1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronaviruksen voi saada käytännössä nyt mistä vain: HUSin alueella suositellaan yksityistilaisuuksien koon pitämistä enintään 20 hengessä, maskisuositus entistä vahvempi

Koronavirustilanne on kiihtymisvaiheessa pääkaupunkiseudulla etenkin suurten kaupunkien ja Keski-Uudenmaan osalta.

koronavirus
Meilahden sairaala-alueen karttaopaste.
Suorassa lähetyksessä haastattelussa olivat johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Voit katsoa lähetyksen tallenteen pääkuvan kautta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjesti tänään perjantaina jälleen koronavirusinfon (siirryt toiseen palveluun). HUSin alueella koronavirusepidemian tilanne on nyt kiihtymisvaiheessa.

  • Voit katsoa infon jälkeisen Ylen suoran lähetyksen tallenteen pääkuvan kautta. Haastattelussa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi painotti infossa ja sen jälkeisessä Ylen suorassa lähetyksessä, että kasvomaskisuositus on otettava tosissaan ja yksityistilaisuuksien henkilömäärän tulisi pitää alle 20 hengessä.

– Tilanne on huolestuttava. Tartuntojen, altistumisten ja potilaiden määrät nousevat. On korkea aika tehdä toimenpiteitä, jotta epidemia saadaan hillittyä.

– Ohjeet kasvomaskien käytöstä on annettu, ja niitä tulisi käyttää joukkoliikenteessä, julkisissa tiloissa ja kokoontumisissa – kaikkialla, missä turvavälejä ei voida pitää. Tämän lisäksi suosittelemme, että isompia yksityistilaisuuksia ei nyt järjestettäisi. Yleisötilaisuuksien osalta voisi myös harkita niiden siirtämistä. Mutta on erittäin tärkeää, että ne jotka tapahtumia järjestävät, valvovat koronaturvallisuutta ja sen noudattamista, Mäkijärvi jatkaa.

Infossa toisena puhujana oli apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Hän totesi, että käytännössä viruksen voi tällä hetkellä saada mistä vain.

Lisäksi Ylen suorassa lähetyksessä Ruotsalainen kertoi tarkemmin harrastuksista saaduista joukkoaltistumisista. Niitä on tapahtunut etenkin jääkiekon parissa, mutta myös kuntokeskukset nousevat esille.

– Harrastustilaisuuksiin tulee kiinnittää huomiota. Teemme parhaillaan asiasta yhteistä ohjeistusta kuntien kanssa HUS-alueelle. Mitä tulee esimerkiksi kuntokeskuksien sulkemiseen liian suuren riskin vuoksi, siitä tekee kunta päätöksen, Ruotsalainen sanoo.

Jääkiekko nousee Ruotsalaisen mukaan esille sen vuoksi, että altistumistilanteet liittyvät usein pukuhuoneisiin, joissa ollaan pidemmän aikaa ja tiiviimmin yhdessä. Lisäksi urheilutilanteissa hengittäminen on kiivasta ja pisaroita tuotetaan enemmän.

Alta voit lukea hetki hetkeltä -seurannan HUSin infosta:

klo 12.24: Markku Mäkijärvi ja Eeva Ruotsalainen ovat seuraavaksi haastattelussa Ylen suorassa lähetyksessä, jota voit seurata tämän jutun pääkuvan kautta. Päätämme tämän hetki hetkeltä -seurannan tähän.

klo 12.14: Markku Mäkijärvi sanoo, että olemme kiihtymisvaiheessa etenkin suurten kaupunkien ja Keski-Uudenmaan osalta. Eroja on kunnittain, mutta ihmiset liikkuvat paljon yli kuntarajojen. Tilanne on huolestuttava ja tarvitsemme toimenpiteitä, jotta saamme epidemian kuriin. Mäkijärvi luettelee useita näistä toimenpiteistä, esimerkiksi etätyön tekemisen ja maskin käyttämisen julkisessa liikenteessä ja muissa tilanteissa, missä turvavälejä ei voida pitää. Tämä maskisuositus on nyt vahva suositus.

Kriittisesti tulisi pohtia myös yksityisten tilaisuuksien järjestämistä ja niiden kokoa. Enintään 20 henkeä olisi järkevä, ehkä jopa pienempikin määrä.

Koulujen suosituksia pohditaan vielä kunnittain, sillä Uudenmaan eri alueet eroavat riskin suhteen jonkin verran.

klo 12.10: Joukkoaltistumiset, eli yli 10 henkilöä on saanut altistumisen samassa paikassa, ovat olleet hyvinkin työläitä kunnille. Näitä joukkoaltistumisia on ollut erityisesti kouluissa, harrastuksissa, ravintoloissa, baareissa ja yksityistilaisuuksissa.

klo 12.09: HUS-alueella 2000 altistunutta per viikko. Oppilaitoksissa ja päiväkodeissa on ollut erityisesti altistumistilanteita, noin 37 prosenttia kaikista altistumistilanteista. Toiseksi eniten altistumisia on tapahtunut tilaisuuksissa ja harrastuspiireissä, joista nousevat esille tietyt lajit, kuten esimerkiksi jääkiekko.

klo 12.04: Eeva Ruotsalainen kertoo infossa tilannekuvan ensiksi. Keväällä oli selkeä pandemia ja kesällä suvantovaihe erityisesti Euroopassa, nyt olemme muuttuneessa tilanteessa alkusyksystä alkaen. Tapausmäärät tuplaantuivat viime viikolla, mikä tarkoittaa ilmaantuvuusluvun nousua.

Ruotsalainen sanoo, että tartunnan lähde on tiedossa enää 16 prosentissa tapauksista. Sama ilmiö oli jo elokuussa, mutta erityisesti se huomattiin viime viikolla. Käytännössä viruksen voi siis saada mistä vain.

klo 11.58: Tervetuloa seuraamaan HUSin infoa, joka alkaa kello 12.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

HUSin Lehtonen: Rokotetta odotettava vielä vuosi – hyviä ehdokkaita on kuitenkin useita

Maskisuositus päivitetty: THL suosittaa maskin käyttöä epidemian kiihtymisvaiheessa myös yleisötilaisuuksissa, joissa turvaetäisyydet eivät toteudu

Tiukentunut maskisuositus sai kansalaisilta kiitoksia Helsingissä, mutta lisää on tulossa: suositus oppilaitoksille jo valmisteilla, HUS lupaa perjantaina lisätietoja

Lue seuraavaksi