Hyppää sisältöön

Väistötiloille taas tarvetta Kokkolassa – ruotsinkielinen yläkoulu remonttiin vuoden päästä?

Ilmanvaihto on riittämätöntä muissa osissa kuin jo korjatussa kellarissa, eikä sitä pystytä nykykoneilla tehostamaan.

Donnerskan ruokala. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolassa ruotsinkielinen Donnerin koulu on tarkoitus laittaa remonttiin syksyllä 2021. jos työhön varataan rahat ensi vuoden talousarviossa.

Yläkoululaiset siirtyisivät väistötiloihin peruskorjauksen ajaksi. Lukio on ollut evakossa Terveystiellä jo pitkään.

Väistötilojen etsintä on vasta käynnissä. Vingen kiinteistöstä vapautuu tilaa, kun Ykspihlajan uusi koulu valmistuu. Tilaa ei kuitenkaan ole riittävästi, ja toisaalta niihin on jo aiemmin sovittuja tulijoita Villan koulusta, jota aletaan laajentaa Kyrkbackenin koululaisia varten.

Donnerskassa sekä henkilökunnalle että oppilaille on tehty sisäilmastokysely. Oppilaiden vastauksissa korostuivat tavanomaista enemmän kuumuus, vaihteleva lämpötila, kuiva ilma, pölyisyys ja riittämätön ilmanvaihto.

Oireilu poikkesi valtakunnallisesta aineistosta hieman. Hengitystieoireet ovat tavallisella tasolla, mutta hieman tavanomaista enemmän oppilailla oli enemmän silmä, iho- ja yleisoireita eli väsymystä, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia.

Donnerskan kellarikerros on jo peruskorjattu ja sinne on asennettu uudet ilmanvaihtokoneet. Tilojen käyttäjät kertovat ilmanvaihdon parantuneen.

Myös koko rakennuksen ilmanvaihtoa on säädetty toukokuussa, mutta se on muissa tiloissa yhä riittämätöntä eikä sitä pystytä nykykoneilla tehostamaan.

Seuraavaksi selvitetään, voiko osaa luokista asentaa tilakohtaiset ilmanvaihtokoneet. Terveysvalvonta tarkastaa tilat uudestaan lähiaikoina.

.
.