1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ostosmatka

Länsirajan kaupoissa otettiin viikonloppuna ilo irti hetkellisestä vapaudesta – rajavalvonnan palaaminen tarkoittaa taas ostosmatkailun hiljenemistä

Haaparannan kaupoissa oli viikonloppuna vilkasta ja asiakkaita tuli Vaasaa ja Norjan Vesisaarta myöten.

Ostosmatka
Tuula Hallikainen ja Timo Haapalainen Oulusta Ikean parkkipaikalla Haaparannalla
Oululaiset Timo Haapalainen ja Tuula Hallikainen käyvät Haaparannalla ostoksilla tavallisesti pari kertaa vuodessa.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Ruotsin Haaparannan ostospaikkojen pysäköintialueet olivat lauantaina melkein kuin ennen vanhaan; vain harva parkkiruutu oli tyhjillään. Koronasta kielivät ulkoalueilla vain joidenkin kävijöiden kasvoja peittävät maskit.

Ainakin tällä erää vain runsaan viikon kestäneestä täysin avoimen rajankäynnin ajasta tunnuttiin otettavan irti hyöty ja ilo. Moni kauempana asuva oli tullut asioimaan Haaparannan liikkeisiin jouduttuaan panttaamaan ostoksilla käymistä puoli vuotta.

Oulusta kauppareissulla olivat Tuula Hallikainen ja Timo Haapalainen. Pariskunta oli suunnitellut käynnin vapaapäiväkseen jo ennen kuin tuli tieto rajavartijoiden palaamisesta.

Lue myös:Rajavartijat palasivat pohjoisen maarajoille – rajayhteisöön kuuluvat yli 100 000 ihmistä saavat kulkea maasta toiseen ilman karanteenia

Kaksikko pistäytyi muutamassa liikkeessä Haaparannan puolella ja suuntasi sitten Tornion puolelle ennen kotimatkaa.

– On hankittu sekatavaraa, syntymäpäiväjuomia, ja vähän jouluakin ajateltiin, kertoi Tuula Hallikainen pariskunnan hankinnoista.

Ikean parkkipaikalla oli syyskuun rajavalvontavapaana viikonloppuna ruuhkaa
Huonekalukaupan parkkipaikka oli rajatarkastusten palautumista edeltävänä lauantaina ruuhkainen.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kaupoissa kuului sekä ruotsia että suomea. Kiire ei saanut olla, sillä esimerkiksi Systembolagetin asiakasmäärä oli rajoitettu 50 henkilöön. Myös Hallikainen ja Haapalainen joutuivat hetken odottamaan pääsyä myymälään.

Miksi sitten Haaparannalle halutaan ostoksille?

– Olisiko se tämä halpa viini, tai halvempi, naurahtaa Timo Haapalainen.

– Ja kyllä Ikeastakin aina jotain pientä kivaa löytyy, lisää Hallikainen.

Hallikainen ja Haapalainen olivat sonnustautuneet kasvomaskeihin.

– Ensimmäisen kerran meillä on maskit päällä, nyt kun lähdettiin isoon sakkiin.

Tämän hankintakäynnin turvin pariskunta sanoo pärjäävänsä pitkään. Tavallisesti Haaparannan ostosreissu on ohjelmassa kerran, kaksi vuodessa, eikä pari aio enää tänä vuonna tulla Haaparannalle, vaikka karanteenisuositus ja rajavalvonta poistuisivatkin.

Odotuksen jälkeen vitriiniostoksille

Pakettiautoa perheensä kanssa pakannut Janika Väänänen Tyrnävältä kertoo odottaneensa pääsyä Ruotsiin.

– Varasto on odottanut vitriiniä, joten oli tähdellinen tarve päästä tänne, Väänänen sanoo kasvomaskinsa takaa.

Janika Väänänen oli tullut Ikeaan ostoksille Tyrnävältä
Janika Väänänen oli tullut Haaparannalle ostoksille Tyrnävältä.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Perhekunta on hankkinut kotiinvietäväksi myös hiukan syötävää ja juotavaa, ja nyt perheellä ei Janika Väänäsen mukaan ole pitkään aikaan tarvetta shoppailla Ruotsissa. Hän kertoo normaalioloissakin käyvänsä naapurimaassa harvakseltaan, tarpeen mukaan.

Aivan Suomen ja Ruotsin rajalla asuva Matti Pöyliö on hankkimassa tavaroita uuteen kotiinsa Rovaniemelle. Normaalielämään kuuluvat lähes päivittäiset käynnit Haaparannalla.

– Peruslenkkireitti kulkee rajan molemmin puolin, ja useasti käydään kaupassa Haaparannan puolella, Pöyliö sanoo.

Lähes valtakunnanrajalla asuneena Pöyliö on kuulunut rajayhteisöön, joka ilman karanteenisuositusta voi liikkua rajan yli. Nyt muutto Rovaniemelle vie häneltä tuon mahdollisuuden. Hän arvelee ehkä käyvänsä Haaparannalla jatkossakin, vaikka se merkitsee omaehtoista karanteenia.

Muutaman muun ostosmatkailijan tavoin Pöyliö oli tehnyt lauantain kauppareissullaan havainnon, että myymälässä maskeja oli vain suomea puhuvien kasvoilla. Turvaväleistä muistuttaviin kuulutuksiin eivät asiakkaat Pöyliön mukaan juuri reagoineet.

Matti Pöyliö teki pakkasi muuttoa varten tekemiään ostoksia auton takakonttiin
Matti Pöyliö pakkasi autoonsa muuttoa varten tekemiään ostoksia lauantaina Haaparannalla.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Piristystä koko kaupunkiin

Haaparannan-Tornion IKEAn markkinointipäällikkö Henrik Eneros katseli lauantaina tyytyväisen näköisenä autojen ja peräkärryjen määrää kaupungissa, joka ilmiselvästi piristyi rajavalvonnan loputtua.

– Kun katsoo naapurikauppojenkin parkkipaikkoja, niin siellä on ollut aivan ruuhkaa. Koko Haaparanta on saanut osansa tästä, Eneros sanoi lauantaina.

Haaparannan kokoisessa paikassa ostosmatkailu – tai sen puute – näkyy selvästi katukuvassa. Enerosin mukaan matkustusrajoituksettoman viikon aikana ostosmatkailijoiden määrä kasvoi selvästi päivä päivältä. Väkeä tuli jopa satojen kilometrien päästä.

– Suomalaisia tuli Pohjois-Lapista ja Oulun suunnalta ja etelämpääkin, Pietarsaaresta ja Vaasasta asti. Ja Norjan Vesisaaresta oli myös porukka, joka kertoi ajaneensa yhteen suuntaan 700 kilometriä päästäkseen Haaparannalle, Eneros kertoo.

Haaparannan-Tornion IKEAn markkinointipäällikkö Henrik Eneros
Liikkeessä olevien asiakkaiden määrä on rajoitettu ja kuulutuksilla kiinnitetään asiakkaiden huomiota turvaväleihin, jos osastoille näyttää kertyvän liikaa väkeä, Haaparannan-Tornion IKEAn markkinointipäällikkö Henrik Eneros kertoi vilkkaan viikonlopun turvatoimista.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Normaalivuonna Haaparannan Ikeassa on kävijöitä ainakin miljoona. Kuinka jyrkästi asiakasmäärä on koronarajoitusten vuoksi laskenut, siitä saadaan Enerosin mukaan tietoja myöhemmin syksyllä.

– Minulla ei ole vielä numeroita, koska tilikausi on juuri päättynyt. Toivottavasti kuukauden päästä tarkka lukumäärä on jo selvillä.

Tavaratalon 250 työntekijästä ketään ei ole tarvinnut lomauttaa. Verkkokauppa on työllistänyt hyvin ja vaikka ravintolakin suljettiin turvallisuussyistä, työntekijät siirtyivät muihin tehtäviin varastoon ja kuljetuspuolelle.

Lue myös:

Maahantulorajoitukset Suomeen tiukentuvat keskiyöllä – Ruotsin ja Viron osalta matkustaminen ehti olla vapaata vain viikon

Rajavartijat palaavat pohjoiseen vain viikon tauon jälkeen – haaparantalainen Kyllikki Lindroth: "Tämä on lapsellista"

Lue seuraavaksi