1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattioppilaitos Winnovassa koronatartunta – kymmeniä altistuneita tavoitellaan lauantai-iltana

Karanteeniin asetettavia on Satakunnan sairaanhoitopiirin alustavan arvion mukaan yhteensä noin 30.

Pori
Porin Vähäraumalla sijaitseva ammattioppilaitos Winnovan rakennus. Entinen Teku eli Teknillinen oppilaitos eli myöhempi Satakunnan ammattikorkeakoulun SAMKin tekniikan puolen rakennus.
Ammattiopisto Winnovassa on todettu koronatartunta.Antti Laakso / Yle

Ammattiopisto Winnovassa Porissa on todettu koronatartunta puualan perustutkinto-opiskelijalla.

Satakunnan sairaanhoitopiiri kertoo, että tapaus todettiin lauantaina. Sairastunut opiskelija oli alkanut oireilla keskiviikkona illalla. Tartunnan lähdettä ei tiedetä.

Altistuneita tavoitellaan

Karanteeniin joudutaan asettamaan yhteensä noin 30 altistunutta ihmistä. Näistä Winnovassa on vähintään 25 ja muualla vähintään kolme, luku tarkentuu viikonlopun aikana. Altistuneisiin otetaan yhteyttä mahdollisuuksien mukaan lauantai-illan aikana henkilökohtaisesti.

Satasairaala kertoo, että potilaan tartuttavuus on alkanut tiistaiaamuna. Tänä aikana henkilö on osallistunut puualan ja pintäkäsittelyalan opetukseen.

Puu- ja pintakäsittelyalan ryhmät altistuivat

Kyse on puualan yhteisryhmästä, jossa on vuosina 2019 ja 2020 opinnot aloittaneita opiskelijoita ja muutamia aikuisopiskelijoita. Samoille tunneille on osallistunut myös pintakäsittelyalan perustutkinnon opinnot tänä vuonna aloittaneita.

Winnova on tiedottanut asiasta kaikkia opiskelijoita, opiskelijoiden huoltajia ja henkilökuntaa lauantai-iltana lähteneellä tekstiviestillä.

Karanteenitoimet koskevat vain potilaan kanssa lähikontaktissa olleita. Muiden opetus jatkuu normaalisti.

Sairastuneella ei Koronavilkkua

Satakunnassa on nyt todettu yhteensä 93 koronatartuntaa. Esiintyvyys on yhä Satasairaalan mukaan Suomen pienimpiä.

Viime päivinä tapauksia on todettu oppilaitoksissa. Edellinen tartunta oli Meri-Porin yhtenäiskoulussa.

Infektiotautien ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä arvioi, että tämä voi ennakoida tilanteen pahenemista.

– Hyvä tilanne voi muuttua nopeasti, jos varotoimet unohdetaan. Sairaanhoitopiiri suosittelee koronavilkkusovelluksen lataamista puhelimeen. Sairastuneella koronavilkku ei ollut käytössä.

Testeihin matalalla kynnyksellä

Uusitalo-Seppälä korostaa, että käsien pesusta on huolehdittava, samoin yskimis- ja aivastustekniikasta, turvaväleistä ja siitä, että sairaana ei käydä koulussa, päiväkodissa tai töissä.

–THL:n maskisuositus on voimassa Satakunnassa, mutta se ei vielä koske oppilaitoksia. Suomen strategian mukaan koronatesteihin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä, jos ilmaantuu akuutteja hengitystieoireita, ylilääkäri ohjeistaa.

Lue lisää koronaviruksesta Satakunnassa.

Lue seuraavaksi