Hyppää sisältöön

Kimmo Ruokoniemi osti vaimolleen 10 kirsikkapuuta syntymäpäivälahjaksi – nyt niitä ympäröi iso puisto: "Tämä on rakkaudentunnustus"

Asukkaiden aloitteesta perustettuun kirsikkapuupuistoon Lappeenrantaan on lahjoitettu jo yli 150 taimea.

Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kimmo Ruokoniemi kaivaa kuoppaa vähän syvemmäksi. Meneillään on kolmannen kirsikkapuun istutus Pappilanpellon puistoalueelle Lappeenrantaan. Vieressä odottaa vielä seitsemän rusokirsikan taimea.

Vaimo Hanna Ruokoniemi katselee miehensä touhuja vieressä.

– Työnjako on sellainen, että Kimmo kaivaa kuopat ja minä näytän nätiltä, hän tokaisee.

Eikä hänen pidä töihin joutuakaan, sillä kyseessä on Kimmo Ruokoniemen syntymäpäivälahja vaimolleen.

Hanna Ruokoniemelle syntymäpäivälahja oli mieleinen. Vieressä lahjan antaja Kimmo Ruokoniemi. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Pappilanpellolle perustettiin kesällä kirsikkapuupuisto, johon kuka tahansa voi istuttaa oman rusokirsikkapuun taimen.

Ruokoniemi päätti hankkia niitä kymmenen.

– Tämä on rakkaudentunnustus vaimolle ja kotikaupungille. Molemmat ovat kohdelleet minua vuosien varrella hyvin. Kun on synttäristä kyse, niin mieluusti näytän rakkautta vähän enemmänkin, tuumaa Kimmo Ruokoniemi.

Syntymäpäiväyllätys paljastui Hanna-vaimolle loppukesästä, ja hän pääsi silloin valitsemaan kirsikanpuuntaimet itse.

– Kimmo kysyi automatkalla, että lähdetäänkö katsomaan kirsikkapuuntaimia, olen ostanut niitä kymmenen.

Rusokirsikan taimi.
Katso videolta Kimmo ja Hanna Ruokoniemen haastattelu.

Lahja on saajalleen mieluinen.

– Olen luontoihminen ja tämä on kestävä lahja, jota voi käydä ihastelemassa monta vuotta.

Piristystä korona-aikaan

Kirsikkapuisto perustettiin Lappeenrannan asukkaiden aloitteesta, ja jo kesällä alueelle istutettiin ensimmäiset taimet.

Perjantaina puistossa järjestetty istutustapahtuma houkutteli paikalle kymmeniä ihmisiä.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen muistuttaa, ettei rusokirsikkapuun marjoja saa syödä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Istutustapahtuma järjestettiin, koska uusia rusokirsikkapuun taimia on saatu kesän jälkeen lahjoituksena peräti yli sata. Taimet ovat peräisin yksityisiltä henkilöiltä, yrityksiltä ja yhdistyksiltä.

– Olen yllättynyt, miten innokkaasti tähän on tartuttu. Taimet ovat jopa paikallisesti loppuneet kesken, kun on ollut niin paljon lahjoittajia, kertoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Istutettaville taimille oli kaivettu perjantaina valmiiksi istutuspohjat, jotka oli merkitty numeroin varustetuilla vihreillä seipäillä. Istutuspaikan kukin lahjoittaja sai valita itse.

Pappilanpellon kirsikkapuistoon on tullut sen perustamisen jälkeen jopa 120 lahjoitustaimea. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Idea kirsikkapuupuistosta on peräisin Veikko Viertiöltä ja hänen vaimoltaan Ritvalta. Pariskunta istutti kesällä puiston ensimmäiset taimet yhdessä vaimonsa kanssa.

– Ajatus tuli koronakeväänä, kun katselin kuvia kirsikkapuutarhoista Japanista sekä Roihuvuoresta ja Kotkasta. Tuli ajatus, että koronakevään keskelle tarvitaan jotakin ilon aihetta. Ihan mahtavaa, mitä tämmöinen yhteistyö voi saada aikaan, toteaa Veikko Viertiö.

Jopa 300 puuta

Myös kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen on iloisesti yllättynyt kaupunkilaisten innostuksesta lähteä mukaan rakentamaan kirsikkapuistoa Lappeenrantaan. Istutuspäivän jälkeen taimia on jo yli 150, ja määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan ensi vuonna.

– Rusokirsikka on kestävimpiä kirsikkapuita näillä leveysasteilla. Syksyn sateet eivät haittaa, ja se kestää myös pakkasta. Marjoja se ei paljonkaan tee, ei juuri ollenkaan. Marjat ovat myös myrkyllisiä, niitä ei saa syödä, muistuttaa Tolonen.

Korona-aika on saanut ihmiset nauttimaan luonnon kauneudesta. Kuva: Antro Valo / Yle

Kirsikkapuiston paikaksi valittiin arboretum-alue, koska puisto haluttiin saada lähelle keskustaa. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva uskoo, että lahjoittajia on innostanut poikkeuksellinen vuosi.

– Luontoa on ruvettu katsomaan ihan eri tavalla ja opittu arvostamaan sitä, mitä ei ehkä aikaisemmin ole osattu samalla tavalla huomata. Kirsikkapuisto on tästä erinomainen esimerkki.

Lappeenrannan Pappilanpellon ensimmäiset kirsikankukat voi nähdä ensi keväänä.