1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi vaatii tulijoilta pian koronatodistuksia – nyt mietitään kuka ne tarkastaa, kun sisärajavalvontaa ei voida jatkaa

Todennäköisesti tehtävä lankeaa rajavartijoille, mutta rajavalvonnasta ei silti viranomaisten mukaan ole kyse.

koronavirus
Rajavartija jututtamassa Torniossa rajan yli pyrkiviä autoilijoita.
Tornion rajalla on tarkastettu maahantulijoita puolen vuoden ajan ja rajavalvonta jatkuu viikon tauon jälkeen jälleen maanantaina. Rajavartijat jäänevät tarkastamaan koronatodistuksia vielä kun rajavalvonta virallisesti loppuu.Maija-Liisa Juntti / Yle

Suomi alkaa marraskuussa vaatia koronatestitodistuksia riskimaista tulevilta, mutta kuka todistuksia vahtii, se on yhä epäselvää.

Laiva-, lento- ja bussiyhtiöille kaavaillaan tarkastusvelvollisuutta omien asiakkaidensa osalta, mutta vielä pitäisi päättää, kuka tarkastaa todistukset Ruotsista ja Norjasta tulevilta henkilöautoilijoilta.

– Tämä on yksi avoimista kysymyksistä. Asiaa pohditaan ja pykälät ovat nyt työn alla, toteaa sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä.

Todennäköisimmältä näyttää, että todistuksia tarkastavat rajavartijat virka-apuna. Sisäministeriön muistiossa arvioidaan, että Ruotsin ja Norjan maarajalle tarvittaisiin tarkastustehtäviin enimmillään 120 ihmistä päivässä.

Rajavartiolaitoksessa mahdolliseen uuteen ja luonteeltaan varsin poikkeukselliseen tehtävään on valmistauduttu.

Rajaturvallisuusasiantuntija Tomi Kivenjuuri Rajavartiolaitoksen esikunnasta toteaa, että autojen pysäyttely ja todistusten kysyminen voi kansalaiselle näyttää rajavalvonnalta, mutta ei ole sitä.

– Emme esimerkiksi tarkasta matkustusasiakirjoja eikä maastorajojen valvontaa näillä näkymin ole.

Todistuksia voivat tarkistaa Kivenjuuren mukaan joissain tapauksissa myös tulli ja poliisi.

Lue lisää: Ilo Ruotsin ja Viron vapaasta matkailusta jäi lyhyeksi, hallitus palautti rajoitukset – korona-arvon alittavien maiden määrä hupenee

Puuttuva koronatodistus ei välttämättä pysäytä matkaa

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas ei ole saanut vielä mitään tietoa siitä, miten todistusten valvonta aiotaan järjestää tai siitä, millaisia todistuksia terveysviranomaisten pitäisi tarkkaan ottaen vaatia. Sertifioiduista laboratorioista on puhuttu, mutta listaa sellaisista ei ole.

– Tässä on vielä tosi paljon epäselvää, Broas toteaa.

Koronatestitodistuksen vaatiminen edellyttää lakimuutoksia niin tartuntatautilakiin kuin liikennepalvelulakiin. Muutoksia valmistellaan ministeriöissä parhaillaan.

Vastuu valvonnasta olisi terveysviranomaisilla, joille Rajavartiolaitos ja mahdolliset muut viranomaiset antaisivat siis virka-apua. Kivenjuuren mukaan ei ole itsestään selvää, että jokainen ilman todistusta tuleva käännytetään rajalta.

– Ensin keskustellaan terveysviranomaisen kanssa ja sitten katsotaan, evätäänkö maahanpääsy vai ei, Kivenjuuri toteaa.

Infektiolääkäri Broas miettii, että jonkinlainen terveyspiste rajalle pitänee pystyttää.

Tornion koronatestauspisteen kyltti.
Tornion rajalla aloitettiin koronatestaus elokuussa. Terveysviranomaisia tarvitaan raja-asemilla myös sitten kun koronatodistuksia aletaan tarkistaa.Juuso Stoor / Yle

Sisärajavalvonnasta hankkiuduttava eroon

Tavoitteena on, että sisärajavalvonta loppuisi samalla kun hallituksen Testaa ja tule -malliksi nimeämä toimintatapa otetaan 23.11. käyttöön. Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiän mukaan rajavalvontaa ei oikein voi enää jatkaa.

Syynä on Schengenin rajasäännöstö, joka sallii sisärajatarkastukset kuudeksi kuukaudeksi. Tuo aika meni Suomen kohdalla umpeen viikko sitten.

– Komission lähtökohta on, että sisärajavalvontaa ei voi jatkaa, mutta muita riskimaihin kohdistuvia rajoitustoimia voi olla. Muutkin maat ovat sellaisia tekemässä, Pimiä sanoo.

Puolen vuoden määräajan voi ylittää poikkeussyistä ja hallitus päätti sisärajavalvonnan jatkamisesta jälleen 30 päivällä kansalaisten terveyteen vedoten. Nykyinen päätös on voimassa 18.10. asti.

Rajavalvontaan perehtynyt Ulkopoliittisen instituutin tutkija Saila Heinikoski toteaa, että komissio voisi jo nyt aloittaa rikkomusmenettelyn Suomea vastaan. Toisaalta joissain Euroopan maissa sisärajavalvontaa on jatkettu jo viisi vuotta maahantulon hillitsemiseen vedoten.

– EU-parlamentissa on ollut viime aikoina painetta, että näihin pitäisi puuttua, Heinikoski toteaa.

Sisärajavalvonnasta aiotaan nykysuunnitelmissa siis hankkiutua eroon 23.11. mennessä, mutta siihen asti sisärajavalvonnan jatkamista tai lopettamista arvioidaan koronatilanteen perusteella viikoittain.

Vaikka sisärajavalvonta maanantaina palautuu Ruotsin, Norjan ja Viron rajoille, rajayhteisön jäsenet voivat liikkua vapaasti rajan yli, samoin päivittäinen työmatkaliikenne.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Lue myös: "Pitäisikö henkilökunnan osata tulkita kreikankielistä testipaperia?" Koronatestin vaatiminen riskimaista tulevilta herättää arvostelua

Lue seuraavaksi