1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanta-Häme ottaa käyttöön kiihtymisvaiheen kasvomaskisuosituksen: Hämeen ammattikorkeakoulu siirtyy heti etäopetukseen, opiskelijalla tartunta – katso video

THL:n tuore ohjeistus tarkoittaa selvästi entistä laajempaa maskisuositusta.

kasvomaskit
Hämeen ammattikorkeakoulun rakennus ulkoa Visamäessä
Koronaviruspandemian kiihtymisvaiheen maskisuosituksessa suositellaan kasvomaskeja toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Haastattelussa Hämeen ammattikorkeakoulun vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä ja opiskelijakunta HAMKOn hallituksen puheenjohtaja Sakari Vitikka. HAMKin kampuksella Hämeenlinnassa toimittajana Tiina Kokko, kuvaajana Dani Branthin.

Kanta-Hämeen maakunnallinen COVID-19-ryhmä käsitteli torstaina kokouksessaan epidemiatilannetta. Ryhmä totesi maakunnan siirtyneen THL:n kriteerien mukaiseen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa tästä päivästä lähtien sellaisenaan käyttöön THL:n eilen julkaistun kiihtymisvaiheen suosituksen (siirryt toiseen palveluun) kasvomaskien käytöstä. Se tuo maskit myös Hämeen ammattikorkeakoulun arkeen. Kerroimme lisää HAMKin reagoinnista suositukseen suorassa verkkolähetyksessämme, jonka tallenteen voit katsoa jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Hämeenlinnassa ja Riihimäellä etäopetukseen

HAMKin vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä kertoi, että ammattikorkeakoulu siirtyy nyt etäopetukseen kahdeksi viikoksi sekä Hämeenlinnan että Riihimäen kampuksillaan. Vain välttämättömät pienryhmätyöt ja laboraatiot tehdään kampuksilla ja silloin käytetään maskeja. Etäopetus ei siis koske Lepaan, Evon, Mustialan, Forssan ja Valkeakosken kampuksia, lisätietoa täällä (siirryt toiseen palveluun) (HAMK).

Iltapäivällä HAMK tiedotti lisäksi, että Riihimäen kampuksen opiskelijalla on varmistunut koronavirustartunta. Kolme muuta opiskelijaa on määrätty karanteeniin. Sairastunut opiskelija on osallistunut opetukseen noin kuudenkymmenen muun opiskelijan kanssa auditoriossa keskiviikkona 16. syyskuuta aamupäivällä. Tuolloin auditoriossa olleita kehotetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin lievienkin oireiden ilmetessä. Karanteenia ei kaikille määrätä, koska auditoriossa on noudatettu turvavälejä.

Tänä syksynä HAMKin opetus on toteutettu hybridimallilla, jossa kampuksilla on ollut vain ensimmäisen vuoden opiskelijoita ja muut ovat opiskelleet etänä.

– Osattiin tätä odottaa, kun on itsekin seurattu lukuja ja katsottu kasvamista. Meillä on hyvät valmiudet tähän ja maskeja löytyy, nyt ollaan tilaamassa lisää kestomaskeja henkilöstölle, kertoi Ahokallio-Leppälä.

Opiskelijakunta HAMKOn hallituksen puheenjohtaja Sakari Vitikka kertoi, että opiskelijakunta järjestää opiskelijoille heti kyselyn, jolla kartoitetaan opiskelijoiden mielipidettä ja tuntemuksia tilanteesta. Kyselyn vastausten avulla pystytään myös reagoimaan tukitoimien tarpeeseen.

– Tästä voi tulla mielipahaa ja keväinen eristäytyminen on varmasti näkynyt myös motivaatiossa. Oli hyvä, että ensimmäisen vuoden opiskelijoiden ryhmäyttäminen syksyllä aloitettiin ja he pääsivät kampukselle, vertaistuki omasta ryhmästä on merkittävä edistävä asia opiskeluun.

Suositukset käyttöön saman tien

Kiihtymisvaiheessa maskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Tällaisia julkisia sisätiloja ovat esimerkiksi kaupat, liikuntatilat, kirkot, teatterit, museot, elokuvateatterit ja konserttisalit.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, maakunnallisen ryhmän puheenjohtaja Sally Järvelä vetoaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa maakunnan väestöön, että suositusta noudatettaisiin parhaan mukaan.

– THL:n suositus on monipolvinen, mutta sen voisi tiivistää pähkinänkuoressa siihen, että jos ei ole mahdollista noudattaa turvavälejä julkisilla paikoilla, käytetään maskia.

Maskeja saatavilla vähävaraisille

Kanta-Hämeessä on aiemmin organisoitu maskien jakelu vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville henkilöille. Siirryttäessä kiihtymisvaiheen maskisuositukseen kukin kunta ja oppilaitoksen ylläpitäjä määrittelee itsenäisesti, jakaako se esimerkiksi ilmaismaskeja toisen asteen opiskelijoille.

Käytännössä maskisuosituksen toteuttamisen järjestelyjä kunnissa päästään tekemään ensi viikon alkupuolella.

Kanta-Hämeen keskussairaalan yksiköissä on henkilökunta jo aiemmin siirtynyt käyttämään suu-nenäsuojusta kaikissa potilaskontakteissa. Jatkossa suositus koskee myös kaikkia sairaalan yleisissä tiloissa liikkuvia potilaita ja vierailijoita, joille maskin käyttäminen on mahdollista. Maskien jakelu organisoidaan sairaalassa ensi viikon alussa.

Riihimäen kaupunki tiedottaa hankkivansa ja kustantavansa maskit niille työntekijöilleen, jotka tarvitsevat maskeja työssään. Kaupungin vahva etätyösuositus on voimassa ainakin lokakuun loppuun.

Lukioissa ja ammattiopistossa selvitellään maskihankintoja

Koulutuskuntayhtymä Tavastia suosittelee maskin käyttöä sekä henkilökunnalle että opiskelijoille. Opiskelijoiden tulee ainakin tässä vaiheessa huolehtia maskien hankinnasta itse.

– Erittäin nopean aikataulun vuoksi keskitettyjen maskihankintojen tekeminen näin suurelle määrälle olisi ollut mahdotonta. Lisäksi on ollut ja on edelleen epäselvää kuka maskien hankinnasta vastaa. Näitä asioita selvitellään ensi viikolla, sanoo Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen tiedotteessa.

Koulutuskuntayhtymässä on yhteensä noin 5 500 opiskelijaa ammattiopistossa sekä Hämeenlinnan seudun neljässä lukiossa.

Lue seuraavaksi