Turkisalan lama ajoi rehuvalmistajan lopettamaan: Terjärv Frysin tuotanto puolittui eivätkä kaikki asiakkaat pystyneet maksamaan laskujaan

Kassakriisi iski yritykseen, sillä lainaa ei horjuvalla alalla ole helppo saada.

Terjärv Frys on tehnyt turkiseläinrehua vuosittain yli 20 miljoonaa kiloa, tänä vuonna tuotanto puolittui. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kruunupyyläinen Terjärv Frys on lopettanut rehun valmistamisen turkiseläimille. Toiminta kaatui kannattamattomuuteen ja kassakriisiin. Myös korona teki osansa vaikeuttamalla nahkojen myyntiä ja sitä kautta koko alan toimintaa.

Yritys on valmistanut vuosittain noin 22 miljoonaa kiloa rehua 50 tarhalle 100 kilometrin säteellä. Tämän vuoden tuotantomäärä jää kuitenkin vain noin 10 miljoonaan kiloon, sanoo toimitusjohtaja Henrik Wistbacka.

– Kun tuotanto vähenee 40–50 prosenttia, kiinteät kustannukset kasvavat niin, ettei se ole kannattavaa.

Terjärv Frysin rehuntuotanto on siirtynyt loppuvuodeksi Kolpissa toimivalle Torp Frysille, jatkosta ei vielä tiedetä. Sinänsä rehunvalmistajille ei Wistbackan mukaan ole tarvetta laajentaa, kun hinnat ovat huonot ja tarhoja lopetetaan.

Terjärv Frysille jäi niskaan melkoiset tappiot, niiden suuruutta Wistbacka ei halua kertoa. Kaikki asiakkaat eivät maksaneet laskujaan, ja saatavia on paljon. Yritys oli valmis ottamaan lainaa, mutta ei saanut sitä riittävästi.

– On mahdoton saada saatavia, jos nahoista myydään vain 15 prosenttia. Eikä tarhoja kannata ajaa konkurssiin.

Yritys yrittää nyt saada vuokrattua tilansa pakkas- ja kylmävarastoineen. Rehukeittiö on jätetty sille mallille, että se voitaisiin käynnistää nappia painamalla – jos ajat paranevat ja napille löytyy sopiva painaja.

– Mutta ei Terjärv Frysin voimin – lama on niin syvä, sanoo Wistbacka.