Hyppää sisältöön

Uusi tietovuoto paljasti pankkien laiminlyövän rahanpesun ehkäisyn — Suomi selvittää kaivoskumppaninsa taustoja, maailmalla tutkitaan korruptioepäilyjä

Yhdysvalloissa esitettiin vaatimuksia pankkisektorin uudistamisesta, Suomessa valvojan mielestä rahanpesutorjunta toimii.

Tietovuoto näkyi maanantaina myös pankkien pörssikurssien laskuna. Lontoon City on yksi kansainvälisen pankkimaailman keskuksista. Kuva: All Over Press

Pankkien papereiden tietovuoto on paljastanut yksityiskohtia talousrikoksista, korruptiota, likaisen rahan liikkeitä sekä pankkien laiminlyövän toistuvasti rahanpesun ehkäisyn.

Ylen MOT ja noin sata mediaa eri puolilla maailmaa alkoivat julkaista tietovuodon pohjalta tehtyä juttuja viime sunnuntaina.

Suomeen liittyviä keskeisiä löydöksiä ovat;

  • Valtion kanssa Terrafamen kaivoksen omistavaa kansainvälistä raaka-ainejättiä Trafiguraa pidetään rahanpesun kannalta riskiasiakkaana. Pankit ovat raportoineet kymmenien miljardien eurojen arvosta epäilyttäviä tilisiirtoja Trafiguraan liittyen.
  • Jokereiden entisiä ja nykyisiä venäläisiä omistajia on seurattu rahanpesuepäilyjen takia useiden vuosien ajan. Jokereiden nykyisen päärahoittajan, venäläisen oligarkin Vladimir Potanin yhtiöihin liittyen on tehty ilmoituksia kymmenien miljardien eurojen arvoisista epäilyttävistä tilisiirroista.
  • Pankkikonserni Nordean asiakkaiden tekemistä 150 miljoonan euron tilisiirroista on tehty rahanpesuilmoituksia Yhdysvaltain viranomaisille.
  • Yhdysvaltojen käynnistämää rikostutkintaa valtavaa pyramidihuijausta eli OneCoinia vastaan oli vauhdittamassa pankin tekemä rahanpesuilmoitus. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat sijoittaneet rahaa olemattomaan virtuaalivaluuttaan.

Ilmoitus epäilyttävistä tilisiirroista ei tarkoita sitä, että ilmoituksen kohde olisi syyllistynyt rahanpesuun. Kyseisiin tilisiirtoihin kuitenkin liittyy sellaisia piirteitä, että pankit ovat päättäneet raportoida niistä viranomaisille.

Trafigurasta tuli Terrafamen osakas vuonna 2017. Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä, jossa olivat paikalla Terrafamen silloinen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia (vas.), Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ministeriö teettää selvityksen kaivoskumppanistaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (Kesk) ja työministeri Tuula Haatainen (SDP) kertoivat maanantaina, että valtio aikoo selvittää Trafiguran toimintaa.

Trafigura omistaa noin 30 prosenttia Terrafamen kaivosyhtiöstä, jonka suurin omistaja on valtionyhtiö Suomen Malmijalostus Oy.

– Ministeriössä omistajaohjausyksikkö perehtyy tähän asiakokonaisuuteen perusteellisesti. Omistajaohjausyksikkö käy tätä läpi. Selvityksen tarkkaa aikataulua en pysty sanomaan. Valtio-omistajan tärkein intressi on tietenkin varmistaa, että Terrafamen toiminta on vastuullista ja kestävällä pohjalla. Tästä ei pidä olla mitään epäselvyyttä, sanoi Tuula Haatainen Ylen haastattelussa.

Trafigura ei ole kommentoinut epäilyttäviin tilisiirtoihin liittyvää uutista toistaiseksi lainkaan. Valtionyhtiö Suomen Malminjalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoi, ettei uutiselle ole vaikutusta Terrafamen toimintaan.

– Tämä ei liity sinällään Terrafameen. Kun Trafigura tuli omistajaksi vuonna 2017, siihen järjestelyyn liittyvät seikat ja verokysymykset on huolellisesti selvitetty. Tämä asiakokonaisuus ei Ylen tähän mennessä kertomien tietojen perusteella liity Terrafamen toimintaan Suomessa, Hietanen sanoi Ylen A-studion haastattelussa maanantaina.

Terrafamen kaivosyhtiön pääluottamusmies piti Trafiguraan liittyvää uutisointia ”valitettavana”.

– Olemme omalla tekemisellämme saaneet Terrafamen mainetta parannettua. Missään nimessä tällaista negatiivista julkisuutta emme olisi kaivanneet, sanoi pääluottamusmies Jukka Vetola Ylen haastattelussa.

Terrafamen kaivos Sotkamossa työllistää suoraan noin 700 ihmistä ja välillisesti vielä selvästä tätä enemmän.

Yhdysvalloissa vaaditaan pankeilta muutoksia

Tietovuoto koostuu rahanpesuilmoituksista, joita pankit ovat tehneet Yhdysvaltain viranomaisille. Dokumenteissa on tietoja noin 1800 miljardin euron arvoisista epäilyttävistä tilisiirroista vuosilta 2000-2017.

Tietovuodon perusteella pankkien rahanpesun ehkäisy on edelleen heikoissa kantimissa. Pankit ovat käsitelleet esimerkiksi maksuja, jotka liittyvät talousrikoksiin.

Markkinoilla useiden pankkien pörssikurssit olivat laskussa maanantaina.

Yhdysvalloissa kaksi näkyvää demokraattipuolueen poliitikkoa eli senaattorit Bernie Sanders ja Elisabeth Warren vaativat kovempia toimia pankkeja vastaan. Kummatkin poliitikot edustavat puolueensa vasenta laitaa.

– Tässä on radikaali idea. Sen sijaan, että pidätämme köyhiä ja usein taustaltaan afroamerikkalaisia ja latinoja marihuanan hallussapidon takia, aletaan nostaa syytteitä Wall Streetin roistoja vastaan, jotka pesevät huumekartellien, terroristiepäiltyjen ja korruptoituneiden ulkomaisten poliitikkojen rahoja, Bernie Sanders kirjoitti lyhytviestipalvelu Twitterissä.

Tietovuoto on peräisin Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alaisesta virastosta nimeltä FinCEN. Sen tehtäviin kuuluu valvoa pankkien rahaliikennettä Yhdysvalloissa ja kerätä talousrikoksien tutkimisessa tarvittavia tietoja. Kuva: ICIJ

Valvonnan tasosta erimielisyyttä

Pankkien paperit koostuvat noin 2100 epäilyttävien tilisiirtojen raportista. Ne ovat suurten kansainvälisten pankkien laatimia ja Yhdysvaltain viranomaisille lähettämiä.

Pankeilla on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa viranomaisille, mikäli se epäilee rahanpesua tai muuta kyseenalaista toimintaa.

Suomessa Finanssivalvonta tulkitsi tietovuodon kertovan siitä, että rahanpesun valvonta toimii. Näin arvioi esimerkiksi Fivan Rahanpesun estäminen -toimiston päällikkö Pekka Vasara Ylen aamun haastattelussa maanantaina.

– Kun nämä ovat viranomaisille annettuja tietoja, niin minun mielestäni järjestelmä on toiminut tässä aika hyvin. On saatu tiedot Yhdysvalloissa viranomaisille, ja he ovat voineet aloittaa niiden perusteella omat tutkimukset ja myös jakaa tietoa kansainvälisille yhteistyökumppaneille, Vasara sanoi.

Myös tietovuodon keskiössä olleet pankit, kuten brittiläiset HSBC ja Barclays sekä saksalainen Deutsche Bank vakuuttivat, että rahanpesun torjuntaa on tehostettu viime vuosina. Useat kansainväliset pankit ovat olleet jo aiemmin rahanpesuskandaalien keskellä.

Useat muut tahot arvioivat sen sijaan, että vuoto osoitti rahanpesun torjunnan heikkouden. Epäilyttävistä tilisiirroista raportoiminen ei esimerkiksi velvoita pankkeja katkaisemaan suhdettaan kyseiseen asiakkaaseen.

– FinCEN Files (suomeksi Pankkien paperit) on lisätodiste sille, että kansainvälinen rahanpesun vastainen järjestelmä ei toimi. Pankkien on tarkoitus olla etulinjassa estämässä likaisia rahavirtoja, mutta ilman kunnollista valvontaa ja vastuuta pankeilla ja niiden työntekijöillä ei ole motiivia puuttua epäilyttävien asiakkaittensa toimintaan, sanoi korruptiota tutkivan kansalaisjärjestö Transparency Internationalin rahanpesun asiantuntija (siirryt toiseen palveluun) Maira Martini.

Pankit varoittivat jo vuonna 2013 tilisiirroista, jotka liittyvät Angolan entisen presidentin tyttäreen Isabel dos Santosiin. Häntä on syytetty laajamittaisesta korruptiosta. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Korruptiota ja talousrikoksia

Kansainvälisessä mediassa uutisoitiin useista talousrikoksiin ja lahjontaan liittyvistä tapauksista, joista saatiin lisätietoa Pankkien papereista.

Tällaisia tapauksia olivat muu muassa:

  • Pankit varoittivat Angolan entisen presidentin tyttären Isabel dos Santosin epäilyttävistä tilisiirroista jo vuonna 2013. Afrikan rikkainta naista Dos Santosia epäillään korruptiosta.
  • Yhdysvaltalainen JPMorgan -pankki siirsi noin miljardi dollaria varoja, jotka liittyvät Malesiaa järisyttäneen 1MBD -skandaaliin. Malesian entinen pääministeri Najib Razak tuomittiin tapauksen johdosta vankeuteen elokuussa 2020.
  • Pankit auttoivat Venezuelan presidentin Nicolás Maduron lähipiiriin kuuluneita liikemiehiä eli “boligarkkeja” siirtämään valtavia summia rahaa pois maasta. Rahojen alkuperään liittyy lukuisia epäselvyyksiä. Öljyrikas Venezuela on ajautunut taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin.
  • Monet epäilyttävistä tilisiirroista liittyvät suoraan rikolliseen toimintaan tai rikosepäilyihin, kuten pyramidihuijauksiin OneCoin ja sijoitushuijaus nimeltä MCM777.
  • Joissain tapauksissa pankit jatkoivat tilisiirtojen tekemistä vielä senkin jälkeen, kun sen asiakkaasta oli käynnistetty rikostutkinta.

Lisää aiheesta:

Ainutlaatuinen tietovuoto paljastaa, miten likainen raha liikkui pankkijärjestelmän läpi

Uusi tietovuoto: Suomen valtion kaivoskumppanista lukuisia rahanpesuilmoituksia – Terrafamen osakas ollut vuosia pankkien erityistarkkailussa

Yhdysvaltain rahanpesuviranomaiselle kymmeniä varoituksia Jokerien venäläisomistajista – miljardien eurojen tilisiirrot herättivät epäilyt

Saksalaispankki ei saanut Nordealta vastausta tämän epäilyttävästä asiakkaasta – MOT selvitti miljardibisnestä pyörittävän salaperäisen liikemiehen taustat

Analyysi: Joku oligarkki pesee rahaa, miksi minä välittäisin? — Tästä syystä rahanpesu koskettaa tavallisiakin ihmisiä

Erikoistoteutus: Näin miljoonat liikkuvat valtavassa rahanpesukoneistossa – MOT paljastaa, millaiseen yhtiöiden verkostoon Suomessa tutkitun tapauksen rahat päätyivät

Katso Yle Areenassa: MOT: Hämärän rahan valtatiet