1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulussa voi saada arvostusta kiusaamalla, sanoo viidennes oppilaista kyselyssä – selitys saattaa löytyä piilonormeista

Piilonormit saavat nuoret käyttäytymään tavoilla, joihin liittyy kiusaajien ihailua tai pelkoa heitä kohtaan.

kiusaaminen
Tyttö katselee ikkunasta ulos
Miltei kolmannes ajattelee, että koulussa pitää käyttäytyä tietyllä tavalla, jotta ei joudu kiusatuksi. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Viidennes ylä- ja alakouluikäisistä nuorista on sitä mieltä, että koulussa voi saada arvostusta muilta oppilailta kiusaamalla toisia.

Tämä käy ilmi Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kyselystä, johon vastasi viime ja toissa vuonna yli 14 000 oppilasta vuosiluokilta 4–9. Oppilaat olivat eri puolilta Suomea.

Kouluyhteistyön päällikkö Jenni Helenius Mannerheimin Lastensuojeluliitosta arvioi, että kiusaamisen tuoma arvostus juontuu piilonormeista: vaikka kiusaamista ei yleisesti pidetä hyväksyttävänä, joissain tilanteissa koettu paine saa nuoret käyttäytymään eri tavalla.

– Kaveripiirissä joku ottaa valtaa, ja muut eivät uskalla sanoa vastaan. He voivat joko ihailla tai pelätä näitä henkilöitä, Helenius kertoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa perjantaina.

Heleniuksen mukaan usein kiusaaja kiusaa, koska pelkää itse jäävänsä ulkopuolelle.

Kyselyssä noin kuudennes oppilaista kertoi, että heitä oli lukuvuoden aikana kiusattu tai kohdeltu loukkaavasti. Miltei kolmannes koki, että koulussa pitää käyttäytyä tietyllä tavalla, jotta ei joutuisi kiusatuksi tai loukkaavasti kohdelluksi.

"Pitäisi huomioida nopeasti yksittäisiä tilanteita"

MLL:n kyselyssä haluttiin muun muassa selvittää, millaista yhteistyötä oppilaat ja opettajat tekevät kiusaamisen ehkäisyssä.

Kiusatuksi joutuneista vain neljännes kertoi, että koulun aikuiset ovat puuttuneet asiaan ja tästä on ollut apua. Sen sijaan jopa kolme neljästä sanoi saaneensa tukea muilta oppilailta.

Heleniuksen mukaan opettajilta jää usein tilanteiden kokonaisuus näkemättä, minkä vuoksi olisi erityisen tärkeää tarttua pieniin asioihin.

– Pitäisi huomioida nopeasti yksittäisiä tilanteita, joissa sanotaan ilkeästi tai jätetään sivuun. Olisi hyvä, että muut oppilaat kiinnittäisivät huomiota loukkaavaan kohteluun ja puhuisivat siitä aikuisten kanssa.

MLL:n kyselyaineiston perusteella nuorille näyttäisi olevan valtavan tärkeää juuri se, että ikätoverit puuttuvat kiusaamiseen.

Heleniuksen mukaan nuoret arvostavat, jos muut auttavat pois ikävistä tilanteista. Vielä tärkeämmäksi koetaan se, että ikätoverit osoittavat jälkikäteen kiinnostusta ja huolta juttelemalla kiusattujen kanssa.

Toipumisessa luonnollisesti auttaa, kun löytää kavereita, joiden kanssa voi olla oma itsensä ja kelpaa sellaisena kuin on.

– Häpeän kokemus pitää pystyä muuttamaan, että kyse ei ollut omasta viasta. Tulevaisuuden toivo on tärkeää, Helenius muistuttaa.

Lue seuraavaksi