1. yle.fi
  2. Uutiset

Videopelien maailma on yhä varsin miehinen – naisten perustama yhdistys pyrkii luomaan tasa-arvoisempaa pelikulttuuria

Female Gaming Finland -yhdistys ajaa sekä naisten että sukupuolivähemmistöjen asiaa pelimaailmassa.

Videopelaaminen
control -pelin avaussivu näytöllä
Miehet ovat aktiivisempia pelaajia kuin naiset.Marja Väänänen / Yle
Toimittaja Kalle Suomen haastattelussa on Emilia Kärkäs.

Erilaiset video- ja konsolipelit sekä niihin liittyvä kilpaileminen, eli e-urheilu, ovat suuressa suosiossa maailmalla. Pelikulttuuri on yhä tänäkin päivänä vahvasti miesten valtaama, vaikka naisia ja muunsukupuolisia pelaajia on kaiken aikaa enemmän.

Suomessa naiset ja sukupuolivähemmistöt joutuvat pelatessaan jatkuvasti kokemaan vähättelyä, kiusaamista ja jopa seksuaalista häirintää. Viime vuoden lopulla perustettu Female Gaming Finland -yhdistys (siirryt toiseen palveluun) on ottanut asiakseen edistää sekä naisten että erilaisten sukupuolivähemmistöjen asemaa pelimaailmassa.

– On ihan omiakin kokemuksia siitä, että online-peleissä naisia saatetaan pitää huonompina ja kokemattomampina pelaajina. Naiset ovat siellä vähemmistönä, poikien ja miesten maailmassa, jolloin naisten osaamiseen ei uskota, sanoo Female Gaming Finland -yhdistyksen varapuheenjohtaja Emilia Kärkäs.

Hänen mukaansa tilanne on toki paranemaan päin, mutta muutoksen tie on pitkä ja asenteet muuttuvat hitaasti. Female Gaming Finland haluaa näyttää esimerkkiä, jotta pelaaminen olisi kaikille turvallista ja mielekästä, riippumatta taitotasosta tai sukupuolesta.

Lue seuraavaksi