Uuden hallituksen muodostaminen mutkistui Libanonissa – pääministeriksi aiottu Mustafa Adib heitti pyyhkeen kehään

Edellinen hallitus kaatui Beirutia tuhonneeseen satamaräjähdykseen.

Mustafa Adib on lähes kuukauden ajan yrittänyt muodostaa Libanoniin hallitusta. Kuva on otettu 1. syyskuuta. Kuva: Gonzalo Fuentes / EPA

Libanonin uuden hallituksen muodostaminen on ajautunut vaikeuksiin. Seuraavaksi pääministeriksi aiottu Mustafa Adib ilmoitti lauantaina luopuvansa yrityksistä muodostaa hallitus.

Hän oli yrittänyt synnyttää hallituksen lähes kuukauden ajan jatkuneissa neuvotteluissa. Ilmeisesti etenkin valtiovarainministeriöstä syntynyt vääntö sai Adibin lopulta heittämään pyyhkeen kehään.

Adib on pyrkinyt muodostamaan hallituksen vanhoista valtaryhmistä riippumatta, mutta šiiamuslimit ovat halunneet pitää tiukasti kiinni vallastaan valtiovarainministeriössä.

Libanonissa valta on jaettu pitkään eri uskonnollisten suuntausten välillä tasapainotellen.

Libanonin edellinen hallitus kaatui sen jälkeen, kun Beirutin satamassa sattui elokuussa tuhoisa räjähdys. Kansan raivo kohdistui hallitukseen, kun satama-alueella vuosikausia lojunut ammoniumnitraatti räjähti.

Räjähdys tuhosi Beirutia laajalta alueelta ja tappoi lähes 200 ihmistä. Tuhansia ihmisiä loukkaantui ja aineellinen tuho on valtava. Kansainvälinen yhteisö kuitenkin odottaa Libanonin muodostavan uuden hallituksen ennen jälleenrakennusavun antamista.

Vanhojen jähmettyneiden valtarakenteiden katsotaan mahdollistaneen korruption ja johtaneen leväperäiseen asioiden hoitamiseen.

Lue myös: