1. yle.fi
  2. Uutiset

STM esittää yökerhojen aukioloaikojen lyhentämistä ja alueellisia täsmätoimia – Kiuru: Epidemian kiihtymisvaiheessa nykyiset rajoitukset eivät enää riitä

Ministeri Krista Kiuru aikoo tuoda esityksen hallituksen neuvotteluihin tiistaina.

ravintolat
Ministerit Maria Ohisalo, Krista Kiuru ja Li Andersson eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä
Myöhään auki olevat ravintolat ovat Kiurun mukaan olleet yksi osasyy koronatartuntojen lisääntymiseen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus suunnittelee ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamista uudelleen. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan esitys aukioloajoista tuodaan hallituksen neuvotteluihin tiistaina.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo esittää hallitukselle, että yökerhojen aukioloa lyhennettäisiin koko maassa.

Tämän lisäksi se esittää yksityiskohtaisia alueellisia toimia alueille, joissa epidemiatilanne heikentyy nyt nopeasti.

– Koronatilanne on pahentumassa. Näiden lukujen valossa me valmistelemme sekä alueellisia että valtakunnallisia toimia. Pääpaino on alueellisissa rajoitustoimissa, mutta ravintoloiden osalta on tarkoitus keskustella hallituksessa, millä tavoin nykyistä asetusta muutetaan, Kiuru kertoo Ylelle.

Kiuru muistuttaa, että nykyiset ravintoloiden rajoitukset on tehty epidemian suvantovaiheeseen, mutta nyt ollaan siirtymässä kiihtymisvaiheeseen.

– Siinä vaiheessa nämä nykyiset rajoitukset eivät enää riitä. Tulemme valmistelemaan tiukempia rajoituksia aukioloihin, Kiuru kertoo Ylelle.

Kiurun mukaan hän ei aio esittää nyt ravintoloiden tai yökerhojen sulkemista kokonaan, mutta senkin pitää olla keinovalikoimassa, jos epidemia kiihtyy seuraavan kuukauden aikana.

Ravintoloiden aukioloaikojen kiristämisestä kertoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun).

Myöhään auki olevat ravintolat ovat Kiurun mukaan olleet yksi syy koronavirustartuntojen lisääntymiseen.

– Meillä on ollut useita tartuntaryppäitä ympäri Suomea, joissa ravintoloilla on ollut osuutta asiaan. Toki täytyy myös sanoa, että ravintolat ovat olleet hyvin sitoutuneita voimassaoleviin rajoituksiin koko kesän, Kiuru sanoo.

Tiukennuksista ei vielä poliittista sopua

Asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty hallituksesta poliittista päätöstä, eikä puolueiden välillä ole asiasta vielä sopua.

Hallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina linjaamaan asiasta. Rajoituksia säännelleen asetuksen voimassaolo päättyy syyskuun lopussa. Määräysten mukaan asiakkaille on muun muassa varattava oma istumapaikka ja ravintolan on huolehdittava hyvin hygieniasta.

Kiuru sanoo Ylelle, että rajoitusten tulee perustua aina välttämättömyyteen ja niiden tulee olla tarkkarajaisia ja oikeasuhtaisia. Tätä valmistelua tehdään nyt ministeriössä.

– Sääntelyn pitää olla välttämättömyysharkinnan pohjalta sellaista, että sen kanssa pystytään elämään, Kiuru sanoi MTV:lle.

Ravintoloiden aukioloa, anniskeluaikoja ja asiakasmääriä koskevat koronarajoitukset päättyivät heinäkuun puolivälissä. Sen jälkeen anniskeluajat ovat määräytyneet alkoholilain mukaan, eikä aukioloja tai asiakaspaikkamääriä ole rajoitettu.

Kevään poikkeusolojen aikana ravintolat olivat suljettuina huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkuun saakka. Vain ruuan myynti ulos oli sallittua.

Kun ravintolat aukesivat asiakkaille kesäkuun alussa, niiden aukioloa rajoitettiin kello 23:een illalla. Juhannuksen jälkeen ravintoloille sallittiin ovien pitäminen auki kello kahteen asti yöllä. Aukiolojen rajoitukset päättyivät kokonaan 13. heinäkuuta.

Juttua päivitetty klo 21 Kristan Kiurun haastattelulla.

Lue myös:

Ravintoloissa odotetaan ensi viikkoa kauhulla – Ravintoloitsija: Uudet rajoitukset olisivat aivan hyödyttömiä, aivan kuten olivat ne aiemmatkin rajoitukset

Lue seuraavaksi