Kaksi haavoittui veitsi-iskussa Charlie Hebdon entisen toimituksen edessä Pariisissa – AFP: sisäministeri pitää islamilaisena terrorismina

Asian on ottanut hoitaakseen terrorismiin erikoistunut syyttäjä.

Palomiehet siirsivät puukotuksessa loukkaantunutta ambulanssiin Pariisissa perjantaina. Kuva: Alain Jocard / AFP

Kaksi toimittajaa haavoittui perjantaina hyökkäyksessä Pariisissa satiirilehti Charlie Hebdon entisen toimituksen edustalla. Toimittajat työskentelevät dokumenttielokuvia tekevässä Premieres Lignes -tuotantoyhtiössä. Asian vahvisti yhtiön toimitusjohtaja BFM TV:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ranskan pääministerin Jean Castex'n mukaan haavoittuneet eivät ole kuolemanvaarassa. Sisäministeri Gérald Darmaninin mukaan kyse on selvästi islamilaisesta terrorismista.

– Charlie Hebdo sijaitsi ennen samalla kadulla. Näin islamistiset terroristit toimivat, Darmanin sanoi televisiokanava France 2:lle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) sisäministeri puolestaan sanoi, että Ranska on ”edelleen sodassa islamilaista terrorismia vastaan”.

Tiedot tapahtumien kulusta ristiriitaisia

Aluksi uhreja kerrottiin olevan neljä. Myös tekijöiden määrästä on liikkunut ristiriitaisia tietoja. Pariisin syyttäjä vahvisti iltapäivällä, että hyökkääjiä oli kaksi. Molemmat on otettu kiinni.

Myöhemmin illalla muun muassa Le Parisien -lehti sekä uutistoimisto AFP kertoivat, että puukkoiskuun liittyen on pidätetty ainakin viisi ihmistä.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin yksityiskohtia epäillyistä. Yksi iskusta epäilty on 18-vuotias pakistanilainen mies. Yksi pidätetty on Reutersin haastatteleman nimettömän poliisilähteen mukaan algerialainen.

Pidätettyjen motiiveista ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta asian on ottanut hoitaakseen terrorismin vastainen yksikkö syyttäjänlaitoksella. Epäiltyjä aiotaan kuulustella terrorismiin liittyvästä murhayrityksestä ja salaliitosta terroristien kanssa.

Poliisit partioivat lähellä Charlie Hebdon entistä toimitusta Pariisissa perjantaina. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Tekopaikan läheltä 11. kaupunginosasta löydettiin teräase, jota yksi poliisilähde kuvasi viidakkoveitseksi ja toinen lihakirveeksi.

Toimituksen ympäristö Koillis-Pariisissa oli jonkin aikaa eristettynä, koska sieltä löytyi epäilyttävä paketti. Paketissa ei kuitenkaan ollut räjähteitä.

Alueen koululaisia pidettiin sisätiloissa ja metroasemat oli suljettu.

Vuoden 2015 iskun oikeudenkäynti alkoi juuri

Neljä islamistia hyökkäsi Charlie Hebdon toimitukseen vuonna 2015 ja tappoi 12 ihmistä. Tapauksen oikeudenkäynti alkoi tässä kuussa.

Charlie Hebdo -lehti huomioi oikeudenkäynnin alun julkaisemalla uudestaan profeetta Muhammedia esittävät pilapiirrokset, jotka olivat syynä hyökkäykseen vuonna 2015.

Lehden toimitus sijaitsee nykyään salaisessa paikassa.

Silminnäkijä kuuli huutoa kadulta

Premieres Lignes -tuotantoyhtiön tilat ovat samassa korttelissa kuin Charlie Hebdon toimitus aikoinaan. Yhtiön nimettömänä pysyttelevä työntekijä kertoo, että kaksi hänen työkaveriaan haavoittui iskussa.

– Kaksi kollegaa oli tupakalla kadulla, kun kuulin huutoa. Menin ikkunaan ja näin, että veristä työkaveriani jahtasi mies viidakkoveitsi kädessään, silminnäkijä kertoo.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel osoitti Twitterissä tukea Ranskalle.

– Ajatukseni ovat tämän raukkamaisen rikoksen uhrien luona. Terrorismille ei ole sijaa Euroopan maaperällä, Michel kirjoitti.

Lue myös: