1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätteet

Porin vaarallisen jätepalon syyksi epäillään litium-akkua – jäteyhtiön mukaan väärin kierrätettyjä akkuja löytyy päivittäin

Akut muodostavat merkittävän turvallisuusriskin jätealalla, kertoo jätehuoltoyhtiö Veikko Lehden yrittäjä Juuso Lehti.

jätteet
Tehdasalue aamulla.
Jätekasa syttyi yöllä Aittaluodon teollisuusalueella, jonne medialla ei ollut tulipalon aikana asiaa.Jere Sanaksenaho / Yle

Vaaratiedotteen Porissa perjantaina aiheuttaneen jätekasapalon syyksi epäillään väärän jätteen joukkoon päätynyttä litium-akkua.

Jätehuoltoyhtiö Veikko Lehden yrittäjä Juuso Lehti kertoo, että palanut kasa sisälsi rakennusperäistä jätettä. Sen joukossa ei olisi pitänyt olla akkuja.

– Näemme valvontakameroiden kuvista, että palo syttyi räjähdysmäisesti. Tämä on akkupalossa tyypillistä, Lehti kertoo.

Onni onnettomuudessa

Palo saatiin lopulta rajattua helposti.

Pelastuslaitos oli kuitenkin varautunut herättämään Kokemäenjoen pohjoispuolen asukkaita yöuniltaan, jos savunmuodostus olisi pahentunut. Asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa savun takia.

Poliisi tutkii palon syttymissyytä, mutta Lehden mukaan ei ole syytä epäillä esimerkiksi ilkivaltaa.

Uudet akut huolenaiheena

Perheyritys Veikko Lehti on Porin seudulla merkittävä jätteen kerääjä. Yrittäjä Juuso Lehti kertoo, että väärin kierrätettyjä akkuja päätyy heidän kuljetuksiinsa viikoittain.

– Aiemmin yleisimmin käytetyt nikkeli-kadmium-akut eivät olleet yhtä helposti syttyviä kuin litium-akut, joiden määrä jätteen joukossa on kasvanut merkittävästi tänä vuonna. Pieniä akkuja on vaikea löytää jätteen seasta, Lehti sanoo.

Juuso Lehti kertoo, että paloturvallisuuden takia yhtiö järjestää jätekasat erilleen toisistaan.

– Jos palo syttyy, silloin palaa vain yksi jätekasa eikä puoli Poria.

Kierrätys olisi ilmaista

Lehti korostaa ihmisten vastuuta akkujen oikeanalaisesta kierrättämisestä, joka ei edes maksa mitään, kunhan akut toimittaa kierrätyspisteisiin.

– Väärän jätteen joukkoon päätyneet akut ovat nyt riskitekijä koko alalla, yrittäjä Juuso Lehti sanoo,

Veikko Lehden alueella Aittaluodossa Porin keskustan tuntumassa paloi viimeksi kaksi viikkoa sitten, tuolloin paperimassakasa.

Palon syttymissyytä ei Juuso Lehden mukaan ole saatu selville. Epäilynä on, että palo olisi saanut alkunsa väärin kierrätetyn liuotinaineen kuumennuttua ja sytyttyä liekkeihin.

Lue lisää:

Porissa tehdasalueen jätekasan tulipalo saatiin hallintaan – raivaustyöt jatkuvat vielä tunteja

Lue seuraavaksi