1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli satavuotiaan yhdistyksen pyörittämä hoivakoti voi joutua lopettamaan Nokialla – kaupunki ei ole antanut lupaa uudelle rakennukselle

Siunauksela ry:n mielestä hoivakodin nykyinen, vuonna 1912 valmistunut rakennus voitaisiin purkaa.

palvelutalot
Siunauksela-koti
Siunauksela-kodissa on tällä hetkellä noin 30 asukasta.Marjut Suomi / Yle

Nokialla toimivan Siunauksela-hoivakodin toiminta on vaakalaudalla.

Hoivakotia pyörittävä yhdistys haluaisi rakentaa omistamalleen tontille uuden, nykyaikaisen rakennuksen. Yhdistys purkaisi huonokuntoisen päärakennuksen ja piharakennuksia uuden tieltä.

Yhdistyksen suunnitelmat eivät kuitenkaan ole kelvanneet Nokian kaupungille. Kaupungin mukaan suunnitelmat vaarantavat arvokkaan kulttuurimaiseman.

Siunauksela ry pelkää, että hoivakodin toiminta joudutaan lopettamaan. Kokonaan uuteen paikkaan siirtyminen tulisi yhdistykselle kenties liian kalliiksi.

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Nokian Uutiset (siirryt toiseen palveluun) (maksumuurin takana). Lehden mukaan Siunauksela-kodin toiminta kiinnostaa myös ulkomaalaisia. Tanskan TV2 vieraili hiljattain tekemässä juttua hoivakodista, jonka hoitajamitoitus ylittää myös uuden lain vaatiman alarajan.

Siunauksela-koti
Siunaukselaa pyörittävän yhdistyksen mielestä vanhaa päärakennusta ei kannata korjata.Marjut Suomi / Yle

Siunaukselan toiminnanjohtaja Pasi Jantunen sanoo, että yhdistys neuvotteli asiasta maankäyttöjohtajan ja valmistelijan kanssa viimeksi syyskuun alussa. Suuria toiveita ei ole.

– He olivat vahvasti molemmat sitä mieltä, että he eivät tule poikkeamisluvan myöntämistä koskaan esittämään.

Kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen ei halua vielä ottaa kantaa siihen, onko luvan saaminen uudelle rakennukselle lainkaan mahdollista. Kaupunki haluaisi löytää ratkaisun.

– Tämä on todella tärkeää toimintaa. Hoivakodin palvelu on erittäin laadukasta ja se tarjoaa työpaikkoja kaupunkiin, Nieminen sanoo.

Pirkanmaan ely-keskuksen lausunnon mukaan ratkaisu voisi löytyä siitä, että vanhat rakennukset säilytetään ja lisärakentaminen sovitetaan olemassa olevaan rakennuskantaan ja ympäristöön.

Siunauksela ry:llä ei periaatteessa ole mitään sitä vastaan, että rakennukset säilytettäisiin. Yhteisymmärrystä käytännön toteutuksesta ei ole löytynyt.

Siunaukselan toiminta alkoi yli sata vuotta sitten. Aluksi yhdistys piti orpokotia.

Kun lastenkotitoiminta loppui 1980-luvulla, rakennukset muutettiin hoito- ja hoivakodiksi. Siunauksela tarjoaa palveluasumista sekä ikäihmisille että mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.

Artikkelia on korjattu 25.9.2020 klo 16.22: Neuvotteluihin syyskuun alussa osallistui maankäyttöjohtaja, ei kaupunkikehitysjohtaja.

Lue seuraavaksi