1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Trumpilta odotettu tuomariehdokas, Kiina yrittää kontrolloida uiguureja pakkosteriloinnein, kulttuurivieras Geoffrey Erista puhuu rasismista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Judge Amy Coney
48-vuotias Amy Coney Barrett tunnetaan kovan linjan arvokonservatiivina.Olivier Douliery / AFP

Trump haluaa arvokonservatiivi Coney Barrettin korkeimman oikeuden tuomariksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdottaa odotetusti korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi arvokonservatiivina ja hartaana uskovaisena tunnettua Amy Coney Barrettia. Häntä pidettiin kisan vahvana ennakkosuosikkina ja yhdysvaltalaismedioihin vuoti tieto nimestä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Barrett korvaa viime viikolla kuolleen liberaalituomari Ruth Bader Ginsburgin. Mikäli Barrettin nimitys saa senaatin hyväksynnän, ovat korkeimman oikeuden voimasuhteet jatkossa 6–3 konservatiivien eduksi. Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi senaatin käsittelystä muodostuvan spektaakkeli.

Kiina yrittää kontrolloida uiguureja jopa pakkosteriloinnein, kertoo tuore raportti

Kuvassa on protestoivia uiguurinaisia Turkissa joulukuussa 2019.
Uiguurit protestoivat Kiinan konsulaatin ulkopuolella Istanbulissa viime joulukuussa. Moni leiriltä päässyt uiguuri on paennut Turkkiin.Sedat Suna / EPA

Tunnetun Xinjiang-tutkijan, Adrian Zenzin keräämä raportti kertoo, että Kiinan hallinto rajoittaa muslimiuskoisen uiguuriväestön syntyvyyttä rajuin toimin. Uiguurinaisia pakotetaan käyttämään kierukkaa ja heitä pakkosteriloidaan, jopa pakkoabortoidaan. Samaa kertovat ulkomaisten mediayhtiöiden haastattelemat todistajat.

Toimilla halutaan tehdä vähemmistöstä yhä vähäisempi, ja siinä on myös onnistuttu: aiemmin uiguurialueiden väkiluku kasvoi nopeammin kuin muualla Kiinassa, mutta viidessä vuodessa kasvu on pudonnut kuudesosaan aiemmasta.

Valta vakuutuksen kylkiäisenä ei kiinnosta

LähiTapiolan yhtiöryhmän johtaja Jari Eklund kuvattuna LähiTapiolan pääkonttorin edustalla (puolikuva, katsoo kameran ohi oikealle, elehtii käsillä).
Lähi-Tapiolan yhtiöryhmän johtaja Jari Eklund toivoo lisää asiakkaita yhtiökokouksiin.Markku Pelkonen / Yle

Keskinäisissä vahinkovakuutusyhtiöissä ylintä päätösvaltaa käyttävät asiakkaat. Vallan vetovoima ei kuitenkaan tunnu olevan kovin vahvaa, ainakaan kun kyse on yhtiökokouksista. Keskinäisillä vahinkovakuutusyhtiöllä saattaa olla jopa miljardiluokan omaisuus.

Geoffrey Erista haluaa näytellä ihmistä, ei ihonväriä

Geoffrey Erista Sompasaaressa Helsingissä
Näyttelijä, tanssija ja esitystaiteilija Geoffrey Erista valitsi kuvauspaikaksi Helsingin Sompasaaren, koska häntä viehättävät kaupungin laitamat ja joutomaat, joille ihmiset ovat kehitelleet yhteisöllistä toimintaa.Pekka Tynell / Yle

Kulttuurivieras, näyttelijä, tanssija ja esitystaiteilija Geoffrey Erista on asunut Suomessa yli 25 vuotta, mutta kokee itsensä edelleen vieraaksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Syynä on ihmisten suhtautuminen ja arkipäivän rasismi. Taiteilijana hän toivoisi saavansa muitakin kuin stereotyyppisiä afrikkalaistaustaisten miesten rooleja. Erista haluaa näytellä ihmistä, ei ihonväriä.

Lämmin sää jatkuu etelässä

Sunnuntai iltapäiväkartta.
Ilmatieteen laitos

Rintamavyöhyke sateineen liikkuu sunnuntaina Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Vyöhykkeen pohjoispuolella on viileää ja eteläpuolella harvinaisen lämmintä.

Lapissa vahvistuu sunnuntaiksi korkeapaine, ja sää muuttuu aurinkoisemmaksi. Yöt ovat kylmiä. Maanantaiksi Lappiin leviää pilviä ja hajanaisia sateita. Tiistaina sateet jo kuivuvat ja sää poutaantuu.

Maan etelä- ja keskiosissa päivät ovat melko aurinkoisia ja lämpimiä. Tiistaina pilvisyys lisääntyy ja sää viilenee hieman.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi