1. yle.fi
  2. Uutiset

Lieksan koronaryppäässä nyt jo 16 tartuntaa – altistuneita yli 60 ja määrä on kasvussa

Lieksassa on voimassa kokoontumisrajoitus. Tartuntaryppään alkuperäksi paljastuneen sahan koko henkilöstö on testattu.

koronavirus
Kaksi naista polkupyörineen Lieksan keskustan raitilla.
Lieksassa on otettu käyttöön kokoontumisrajoituksia kaupungissa ilmi tulleen koronaryppään vuoksi.Pauliina Tolvanen / Yle

Tartuntojen määrä Lieksan koronaryppäässä kasvaa. Tartuntoja on nyt todettu kaikkiaan 16, tiedottaa Pohjois-Karjalan julkisista terveys- ja sosiaalipalveluista vastaava Siun sote. Lisäksi yksi tartunta on todettu ulkomailla.

Lieksassa Pohjois-Karjalassa paljastui laaja koronarypäs tiistai-iltana.

Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns kertoi Ylelle torstaina, että ryppään ensimmäinen tartunta on todennäköisesti peräisin Keski-Euroopasta.

Altistuneita on tähän mennessä tavoitettu yli 60. On todennäköistä, että heitä tulee vielä lisää. Testauskapasiteettia on lisätty, ja koronatestejä otetaan Lieksassa myös viikonloppuna.

Virus on levinnyt erityisesti Binderholz Nordicin Lieksan sahalla. Sahalla työskentelee noin 160 työntekijää. Sahan toimintaa on toistaiseksi keskeytetty.

– Todetuista tapauksista osa on oireettomia ja osa oireisia. Tämän takia päädyttiin seulomaan koko tehtaan ja yhteistyöyritysten henkilöstö koronavirustartunnan varalta. Testaustuloksista suurin osa on jo saatu, Sieberns kertoo siun soten tiedotteessa.

Altistuneiden joukossa on yhteensä noin kymmenen perusopetuksen oppilasta sekä toisen asteen opiskelijaa. Heidät on ohjattu kotikaranteeniin ja etäopetukseen.

Lieksan kaupunki muistuttaa, että mikäli lapsilla on hengitystieoireita, lämmönnousua tai tiedossa oleva altistuminen, ei viikonlopun jälkeen pidä mennä kouluun tai päivähoitoon.

Kokoontumisrajoitus voimassa, koulut auki

Lieksassa on tiukennettu väliaikaisesti kokoontumisrajoituksia tartuntojen vuoksi. Kaikki yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty viikon ajaksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla.

Jäähalli, liikuntahalli, uimahalli ja koulujen liikuntasalit on suljettu viikoksi.

Lisäksi Lieksassa on voimassa kasvomaskisuostus yli 15-vuotiaille julkisilla paikoilla ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Vierailukäytäntöjä terveyskeskussairaalaan ja palveluasuntoihin on tiukennettu.

Kouluissa jatketaan lähiopetusta, mutta lukion abiturientit ovat siirtyneet etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Lieksan Kolilla on tarkoitus järjestää reilun viikon kuluttua 2.–3.10. polkujuoksutapahtuma Vaarojen maraton. Tapahtuman järjestäjät arvioivat tiedotteessaan, että tapahtuma pystytään todennäköisesti pitämään erikoisjärjestelyin.

Juttua päivitetty 25.9. klo 16:05: Lisätty tieto, että altistuneiden joukossa on koululaisia ja opiskelijoita.

Lue myös:

Lieksan koronaryppäässä altistuneiden kartoitus on yhä kesken, tartuntoja yhteensä 12 – tartunnan alkuperä todennäköisesti Keski-Euroopassa

Lieksan koronaryppäässä jopa satoja altistuneita, useita uusia rajoitustoimia voimaan – asukas: "En olisi ikinä uskonut, että tänne asti tulee"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: HUSin Lehtonen: rokotetta odotettava vielä vuosi, Rion sambakarnevaali perutaan helmikuulta, Venäjällä yli 20 000 kuollut koronaan

Lue seuraavaksi