, Ventukseen ja Isokylään.

Kokkola oli 43. paikkakunta, jolle Elisa avasi 5G-yhteydet. Elisa on avannut Pohjanmaalla aiemmin 5G-verkon Vaasassa ja Seinäjoella.

Elisan mukaan kokkolalaisille 5G-verkko tarkoittaa aiempaa jopa 10 kertaa nopeampia mobiiliyhteyksiä ja ruuhkatonta verkkoa. Nopeuden lisäksi verkon lyhyet viiveajat ja suuri kapasiteetti avaavat uusia käyttömahdollisuuksia. 5G:n myötä yhä useampi laite tai esine on yhteydessä tietoverkkoihin.

– Älykkäät liikenneratkaisut, etäohjattavat laitteet ja kulkuneuvot, virtuaalielämykset erityisryhmille, uudet etäopetuksen tavat ja dronet pelastustehtävien apuna ovat vain muutamia esimerkkejä toteutuksista, jotka uusi teknologia mahdollistaa, kertoo Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm yhtiön tiedotteessa.

Lue seuraavaksi