Saksanpaimenkoira Nemo vei voiton kolmipäiväisessä virkakoirien SM-kisoissa – kolmen vankilan tiluksilla mitattiin tottelevaisuutta ja koirien kuonoa, näin viimeinen kisapäivä eteni

Yhdeksän virkakoiraa taisteli voitosta kolmena päivänä vankila-alueilla Keravalla, Helsingissä ja Vantaalla.

Capo katselee kilparadalle Vantaan vankilan pihalla.
Kilpailussa toiseksi tullut Capo valmistautui ohjaajansa kanssa seuraamalla keskittyneesti tottelevaisuusrataa Vantaan vankilan koirapihalla.

Näillä valtion virkaan palkatuilla tyypeillä ilme on keskittynyt ja häntä heiluu tyytyväisesti.

Vantaan vankilan porttien sisäpuolella huipentui perjantaina yhdeksän virkakoirafinalistin ja niiden ohjaajien keskinäinen mittelö parhaimmuudesta. Onnistua piti tottelevaisuudessa ja matkalaukkurastilla.

Virkakoiria käyttävät Tulli, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos ja poliisi. Koirat erikoistuvat erilaisiin tehtäviin: ne muun muassa etsivät huumeita, rahoja, pommeja ja eksyneitä ihmisiä. Poliiseilla partiokoirat ovat mukana tehtäväkeikoilla.

Kolmipäiväisen kilpailun finaalissa oli mukana yhdeksän koiraa neljästä eri laitoksesta: poliisista, Tullista, Puolustusvoimista ja Rikosseuraamuslaitokselta. Rajavartiolaitos ei tänä vuonna päässyt osallistumaan.

Voittajaksi selviytyi Jenni Jalasaho ja Nemo Puolustusvoimista, 532 yhteispisteellä, toiseksi Tiina Päiväläinen ja Capo Rikosseuraamuslaitokselta, 519 pisteellä ja kolmanneksi Thomas Karlsson ja Veeti Puolustusvoimien Merivoimista pisteillä 496.

Virkakoirien SM-kisojen voittajat, vasemmalla toiseksi tullut Tiina Päiväläinen ja Capo, Rikosseuraamuslaitos, keskellä voittaja Jenni Jalasaho ja Nemo, Puolustusvoimat ja oikealla Thomas Karlsson ja Veeti, Puolustusvoimat. Kuva: Sebastian Schlegel / Rikosseuraamuslaitos

Myös laitosten välillä kilpailtiin: voiton vei Puolustusvoimat yhteispisteillä 1 028, toiseksi tuli Rikosseuraamuslaitos pisteillä 943, Tulli sijoittui kolmanneksi saldonaan 645,5 pistettä ja neljänneksi tuli poliisi pistemäärällä 624.

Keskiviikkona kilpailuareena oli Keravan avovankilan alue, jossa koirat haistelivat piharasteilla ja sisätiloissa. Sörnäisten vankilassa kisattiin torstaina ajoneuvojen tutkinnasta ja varastolöydöksistä. Perjantaina Vantaan vankilassa vuorossa olivat tottelevaisuuskoe ja matkalaukkujen tutkinta.

Perjantain ensimmäisessä testissä kaikki kilpailussa olleet koirat tuotiin yhtä aikaa riviin, jossa niiden piti olla viisi minuuttia paikallaan ohjaajan poistuttua niiden viereltä. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Kilpailupäivä alkoi perjantaina testillä, jossa koiran tuli olla paikalleen määrättynä viisi minuuttia. Enemmistö yhdeksästä finalistista selvitti testin ja malttoi maata koko ajan.

Tottelevaisuuskokeen tuomari antaa ohjeita koiraohjaaja Tiina Päiväläiselle, vieressä Capo. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Perjantain tottelevaisuuskokeessa koiran piti noudattaa ohjaajansa käskyjä. Käskyn sai antaa kaksi kertaa, kolmannesta tuli hylkäys.

Keravan vankilan koiraohjaaja Sebastian Schlegel ja Sven etsivät huumeita pakettiautosta. Molemmat piilotetut testinäytteet löytyivät. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Kilpailu järjestettiin nyt viidennen kerran. Laitosten välisten SM-kilpailuiden lisäksi eri laitokset järjestävät koirilleen omia kilpailujaan.

SM-kisojen ylituomarina oli tänä vuonna Jorma Tuomiranta. Hän kertoo, että kilpailijat saavat kustakin rastista päivän lopuksi sijoitusjärjestyksen, mutta ei pisteitä. Lopulliset pisteet julkistettiin vasta kilpailun päätteeksi.

– Näin kukaan ei voi taktikoida rasteilla. Kilpailut ovat aina myös koulutustapahtuma, sekä ohjaaja että koira saavat uusia kokemuksia erilisista paikoista ja tehtävistä, Tuomiranta sanoo.

Virkakoirien SM- kilpailuiden ylituomarina oli tänä vuonna Jorma Tuomiranta. Hänen lisäkseen oli neljä muuta tuomaria kustakin kilpailussa mukana olleesta laitoksesta. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Tuomirannan mukaan vankilapainotteisuus näkyy tämän vuoden kilpailutehtävissä. Kilpailun kuudesta rastista kolmessa oli jokaisessa kuusi huumetestinäytettä. Perjantain matkalaukkurasti oli tuomareiden ja kilpailijoiden mukaan vaativa.

Kilpailufinalisti Siiri haistelee matkalaukkurastilla.
Kilpailufinalisti Veeti haistelee matkalaukkurastilla. Rastia kuvattiin haasteelliseksi, laukkuja oli kaiteissa kiinni kolmen kerroksen matkalla. Videon lopussa pallon kanssa leikkii Sven.

Poliisilla ja Rajavartiolaitoksella on molemmilla vajaat 250 koiraa, Tullilla noin 50, Rikosseuraamuslaitoksella noin parikymmentä ja Puolustusvoimilla noin 130 sotakoiraa. Virkakoira on ohjaajallaan aina eli myös vapaa-ajalla 24/7.

Tullin koiraohjaaja Jussi Planting sai Jutan vuosi sitten heinäkuussa, kun se oli neljän kuukauden ikäinen. Nuori koira ei osallistunut tottelevaisuusrastiin, koska se ei Plantingin mukaan ehkä olisi jaksanut olla kauaa paikoillaan, mutta oli mukana SM-kisojen muissa rasteissa.

Koiraohjaaja Jussi Planting esittelee tullikoira Juttaa, joka on Venäjän valtion lahja Tullin 25-vuotisesta yhteistyöstä. Planting sai koiran ohjattavakseen viime vuonna. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Voittajavirkakoira Nemo ei valitettavasti näissä kuvissa paistattele. Koirakko halusi keskittyä kilpailuun eikä poseerata, ja siinä oli kenties resepti voittoon.

Korjattu 28.9.2020 kello 10.51: Viimeisen videon kuvatekstistä korjattu koiran nimi Veetiksi. Aiemmin siinä luki Siiri. Lisätty myös lause videolla esiintyvästä Sven-koirasta.

Korjattu 2.10. kello 20.40: Puoslustusvoimien koiramäärä noin 130.