1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koulujen lomien siirrosta tuskin apua koronan kurittamalle matkailulle – talviloman porrastaminen useammalle viikolle vaikeuttaisi koulutyötä

Ajatus koulujen syys- ja talvilomien siirtämisestä nousi esiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Vakiintuneen käytännön mukaan koulujen talvilomaa vietetään porrastetusti viikoilla 8.–10. Kuvituskuva. Kuva: Karita Lehikoinen-Stedt / Yle

Koulujen loma-aikoihin tuskin tulee muutoksia enää tämän lukuvuoden aikana. Esimerkiksi Tampereen kaupunki on jo lyönyt lukkoon myös ensi lukuvuoden loma-ajat eikä niiden siirtäminen käy helposti.

– Seuraavankin lukuvuoden lomat on jo päätetty eli muutoksia voisi tehdä aikaisintaan syksylle 2023. Toki jos tulee velvoittava ohjaus, päätökset voidaan viedä uudestaan lautakuntaan, Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo.

Koulujen lomat nousivat esiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun kansanedustaja Hanna-Leena Mattila (kesk.) kysyi, pitäisikö koulujen syys- ja hiihtolomat jakaa useammalle viikolle.

Nykyään koulujen syys- ja hiihtolomat jaetaan kolmen viikon ajalle. Koronakriisin runtelema matkailuala toivoo, että lomia voitaisiin porrastaa nykyistä enemmän, jotta kotimaan sesonki jatkuisi pidempään.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) vastasi, että kyse ei ole yksinkertaisesta muutoksesta, koska se vaikuttaisi monien ihmisten lomasuunnitelmiin. Ministerin mukaan asiaa voitaisiin kuitenkin selvittää.

– Tällaista ehdotusta pitää pohtia ja selvittää yhdessä sidosryhmien kanssa. Varmasti tällainen selvitys voidaan tehdä, Andersson sanoi.

Laki ei estä lomien siirtoa

Kunnat voivat itse päättää koulujen loma-ajoista lukuvuoden aikana. Vuoteen 1991 asti työajoista säädettiin valtakunnallisesti.

Vuonna 1991 lakia muutettiin niin, että päätösvalta lukuvuoteen sijoittuvista lomista annettiin opetuksen järjestäjien päätettäväksi.

Laissa on säädetty koulupäivien määrästä ja siitä, milloin lukuvuosi päättyy. Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää, ja perusopetusasetus määrää, että koulutyö päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä.

Mikään ei siis estäisi kuntia muuttamasta syys- tai talviloman ajankohtia. Monessa kunnassa on silti pitkät perinteet, mihin loma-ajat sijoitetaan. Lomien tarkoitus on rytmittää lukuvuotta ja tuoda pieni tauko opetukseen.

– Kevätlukukausi on pidempi ja jos talviloma siirtyy, se vaikuttaa oppilaiden ja henkilöstön jaksamiseen. Kyllä se tuo haasteita, jos ne lomat pitää jakaa useampaan jaksoon, sanoo Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Kuntaliiton Päivärinta ei pidä loma-aikojen muuttamista hyvänä ajatuksena.

– Tämä herättäisi aika paljon keskustelua siitä, miksi ja kenen ehdoilla tällainen muutos pitäisi tehdä. Tehdäänkö se matkailun ehdoilla vai oppilaiden ja henkilökunnan jaksamisen ehdoilla, Päivärinta kysyy.

Perinteen taustalla suositus

Syysloman osalta on jo nyt käytössä erilaisia malleja. Syysloma voi esimerkiksi kestää 3–5 arkipäivää. Tänä vuonna koulujen syyslomat ajoittuvat lokakuun viikoille 42. ja 43.

Talviloman kesto on sen sijaan vakiintunut viikoksi. Talvilomat pidetään porrastetusti viikoilla 8.–10. Perinteen taustalla on Kuntaliiton ja Opetushallituksen antama suositus talvilomien porrastamisesta alueittain.

– Tämä on muodostunut käytännöksi, jota opetuksen järjestäjät varsin hyvin noudattavat, sanoo Opetushallituksen oikeudellisista asioista vastaava johtaja Matti Lahtinen.

Lahtisen mukaan talviloman porrastaminen useammalle viikolle olisi koulutyön suunnittelun ja järjestämisen kannalta vaikeaa.

– Asiaan vaikuttavat muun muassa yhteishakuun liittyvät määräajat sekä ylioppilastutkintoon kuuluvien kokeiden ajankohdat, kun monilla peruskouluilla ja lukioilla on yhteisiä opettajia, Lahtinen sanoo.

Tampereen seudun kunnat päättävät yhdessä koulujen loma-ajoista. Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelän mukaan ehdotus lomien siirtämisestä on erikoinen, koska se voisi aiheuttaa tilanteen, jossa talviloma alkaisi heti joulun jälkeen tai olisi samaan aikaan kuin pääsiäinen.

– Mielestäni se on vähän hassu ajatus, jos lomia lähdetään entisestään porrastamaan. Sitten pitäisi miettiä uusiksi myös lukuvuoden päättymistä, koska se vaikuttaa aika paljon siihen, miten lomat kannattaa järjestää, Järvelä sanoo.

Aiheesta voi keskustella lauantai-iltaan 25. syyskuuta klo 23.

Lisää aiheesta:

Voit tarkistaa koulujen loma-ajat Opetushallituksen verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koulukiusaaminen nousi kyselytunnin pääaiheeksi, opetusministeri Andersson: "Tämä on yhteinen asia" – Yle seurasi kyselytuntia

Tilastot todistavat: ilmoitukset alle 15-vuotiaiden tekemistä pahoinpitelyistä lisääntyneet – poliisilla jälleen uusi tutkinta, yläkoululaiset ottivat yhteen Espoossa

Osa nuorista ei ole käynyt koulua sitten maaliskuun – nuorisolääkäri näkee joka päivä karun arjen: "Ihan kohtuuton tilanne"

Jo kymmenet resurssiopettajat kurovat etäopetuksen jälkiä umpeen korona-avustuksilla – rehtori: "Tukiopetusta annettu huomattavasti enemmän"