1. yle.fi
  2. Uutiset

Ukrainan lentoturman uhriluku nousi 26:een – suurin osa kuolleista kadetteja

Presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi surunvalittelunsa kauheasta tragediasta ja julisti maansurun.

lento-onnettomuudet
Kaksi miestä katsoo maahan pudonnutta lentokonetta.
Turmakoneen jäänteitä tutkittiin lauantaina Harkovassa.Sergey Khrupov / EPA

Ukrainassa perjantaina sattuneessa sotilaskoneen maahan putoamisessa on kuollut 26 ihmistä. Turma sattui Harkovan alueella. Alue on Ukrainan itäosassa lähellä Venäjän rajaa.

Uutistoimisto Tassin ja Kyiv Postin mukaan 25 ihmistä kuoli heti ja kaksi ihmistä vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Heistä toinen kuoli sairaalassa.

Ukrainan ilmavoimien mukaan Antonov-26-kuljetuskoneen kyydissä oli yhteensä 27 ihmistä, joista suurin osa oli kadetteja ja loput miehistön jäseniä.

Onnettomuuden syy ei vielä ole selvillä, mutta uutistoimisto AFP kertoo Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n kertovan lausunnossaan, että lentäjä oli ilmoittanut yhteen moottoriin tulleesta viasta. Seitsemän minuuttia myöhemmin kone syöksyi maahan.

Tassin tietojen mukaan tutkinnassa esillä pidetyt vaihtoehdot ovat tekninen vika, lentäjien tai lennonjohdon virhe tai koneen puutteellinen huolto.

Onnettomuus tapahtui perjantaina hieman ennen iltayhdeksää. Kyseessä kerrotaan olleen harjoituslento.

Pelastusviranomaiset tutkivat turmakonetta Harkovan lähellä Ukrainassa.
Pelastusviranomaiset tutkivat turmakonetta Harkovan lähellä Ukrainassa.Sergei Kozlov / EPA

Presidentti ja EU lähettävät surunvalitteluja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmaissut surunvalittelunsa kauheasta tragediasta ja kertonut matkustavansa onnettomuuspaikalle.

– Luomme suurella kiireellä komission tutkimaan tragedian syitä ja olosuhteita, presidentti kirjoitti Facebookissa.

Myöhemmin Zelenskyi ilmoitti julistavansa syyskuun 26. päivän surupäiväksi.

Myös EU on lähettänyt surunvalittelunsa onnettomuudessa kuolleiden omaisille.

– Ajatukseni ovat henkensä menettäneiden perheiden ja ystävien luona, kommentoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell Twitterissä turmaa.

Harkova sijaitsee muutaman sata kilometriä luoteeseen Donetskista ja Luhanskista, jossa Ukrainan hallituksen joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia kapinallisia vastaan jo vuosia. Uutistoimisto AFP:n mukaan onnettomuuspaikalta oli etäisyyttä rintamalinjoihin noin sata kilometriä.

Ukrainassa on tapahtunut viime vuosina useita lento-onnettomuuksia harjoituksissa. Joulukuussa 2018 Su-27-hävittäjän lentäjä kuoli onnettomuudessa, ja vain kaksi kuukautta aiemmin ukrainalainen ja yhdysvaltalainen lentäjä kuolivat saman konemallin onnettomuudessa Ukrainan ja Naton yhteisissä harjoituksissa.

Vuonna 2002 läntisessä Ukrainassa koettiin poikkeuksellisen verinen lento-onnettomuus, jossa ilmailunäytökseen osallistunut Su-27 putosi taivaalta katsojien päälle. Surmansa sai 77 ihmistä.

Lue myös:

Ainakin 25 kuollut Ukrainan armeijan lentokoneen syöksyttyä maahan Harkovan lähellä

Lue seuraavaksi