1. yle.fi
  2. Uutiset

Suosikkikirjailija antoi sähköpostihaastattelun, mutta kuka vastasi kysymyksiin? "Ongelma on, että toimittaja on vain kirjuri", sanoo työelämäprofessori

Kirjailija Ilkka Remes antaa vain sähköpostihaastatteluja. Ylen aamun Viimeisessä sanassa työelämäprofessori Reetta Räty ja viestintäyrittäjä Pasi Kivioja pohtivat, mitä ongelmia sähköpostihaastatteluihin sisältyy.

journalismi
Viimeinen sana
Viimeinen sana

Kun toimittaja lähettää haastateltavalle kysymykset sähköpostitse, mistä hän voi tietää, kuka niihin vastaa?

Ei mistään, sanoo journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty Tampereen yliopistosta. Vastaaja voi olla haastateltava itse, mutta se saattaa olla myös tämän puoliso, kaveri tai viestintäkonsultti.

– Pointti on se, että niihin voi vastata kuka vain.

Räty puhui sähköpostihaastattelujen vaaroista ja haastateltavien kohtaamisen eduista Ylen aamun mediaosiossa, Viimeisessä sanassa, lauantaina. Keskustelukumppanina hänellä oli toimittaja ja viestintäyrittäjä Pasi Kivioja.

Voit katsoa 14 minuuttia kestävän keskustelun klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Kuka vastaa Ilkka Remeksen haastatteluissa?

Sähköpostihaastattelut nousivat esiin aiemmin syyskuussa, kun suosikkikirjailija Ilkka Remeksen uusi kirja ilmestyi. Remes ei anna haastatteluja kasvotusten tai edes puhelimessa, vaan on jo vuosien ajan ottanut kysymyksiä vain sähköpostitse.

Kirjan ilmestymisen yhteydessä Remeksen kustantaja tarjosi parille toimitukselle mahdollisuutta esittää kirjailijalle kysymyksiä sähköpostitse. MTV tarttui mahdollisuuteen (siirryt toiseen palveluun), mutta Seura-lehti kieltäytyi siitä. Lehden toimituspäällikkö Petri Korhonen perusteli kieltäytymistä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)sillä, ettei lehdellä ole mahdollisuutta varmistaa, kuka kysymyksiin vastaa.

Pasi Kivioja kiinnitti Remeksen toistuviin sähköpostihaastatteluihin huomiota Suomen Kuvalehden kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun)jo pari vuotta sitten.

Kivioja kertoo Viimeisessä sanassa uskovansa, että kysymyksiin tosiasiassa vastaa nimimerkki Ilkka Remes, sillä vastaukset ovat hyvin samankaltaisia haastattelusta toiseen. Joka tapauksessa se ei poista riskiä, että vastaaja olisi joku muu – etenkin kun ainakin joissain tapauksissa kustantaja välittää kysymykset ja vastaukset eikä edes sähköpostiyhteys ole suora.

– Ongelma on suurempi kun puhutaan toimitusjohtajien ja muiden yritysten henkilöiden haastatteluista. Siellä muut henkilöt oikeasti vastaavat nähin kysymyksiin kuin haastateltava itse, Kivoja sanoo.

Räty lisää, että silloin, kun tällainen kommentti päätyy toimittajan juttuun, ei kyseessä ole toimitusjohtajan tai viestintäkonsultin moka.

– Tästä syytetään muita, mutta musta tämä on meidän toimittajien pulma, että mihin kulttuuriin me suostutaan.

Rädyn mielestä toimittajan rooli vähenee, kun tämä tyytyy toistamaan kirjallisesti välitettyjä vastauksia.

– Siinä on se ongelma, että silloin toimittaja on vain kirjuri.

"Haastattelu ei ole pääasia"

Sähköpostitse haastattelemisen ainoa ongelma ei Rädyn ja Kiviojan mukaan ole se, ettei vastaajan henkilöyttä voi varmistaa. Vuorovaikutuksesta jää puuttumaan myös muita olennaisia asioita. Jatkokysymysten esittäminen on vaikeaa ja haastateltavan havainnointi mahdotonta.

– Sähköpostin kohdalla käy usein niin, että haastateltava väistää ne kiusalliset kysymykset, Kivioja sanoo.

Räty on palkittu featuretoimittaja ja tekee paljon henkilöhaastatteluja. Hän korostaa, että tällaista haastattelua tehdessä se, mitä haastateltava sanoo toimittajalle, voi itse asiassa olla sivuosassa. Haastateltava pitää tavata kokonaisena ihmisenä ja mielellään ympäristössä, joka on hänelle tuttu ja tärkeä.

– Haastattelu ei ole pääasia vaan se, miten se ihminen on maailmassa, Räty sanoo.

Hän sanoo toivovansa, etteivät toimittajat unohda kenttätyön merkitystä, vaikka ihmisiä on nykyään hyvin helppo jututtaa lähtemättä koskaan toimituksesta.

– Toivon, että sellaiset asiat, jotka voi tehdä ulkona, kentällä, maailmassa, tehtäisiin siellä.

Katso kaikki Viimeinen sana -jaksot Yle Areenassa.

Lue lisää:

Pasi Kiviojan Ilkka Remes -tapausta käsittelevä blogikirjoitus Suomen Kuvalehdessä (siirryt toiseen palveluun)

Reetta Rädyn kolumni Suomen Lehdistössä: Aina kun mahdollista, haastateltava pitää tavata (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi