1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Tekoäly voisi pelastaa nuoria syrjäytymiseltä, RKP:n Henriksson hurrataan jatkokaudelle, myös jotkut naiset tukevat intohimoisesti Trumpia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Leikkausrobotti.
Leikkausrobotti suorittamassa ensimmäistä sydänleikkaustaan Anhuin yliopistosairaalassa Kiinassa vuonna 2017.AOP

Ihmiset tietovisassa piessyt tekoäly voisi pelastaa nuoria syrjäytymiseltä

Tekoälystä voisi tulla terveydenhuollon kristallipallo. Jos algoritmi osaisi ennustaa vaikkapa koronatilanteen kehitystä, voitaisiin sairaaloissa varautua etukäteen tulevaan tarpeeseen. Algoritmit ovat saaneet osan lääkäreistä huolehtimaan työnsä puolesta. Sovellusten kehittäjät kuitenkin vannovat, ettei pelkoa ole, sillä tekoäly on aina vain työkalu.

Anna-Maja Henriksson hurrataan jatkamaan RKP:n puheenjohtajana

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson on johtanut Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta kesästä 2016 alkaen. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

RKP valitsee tänään lauantaina oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin jatkamaan puolueen puheenjohtajana. Henriksson ei ole saanut vastaehdokkaita Vantaalla pidettävään kokoukseen. Vaikka RKP on hallituspuolue, se ei aio hyväksyä hallituksen kaavailemaa rahoitusmallia sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen.

Sanel Sivac, 23, ja Sonja Aiello, 21, olivat tajuamattaan koulukiusaajia

Sanel Sivac ja Sonja Aiello
Sanel Sivac ja Sonja Aiello uskovat, että monella muullakin on samanlaisia kokemuksia koulukiusaamisesta kuin heillä. Kummankin on vaikea selittää, miten heistä loppujen lopuksi tuli koulukiusaajia.Paula Collin/Yle ja Markku Pelkonen/Yle

Koulukiusaajat ovat usein itse olleet jossakin vaiheessa itse kiusattuja. Näin on käynyt myös somevaikuttaja Sonja Aiellolle ja Temptation Island Suomi -sarjasta tutulle Sanel Sivacille, jotka kumpikin myöntävät olevansa entisiä koulukiusaajia. Miten Aiellon ja Sivacin mielestä heitä olisi voitu estää kiusaamasta?

Trump – diktaattori vai pelastaja? Nämä naiset rakastavat Donald Trumpia

Ashley Wells Lewis
Ashley Wells LewisJohanna Juntunen

Näyttelijä-tuottaja Ashley Wells Lewis johtaa yli tuhannen jäsenen Real Women for Trump -järjestöä. Järjestö tukee intohimoisesti presidentti Trumpin uudelleenvalintaa. Lewis sanoo rakastavansa Trumpia ja pitää häntä yhtenä älykkäimmistä presidenteistä kautta aikain. Edes Trumpiin kohdistuneet ahdistelusyytökset eivät vaikuta ydinkannattajiin: Lewisin mielestä asialla ovat olleet vain huomiota hakeneet ja Trumpia vihanneet ihmiset.

Viikonloppu on paikoin lämmin

Lauantain iltäpäiväkartta.
Seija Paasonen / Yle Sää

Maan etelä- ja keskiosiin virtaa viikonloppuna lämmintä ilmaa. Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa on melko pilvistä. Lappiin vahvistuu korkeapaine ja sää on syksyisen harmaata. Lapissa sää muuttuu aurinkoisemmaksi sunnuntaina, kunnes maanantaiksi saapuvat sateet.

Öisin ja aamuisin on sumuista. Näin syksyllä sumupilven hälveneminen voi kestää pitkälle iltapäivään saakka.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi