1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kannattaa laajojen ulkoistusten mitätöintiä

Laaja terveyspalvelujen ulkoistus Mehiläisen ja kuntien yhteisyritykselle aloitti alueella kaksi vuotta sitten.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Länsi-Pohjan keskussairaala ilmasta
Sairaanhoitopiirin mielestä laajat ulkoistukset voivat vaarantaa palvelujen tasa-arvoisen saatavuuden maakunnan eri osissa. Meri-Lapissa Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n kanssa tehtyä ulkoistamissopimusta perusteltiin aikanaan muun muassa palvelujen turvaamisella. Arkistokuva.Antti Ullakko / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kannattaa sote-palvelujen laajojen ja pitkien ulkoistusten mitätöintiä.

Sairaanhoitopiirin sote-lausunnossa kantaa perustellaan sillä, että laajat ulkoistukset voivat vaarantaa palveluiden tasa-arvoisen toteutumisen maakunnan eri osissa. Lisäksi ulkoistussopimusten valvonta on erityisen haasteellista.

Länsi-Pohjassa on tehty iso soteulkoistus Mehiläinen Länsi-Pohjalle.

Sairaanhoitopiirin mukaan palvelujen hankkimisessa yksityiseltä palveluntuottajalta tulee kuitenkin huomioida se, että tarkoituksenmukaista, perusteltua ja toimivaa ulkoistamissopimusta ei kuitenkaan ole syytä mitätöidä.

Huoli ennaltaehkäisystä ja investointien rahoituksesta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä isoa huolta herättää sairauksien ennaltaehkäisyn toteutuminen.

Sairaanhoitopiirin mukaan sote-maakunnan ja kuntien keskinäinen suhde tulee olemaan hyvin haasteellinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta.

– Jos kunnissa ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa, voi asia jäädä hoitamatta. Yhteistyö on säänneltävä tarkasti ja myös kunnille tulee suunnata rahoitusta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, sairaanhoitopiiri esittää.

Rahoituksen osalta sairaanhoitopiiriä huolettaa erityisesti investointien rahoitus. Sairaanhoitopiirin mukaan ehdotettu investointien rahoitus- ja ohjausmalli ei pääosin turvaa investointien toteuttamisen tarkoituksenmukaisella tavalla.

– Esimerkiksi kalliit laiteinvestoinnit voivat tulla myös äkillisesti. Kun asiat ehditään hyvin suunnitella, järjestelmä toiminee. Alueiden tasapuolinen kohtelu myös investoinneissa tulee varmistaa, sairaanhoitopiiri perustelee.

Palvelujen tasa-arvoisen saatavuuden säännökset kuitenkin turvaavat, kunhan rahaa tulee riittävästi.

– Mikäli rahoitus on riittävä ja palvelujen tarjonta vastaa palvelujen tarvetta niin yhdenvertainen saatavuus voidaan turvata, kirjoitetaan sairaanhoitopiirin lausunnossa.

Sairaanhoitopiiri päätti sote-lausunnostaan torstaina.

Lue myös:

Tornio ja Kemi vaativat ympärivuorokautisen päivystyssairaalan säilyttämistä Länsi-Pohjassa

Haluaako hallitus kaataa miljardin sote-ulkoistuksen Meri-Lapissa? Ministeriö kiistää – Kemin kaupunginjohtaja: "Taistelu oman sairaalan puolesta jatkuu"

Lue seuraavaksi