1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Yli tuhat kuntaa ympäri maailmaa on julistanut ilmastohätätilan – nyt myös Helsinki tiettävästi ensimmäisenä Suomessa

Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan taistelua ilmastonmuutosta vastaan ei käydä vain siksi, että se olisi taloudellisesti järkevää.

Helsinki on julistanut ilmastohätätilan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin kaupunki tiedottaa julistaneensa ilmastohätätilan. Pormestari Jan Vapaavuori on tehnyt päätöksen julistuksesta tänään perjantaina.

Helsingin kaupungin mukaan se haluaa olla maailman johtavia kaupunkeja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

– Helsinki ei taistele ilmastonmuutosta vastaan vain siksi, että se on taloudellisesti järkevää, vaan ennen kaikkea siksi, että meidän vastuullamme on pelastaa planeetta tuleville sukupolville, toteaa Vapaavuori tiedotteessa.

Helsinki on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi kaupunki kertoo vähentävänsä päästöjään 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja kompensoivansa jäljelle jäävän osuuden. Päästötavoite koskee kaupungin maantieteellisen alueen kaikkia suoria päästöjä.

Esitys ilmastohätätilajulistuksesta perustuu kaupunginvaltuutettu Leo Straniuksen (vihr.) aloitteeseen. Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen aiemmin tällä viikolla.

Yli tuhat kuntaa ympäri maailmaa on tähän mennessä julistanut ilmastohätätilan, Helsingin tiedotteessa todetaan. Helsinki on Suomessa tiettävästi ensimmäinen.